Forfrysninger

Frostbite er beskadigelse af hud og væv forårsaget af udsættelse for fryse temperaturer – typisk enhver temperatur under -0,55C (31F).

Frostbite kan påvirke enhver del af din krop, men ekstremiteterne som hænder, fødder, ører, næse og læber er mest sandsynligt påvirket.

Symptomerne på forfrysninger begynder normalt med, at de berørte dele føles kolde og smertefulde.

Hvis udsættelsen for kulde fortsætter, kan du føle stifter og nåle, før området bliver følelsesløst, da vævene fryser.

Hvornår skal man søge lægehjælp

Hvis du tror, at du eller en anden kan have forfrysninger, skal du ringe til din læge eller 111 for at få råd.

Hvis symptomerne er mere alvorlige, eller der er tegn på hypotermi , såsom konstant rystelse eller hurtig vejrtrækning (hyperventilation), skal du straks gå til din nærmeste ulykkesafdeling .

En læge vil undersøge det berørte område, kontrollere dine vitale tegn og spørge, hvordan forfrysningen opstod.

I nogle tilfælde har du muligvis brug for en opfølgningsaftale eller henvisning til en specialist, da det fulde omfang af en forfrysningsskade ofte ikke er synlig før et par dage senere.

Behandling af forfrysninger

En person med forfrysninger skal føres til et varmt miljø så hurtigt som muligt. Dette er for at begrænse virkningerne af skaden, og fordi det også er sandsynligt, at de får hypotermi . Undlad at lægge pres på det berørte område.

Det forfrysne område skal opvarmes af en sundhedspersonale. Dette gøres normalt ved at nedsænke det berørte område i varmt – men ikke varmt – vand.

Et bad vand ved 40 ° C til 41 ° C anbefales til genopvarmning. Genopvarmningsprocessen er ofte meget smertefuld, og der kan være behov for store mængder smertestillende midler.

Det er vigtigt ikke at genopvarme det berørte område, hvis der er en chance for, at det fryser igen, da dette kan føre til yderligere vævsskader.

I alvorlige tilfælde af forfrysninger kan tabet af blodtilførsel til vævet få det til at dø (koldbrand) . En type operation kaldet debridering kan være nødvendig for at fjerne det døde væv. Amputation kan være nødvendig i meget alvorlige tilfælde.

Læs mere om behandling af forfrysninger .

Hvad forårsager forfrysninger?

Kroppen reagerer på kolde temperaturer ved at indsnævre blodkarrene. Blodgennemstrømningen til ekstremiteterne sænkes, så strømmen til de vitale organer kan øges.

Når blodet omdirigeres væk fra ekstremiteterne, bliver disse dele af kroppen koldere, og væske i vævet kan fryse i iskrystaller.

Iskrystallerne kan forårsage alvorlig celle- og vævsskade i det berørte område. Den lave blodgennemstrømning fratager også vævet ilt. Hvis blodgennemstrømningen ikke kan genoprettes, vil vævet til sidst dø.

Risikogrupper

Visse grupper af mennesker har større risiko for at blive forfrysede.

De omfatter:

Mange tilfælde af forfrysninger forekommer hos mennesker, der har taget stoffer eller drukket alkohol . At tage stoffer eller være fuld kan føre til risikabel opførsel, ikke reagere normalt på kulde eller falde i søvn udenfor i koldt vejr.

Som du forventer, stiger tilfælde af forfrysninger i England ofte i særligt kolde vintre. I den meget kolde vinter 2010-11 var der for eksempel 111 hospitalsindlæggelser for forfrysninger. I de fleste år er der omkring 30 til 60 tilfælde hver vinter.

Forebyggelse af forfrysninger

Næsten alle tilfælde af forfrysninger kan forhindres ved at tage forholdsregler under koldt vejr.

Undgå unødvendig udsættelse for kolde temperaturer. Kombinationen af vind og kolde temperaturer (vindkøling) kan også forårsage et hurtigt fald i temperaturen, så undgå at gå ud, når det er koldt og blæsende, hvis det er muligt.

Det er også vigtigt at vide, hvad de tidlige symptomer på forfrysninger er, især den prikkende fornemmelse af frostnip.

Brug passende tøj, der beskytter dine ekstremiteter, såsom:

  • godt isolerede støvler og et tykt par veltilpassede sokker
  • vanter – de giver bedre beskyttelse mod meget koldt vejr end handsker
  • en varm, vejrbestandig hat, der dækker dine ører – det er vigtigt at beskytte dit hoved mod kulde
  • flere tynde lag af varmt, løstsiddende tøj – disse fungerer som isolering

Du bør også prøve at holde tørt og fjerne alt vådt tøj så snart du kan.

Hvis du rejser i koldt vejr, skal du planlægge nødsituationer. Hvis du f.eks. Kører under iskolde forhold, skal du sørge for at opbevare et varmt tæppe og noget ekstra tøj i bagagerummet på din bil, hvis du går i stykker.

Hvis du rejser til fods, skal du altid lade andre vide, hvor du skal hen, og hvornår du er tilbage. Tag en fuldt opladet mobiltelefon med dig, så du kan ringe til hjælp, hvis du har en ulykke, f.eks. Et fald.

Vær forsigtig, når du drikker alkohol i meget koldt vejr. At drikke for meget øger din risiko for at falde i søvn i kulden, en almindelig årsag til forfrysninger. Alkohol får dig også til at tabe varmen hurtigere.

Rygning gør dig også mere sårbar over for kulden, fordi nikotin kan indsnævre dine blodkar.

Komplikationer af forfrysninger

Hvis noget af dit væv dør, vil det døde væv ikke længere have blodforsyning. Dette kan gøre den berørte kropsdel meget sårbar over for infektion, fordi din krop er afhængig af hvide blodlegemer for at afværge infektioner.

Mennesker med forfrysninger risikerer bakterielle sårinfektioner, såsom stivkrampe . Mere alvorligt kan denne infektion sprede sig i blodet (sepsis) , hvilket kræver behandling med antibiotika . Begge forhold kræver hospitalsindlæggelse.

Læs mere om behandling af stivkrampe og behandling af sepsis .

Hypotermi

Alvorlig forfrysninger er ofte forbundet med hypotermi , som opstår, når en persons kropstemperatur falder til under 35 ° C.

Indledende symptomer kan omfatte:

  • konstant rysten
  • træthed
  • lav energi
  • kold eller bleg hud
  • hurtig vejrtrækning (hyperventilation)

En person med alvorlig hypotermi kan være bevidstløs og have lav vejrtrækning og svag puls.

Læs mere om, hvordan hypotermi behandles .