Koronarangioplastik og stentindsættelse – Recovery

Efter at have haft en planlagt (ikke-nødsituation) koronar angioplastik, vil du normalt kunne forlade hospitalet samme dag eller den følgende dag. Sørg for, at nogen tager dig hjem.

Før du forlader hospitalet, skal du få råd om:

 • enhver medicin, du skal tage (se nedenfor)
 • forbedre din kost og livsstil
 • sårpleje og hygiejnerådgivning under dit helbredelse

Du kan også få en dato for en opfølgningsaftale for at kontrollere dine fremskridt.

Du kan have et blå mærke under huden, hvor kateteret blev indsat. Dette er ikke alvorligt, men det kan være ondt i et par dage. Lejlighedsvis kan såret blive inficeret. Hold øje med det for at kontrollere, at det heler ordentligt.

Dit bryst kan også føles ømt efter proceduren, men det er normalt og går normalt om et par dage. Hvis det er nødvendigt, kan du tage paracetamol for at lindre smerter.

Aktiviteter

Dit hospitalsteam kan normalt rådgive dig om, hvor lang tid det tager at komme sig, og om der er aktiviteter, du skal undgå i mellemtiden.

I de fleste tilfælde rådes du til at undgå tunge løft og anstrengende aktiviteter i cirka en uge, eller indtil såret er helet.

Kørsel

Du bør ikke køre bil i en uge efter at have haft en koronar angioplastik.

Hvis du kører et tungt køretøj for at leve, f.eks. En lastbil eller en bus, skal du informere DVLA om, at du har haft en koronar angioplastik. De arrangerer yderligere test, inden du kan vende tilbage til arbejde.

Du skal være i stand til at køre igen, så længe du opfylder kravene til en trænings- / funktionstest, og du ikke har en anden diskvalificerende sundhedstilstand.

GOV.UK har flere oplysninger om koronar angioplastik og kørsel .

Arbejde

Hvis du havde en planlagt (ikke-nødsituation) koronar angioplastik, skulle du være i stand til at vende tilbage til arbejde efter en uge.

Men hvis du har haft en akut angioplastik efter et hjerteanfald , kan det gå flere uger eller måneder, før du kommer dig fuldt ud og er i stand til at vende tilbage til arbejde.

Køn

Hvis dit sexliv tidligere var påvirket af angina , kan du muligvis have et mere aktivt sexliv, så snart du føler dig klar efter en koronar angioplastik.

Hvis du har nogen bekymringer, skal du tale med din læge. Ifølge eksperter svarer det til at have sex at klatre et par trapper med hensyn til den belastning, det lægger på dit hjerte.

Medicin og yderligere behandling

De fleste mennesker har brug for at tage blodfortyndende medicin i op til 1 år efter at have haft en angioplastik. Dette er normalt en kombination af lavdosis aspirin og en af følgende medicin:

Det er meget vigtigt, at du følger din medicinplan. Hvis du stopper din medicin tidligt, øger det din risiko for et hjerteanfald i høj grad forårsaget af, at den behandlede arterie bliver blokeret.

Forløbet af clopidogrel, prasugrel eller ticagrelor vil normalt blive trukket tilbage efter ca. et år, men de fleste mennesker har brug for at fortsætte med at tage lavdosis aspirin resten af deres liv.

Det kan være nødvendigt at have en anden angioplastik, hvis din arterie bliver blokeret igen, og dine angina-symptomer vender tilbage. Alternativt kan du få brug for en koronar bypass-graft (CABG) .

Hjerterehabilitering

Hjertrehabilitering bør tilbydes, hvis du har haft en hjerteoperation. Dette program har til formål at hjælpe dig med at komme sig efter proceduren og komme tilbage til hverdagen så hurtigt som muligt.

Dit hjerterehabiliteringsprogram begynder, når du er på hospitalet. Du bør også inviteres tilbage til en anden session, der finder sted inden for cirka 4 til 8 uger efter du forlader hospitalet.

Et medlem af hjertrehabiliteringsholdet besøger dig på hospitalet og giver detaljerede oplysninger om:

 • din sundhedstilstand
 • den type behandling, du har modtaget
 • hvilke medicin du har brug for, når du forlader hospitalet
 • hvilke specifikke risikofaktorer menes at have bidraget til behovet for operationen
 • hvilke livsstilsændringer du kan foretage for at tackle disse risikofaktorer

Når du er færdig med dit rehabiliteringsprogram, er det vigtigt, at du fortsætter med at træne regelmæssigt og føre en sund livsstil (se nedenfor). Dette hjælper med at beskytte dit hjerte og reducere risikoen for yderligere hjerte-relaterede problemer.

British Heart Foundation har flere oplysninger om hjerterehabilitering .

Livsstilsændringer

Hvis du har en koronar angioplastik, er det stadig vigtigt at tage skridt til at reducere din risiko for at få yderligere problemer i fremtiden. Dette kan omfatte:

Rygning og overvægt er 2 af hovedårsagerne til hjertesygdomme . De gør også behandlingen mindre tilbøjelig til at arbejde.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Du bør kontakte hospitalenheden, hvor proceduren blev udført, din specielle hjertesygeplejerske eller din læge for at få råd, hvis du udvikler:

 • en hård, øm klump (større end størrelsen af en ærte) under huden omkring dit sår
 • øget smerte, hævelse og rødme omkring såret
 • en høj temperatur (feber)

Ring 112 for en ambulance – kør ikke selv – hvis du oplever:

 • enhver blødning fra dit sår, der ikke stopper eller genstarter efter tryk i 10 minutter
 • svære brystsmerter, der ikke lindrer – hvis du har fået ordineret medicin mod angina, så prøv at tage dette, men hvis det ikke hjælper, så søg hurtig hjælp
 • misfarvning, kulde eller følelsesløshed i benet eller armen, hvor snittet blev foretaget