Koronar angioplastik og stentindsættelse – Alternativer

Det mest anvendte kirurgiske alternativ til en koronar angioplastik er en koronararterie-bypass-graft (CABG).

Koronararterie bypass graft

En koronar bypass-transplantat er kirurgi for at omgå en blokering i en arterie. Dette gøres ved hjælp af segmenter af sunde blodkar, kaldet transplantater, taget fra andre dele af kroppen.

Vene- eller arteriesegmenter fra dine ben, arme eller bryst bruges til at skabe en ny kanal, gennem hvilken blod kan ledes forbi den blokerede del af arterien. Dette giver mere blod til at komme igennem i hjertemusklen.

Komplikationer af CABG er ualmindelige, men er potentielt alvorlige. De omfatter:

En CABG anbefales normalt, når flere koronararterier er blevet blokeret og indsnævret. Imidlertid er det invasiv kirurgi, så det er måske ikke egnet til folk, der er særligt skrøbelige og med dårligt helbred.

En CABG kan også bruges, hvis blodkarrens anatomi i nærheden af dit hjerte er unormal, fordi en koronar angioplastik muligvis ikke er mulig i disse tilfælde.

Hvilken procedure er bedst?

Du kan muligvis ikke altid vælge mellem at have en koronar angioplastik eller en CABG, men hvis du er, er det vigtigt at være opmærksom på fordele og ulemper ved hver teknik.

Da en koronar angioplastik er minimalt invasiv, vil du komme dig hurtigere fra virkningerne af operationen, end du vil fra en CABG. Koronar angioplastik har normalt en mindre risiko for komplikationer, men der er en chance for, at du har brug for yderligere behandling, fordi den berørte arterie kan indsnævres igen.

Antallet af mennesker, der har brug for yderligere operation, er dog faldet på grund af brugen af lægemiddeleluerende stenter – som er overtrukket med medicin, der reducerer risikoen for, at arterien blokeres igen. Se hvordan en koronar angioplastik udføres for mere information om disse.

CABG har en længere restitutionstid end koronar angioplastik og en højere risiko for komplikationer. Men nogle beviser tyder på, at CABG normalt er en mere effektiv behandlingsmulighed for mennesker over 65 år og især for personer med diabetes .

Du bør diskutere fordele og risici ved begge typer behandling med din kardiolog og hjertekirurg, inden du træffer en beslutning.

Alternative typer koronar angioplastik

Hvis en konventionel koronar angioplastik er uegnet, fordi fedtaflejringerne i dine koronararterier er meget hårde, kan du blive tilbudt en anden type angioplastikprocedure, der involverer ødelæggelse eller skæring af disse aflejringer.

Eksempler på denne type procedurer inkluderer:

  • perkutan transluminal koronar rotationsatherektomi (PTCRA) – hvor en lille roterende enhed bruges til at fjerne fedtaflejringen
  • perkutan laser koronar angioplastik – hvor en laser bruges til at brænde gennem fedtaflejringen

Disse procedurer bruges normalt, når kranspulsåren har et højt niveau af calcium i sig. Calcium gør arterien meget hård og kan forhindre balloner eller stents i at ekspandere ordentligt for at lindre indsnævringen.

Når aflejringen er fjernet, behandles arterien med balloner og stenter som under en konventionel angioplastikprocedure.