Koldbrand – Årsager

Koldbrand kan udvikles, når blodtilførslen til et område af din krop afbrydes.

Dette kan forekomme som et resultat af en skade, en infektion eller en underliggende tilstand, der påvirker din cirkulation.

Typer af koldbrand

Der er flere forskellige typer koldbrand, hver med en anden årsag. Hovedtyperne er:

Hvem er mest udsat?

Mennesker, der har størst risiko for koldbrand, er dem med en underliggende sundhedstilstand, der kan påvirke blodkarrene og arterierne (især hvis den administreres dårligt) og dem med et svækket immunsystem.

Tilstande, der påvirker blodkarrene

Tilstande, der kan påvirke blodkarrene og øge din risiko for at udvikle koldbrand, inkluderer:


  • diabetes – en livslang tilstand, der får en persons blodsukkerniveau til at blive for højt, hvilket kan skade nerver og blodkar (se nedenfor)
  • aterosklerose – hvor arterierne indsnævres og tilstoppes med et fedtstof, der kaldes plak
  • perifer arteriel sygdom – hvor en ophobning af fede aflejringer i arterierne begrænser blodtilførslen til benmusklerne
  • Raynauds – hvor blodkar i bestemte dele af kroppen, normalt fingre eller tæer, reagerer unormalt på kolde temperaturer

Da blodkar er naturligt smalle, har enhver skade eller ekstra indsnævring potentialet til at blokere blodgennemstrømningen til en del af kroppen og forårsage koldbrand.

Diabetes

Mennesker med diabetes har en øget risiko for at udvikle koldbrand. Dette skyldes, at de høje blodsukkerniveauer forbundet med tilstanden kan beskadige dine nerver, især dem i dine fødder, hvilket kan gøre det let at skade dig selv uden at vide det.

Højt blodsukker kan også beskadige dine blodkar og begrænse blodtilførslen til dine fødder. Mindre blod betyder, at dine fødder også får færre infektionsbekæmpende celler, så det tager længere tid at helbrede sår og er mere tilbøjelige til at blive inficeret.

Det er derfor vigtigt, at du tager dig ekstra af dine fødder, hvis du har diabetes. Læs mere om fodpleje til forebyggelse af koldbrand .

Skader og kirurgi

Du har også en øget risiko for at udvikle koldbrand, hvis du oplever en traumatisk skade eller alvorlig skade på din hud og væv, såsom:

Disse skader kan forårsage et pludseligt blodtab i et område af din krop, og eventuelle åbne sår kan blive inficeret med bakterier.

Koldbrand kan også forekomme som et resultat af en infektion, der udvikler sig under operationen. Men med fremskridt inden for kirurgiske teknikker og infektionskontrol er chancerne for, at koldbrand udvikler sig under operationen, små i dag.

Svagt immunsystem

Hvis dit immunsystem er alvorligt svækket, kan mindre infektioner blive mere alvorlige og kan føre til koldbrand. Et svagt immunsystem kan være forårsaget af:

Af årsager, der er uklare, kan koldbrand dog undertiden forekomme hos unge og ellers raske mennesker.