Kardiomyopati

Kardiomyopati er en generel betegnelse for sygdomme i hjertemusklen, hvor hjertekamrene er strakt, fortykket eller stiv. Dette påvirker hjertets evne til at pumpe blod rundt i kroppen.

Den unormale hjertemuskel, der ses ved kardiomyopati, er ikke forårsaget af blokerede arterier i hjertet (koronararteriesygdom), forhøjet blodtryk (hypertension) , hjertesygdoms sygdom (valvular sygdom) eller medfødt hjertesygdom .

De fleste typer kardiomyopati arves og ses hos børn og yngre mennesker.

Udvidet kardiomyopati

I udvidet kardiomyopati bliver hjertets muskelvægge strakte og tynde, så de ikke kan klemme (trække sig sammen) korrekt for at pumpe blod rundt i kroppen.

Hvor alvorligt er det?

Hvis du har udvidet kardiomyopati, har du større risiko for hjertesvigt , hvor hjertet undlader at pumpe nok blod rundt i kroppen ved det rigtige tryk.

Hjertesvigt forårsager typisk åndenød, ekstrem træthed og hævelse i anklene. Lær mere om symptomerne på hjertesvigt .

Der er også en risiko for hjerteventilproblemer, uregelmæssig hjerterytme og blodpropper. Du skal have regelmæssige aftaler med en læge, så tilstanden kan overvåges.

Hvem er berørt?

Udvidet kardiomyopati kan påvirke både børn og voksne.

Følgende kan alle spille en rolle i tilstanden:

 • arver et ændret (muteret) gen, der gør dig mere sårbar over for tilstanden
 • en underliggende medicinsk tilstand
 • ukontrolleret højt blodtryk
 • en usund livsstil, såsom mangel på vitaminer og mineraler i din kost, drikker for meget alkohol og bruger rekreative stoffer
 • en virusinfektion, der forårsager betændelse i hjertemusklen
 • et hjerteventilproblem
 • en sygdom i væv eller blodkar – såsom granulomatose med polyangiitis (GPA) , sarkoidose , amyloidose , lupus , polyarteritis nodosa, vaskulitis eller muskeldystrofi
  • graviditet – kardiomyopati kan undertiden udvikle sig som en komplikation af graviditeten

Men for mange mennesker er årsagen ukendt.

Mere information

Læs British Heart Foundation og Cardiomyopathy UK’s pjece om at leve med udvidet kardiomyopati .

Hypertrofisk kardiomyopati

Ved hypertrofisk kardiomyopati forstørres hjertemuskelcellerne, og hjertekamrene bliver tykkere.

Hjertekamrene er reduceret i størrelse, så de ikke kan holde meget blod, og væggene kan ikke slappe ordentligt af og kan stivne op. Også strømmen af blod gennem hjertet kan være blokeret.

Hvor alvorligt er det?

I de fleste tilfælde vil hypertrofisk kardiomyopati ikke have indflydelse på det daglige liv. Nogle mennesker har ingen symptomer og har ikke brug for behandling.

Men det betyder ikke, at tilstanden ikke kan være alvorlig. Hypertrofisk kardiomyopati er den mest almindelige årsag til pludselig uventet død i barndommen og hos unge atleter.

De vigtigste hjertekamre kan blive stive, hvilket fører til modtryk på de mindre samlekamre. Dette kan undertiden forværre symptomerne på hjertesvigt og føre til unormal hjerterytme (atrieflimren) .

Blodgennemstrømning fra hjertet kan være nedsat eller begrænset (kaldet obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati).

Også mitralhjerteventilen kan blive utæt og få blod til at lække baglæns. Find ud af mere om mitral regurgitation .

Du vil også have større risiko for at udvikle en hjerteinfektion (endokarditis) .

Disse hjerteændringer kan forårsage svimmelhed, smerter i brystet, åndenød og midlertidigt bevidstløshed.

Hvis du har svær hypertrofisk kardiomyopati, skal du regelmæssigt se din læge, så din tilstand kan overvåges.

Din læge vil rådgive om niveauet og mængden af motion, du kan gøre, og anbefale livsstilsændringer, du kan foretage.

Hvem er berørt?

Hypertrofisk kardiomyopati menes at påvirke 1 ud af 500 personer i Storbritannien. De fleste mennesker arver sygdommen fra deres forældre.

Mere information

Læs British Heart Foundation og Cardiomyopathy UK’s hæfte om at leve med hypertrofisk kardiomyopati .

