Koldbrand – Forebyggelse

Der er en række ting, du kan gøre for at mindske risikoen for at udvikle koldbrand.

Fodpleje

Hvis du har diabetes eller en anden langvarig tilstand, der kan forårsage åreforkalkning (hærdning eller fortykkelse af arterierne), er det vigtigt, at du tager ekstra pleje af dine fødder.

Hvis du har diabetes, skal du kontrollere dine fødder mindst en gang om året. Du kan dog have brug for hyppigere kontrol, hvis du har yderligere risikofaktorer, såsom perifer neuropati (følelsesløshed i hænder og fødder) eller en historie med fodsår.

Rådgivningen nedenfor kan hjælpe med at forhindre diabetisk fodsår:

 • Tjek dine fødder dagligt for problemer som følelsesløshed, misfarvning, brud i huden, smerter eller hævelse. Rapporter øjeblikkeligt problemer til din læge.
 • Undgå at gå barfodet udenfor og bære sko uden sokker.
 • Brug ikke kemiske præparater til corns og calluses eller indgroede tånegle . Kontakt i stedet en podiatrist (en sundhedsperson, der har specialiseret sig i fodpleje).
 • Vask dine fødder dagligt med varmt vand. Derefter skal du sørge for at tørre dine fødder grundigt, især mellem tæerne.
 • Brug sko, der passer ordentligt og ikke klemmer eller gnides. Dårlige sko kan forårsage korn og ringe, sår og negleproblemer.

Hvis du har en historie med fodsår, kan iført specielt designede terapeutiske eller ortopædiske sko hjælpe med at forhindre yderligere sårudvikling. Din fodlæge kan muligvis give dig specialtilpasset fodtøj, eller de kan muligvis anbefale en forhandler.

Find ud af mere om at tage sig af dine fødder og leve med diabetes .

Rygning

Rygning kan få dine arterier til at blive blokeret, hvilket resulterer i et tab af blodtilførsel til dine arme eller ben. Dette er kendt som perifer arteriel sygdom (PAD) .

Hvis du beslutter at stoppe med at ryge, vil din læge være i stand til at henvise dig til en Stop Smoking Service , der giver dedikeret hjælp og rådgivning om de bedste måder at give op. Du kan også ringe til Smoking Helpline på 0300123 1044.

Hvis du er forpligtet til at give op med at ryge, men ikke ønsker at blive henvist til et stop med at ryge, bør din læge være i stand til at ordinere medicinsk behandling for at hjælpe med eventuelle abstinenssymptomer, du måtte opleve.

For mere information om at give op med at ryge, se 10 selvhjælpstip for at stoppe med at ryge og stoppe med at ryge .

Kost

At spise en usund kost med et højt fedtindhold vil forværre enhver eksisterende aterosklerose og øge din risiko for at udvikle koldbrand.

Fortsat at spise højt fedtindhold vil medføre, at der opbygges flere fede plaques i dine arterier. Dette skyldes, at fede fødevarer indeholder kolesterol.

Der er 2 typer fedt – mættet og umættet. Undgå fødevarer, der indeholder mættede fedtstoffer, fordi de øger niveauet af ” dårligt kolesterol ” i dit blod.

Fødevarer med højt indhold af mættet fedt inkluderer:

 • kød tærter
 • pølser og fede stykker kød
 • smør
 • ghee (en type smør, der ofte bruges i indisk madlavning)
 • svinefedt
 • fløde
 • hård ost
 • kager og kiks
 • mad indeholdende kokosnød eller palmeolie

Læs mere om sund kost og fakta om fedt .

Alkohol

Drikker for store mængder alkohol vil få dit blodtryk til at stige og også øge niveauet af kolesterol i dit blod.

Mænd og kvinder rådes til ikke at drikke mere end 14 enheder om ugen. 14 enheder svarer til 6 pints øl med gennemsnitlig styrke eller 10 små glas vin med lav styrke.

Læs mere om alkoholenheder og få tip til at skære ned .

Dyrke motion

En sund, velafbalanceret diæt og regelmæssig motion holder dit blodtryk og kolesterolniveau på et sundt niveau og hjælper med at forhindre, at dine blodkar bliver beskadiget.

Medmindre din læge har anbefalet andet, bør du sigte mod mindst 150 minutter (2,5 timer) med moderat intens fysisk træning om ugen.

Moderat intensitet fysisk aktivitet er enhver aktivitet, der øger dit hjerte og din åndedrætsfrekvens. Det kan få dig til at svede, men du vil stadig være i stand til at føre en normal samtale. Eksempler inkluderer:

Du bør vælge fysiske aktiviteter, du nyder, fordi du er mere tilbøjelige til at fortsætte med at udføre dem.

Det er sandsynligvis urealistisk at opfylde disse træningsmål med det samme, hvis du ikke tidligere har trænet meget. Målet er at starte gradvist og opbygge den mængde motion, du laver over tid.

Læs mere om sundhed og fitness og at blive aktiv på din måde .