Restriktiv kardiomyopati

Restriktiv kardiomyopati er sjælden. Det diagnosticeres oftest hos børn, selvom det kan udvikle sig i alle aldre. Væggene i de vigtigste hjertekamre bliver stive og stive og kan ikke slappe ordentligt af efter kontrakt. Dette betyder, at hjertet ikke kan fyldes ordentligt med blod.

Det resulterer i reduceret blodgennemstrømning fra hjertet og kan føre til symptomer på hjertesvigt , såsom åndenød, træthed og hævelse af anklen samt hjerterytmeproblemer.

I mange tilfælde er årsagen ukendt, selvom tilstanden nogle gange kan arves.

Mere information

Find ud af mere om restriktiv kardiomyopati fra kardiomyopati UK.

Arytmogen kardiomyopati i højre ventrikel

I arytmogen højventrikulær kardiomyopati (ARVC) er de proteiner, der normalt holder hjertemuskelcellerne unormale. Muskelceller kan dø, og det døde muskelvæv erstattes med fedtet og fibrøst arvæv.

Vægge i de vigtigste hjertekamre bliver tynde og strakte og kan ikke pumpe blod ordentligt rundt i kroppen.

Mennesker med ARVC har normalt hjerterytmeproblemer. Reduceret blodgennemstrømning fra hjertet kan også føre til symptomer på hjertesvigt .

ARVC er en arvelig tilstand forårsaget af en ændring (mutation) i et eller flere gener. Det kan påvirke teenagere eller unge voksne og har været årsagen til nogle pludselige uforklarlige dødsfald hos unge atleter.

Der er stigende beviser for, at langvarig, anstrengende træning forværrer symptomerne på ARVC. Det er vigtigt, at mennesker med eller i fare for ARVC diskuterer dette detaljeret med deres hjertespecialist (kardiolog).

Mere information

mere at vide om ARVC fra Cardiomyopathy UK.

Diagnosticering af kardiomyopati

Nogle tilfælde af kardiomyopati kan diagnosticeres efter forskellige hjertescanninger og tests, såsom:

Hvis du er blevet diagnosticeret med en arvelig type kardiomyopati, kan du rådes til at foretage en genetisk test for at identificere det defekte gen (mutation), der forårsagede dette.

Dine pårørende kan derefter testes for den samme mutation, og hvis de har det, kan deres tilstand overvåges og styres tidligt.

Behandling af kardiomyopati

Der er normalt ingen kur mod kardiomyopati, men behandlingerne kan være effektive til at kontrollere symptomer og forhindre komplikationer. Nogle typer kardiomyopati har specifikke behandlinger, og tidlig diagnose er meget vigtig.

Ikke alle med kardiomyopati har brug for behandling. Nogle mennesker har kun en mild form for den tilstand, de kan kontrollere efter at have foretaget et par livsstilsændringer.

Livsstilsændringer

Uanset om årsagen til kardiomyopati er genetisk eller ej, bør det generelt hjælpe med at:

Lægemidler

Det kan være nødvendigt med medicin til at kontrollere blodtrykket, korrigere en unormal hjerterytme, fjerne overskydende væske eller forhindre blodpropper.

Få mere at vide om:

Hospital procedurer

Hos nogle mennesker med obstruktiv hypertrofisk kardiomyopati fortykkes væggen, der deler venstre og højre side af hjertet (septum) og buler ud i hovedkammeret. De skal muligvis have enten:

 • en injektion af alkohol i deres hjerte – dette er for at reducere en del af muskelen i skillevæggen
 • en septal myektomi – hjerteoperation for at fjerne en del af det fortykkede septum (mitralventilen kan repareres på samme tid, hvis det er nødvendigt)

Dem med hjerterytmeproblemer skal muligvis have arytmiablation. Denne behandling ændrer omhyggeligt det syge hjertevæv, der forårsager hjerterytmeproblemer.

Eller de kan have en enhed implanteret, såsom:

 • en pacemaker til regulering af puls
 • en implanterbar cardioverter defibrillator (ICD) for at forhindre en livstruende unormal hjerterytme

Find ud af mere om at få en pacemaker implanteret .

Find ud af mere om implanterbare cardioverter-defibrillatorer fra British Heart Foundation.

Som en sidste udvej kan en hjertetransplantation være nødvendig.

Brudt hjertesyndrom

Nogle mennesker, der oplever betydelig følelsesmæssig eller fysisk stress, såsom dødsfald eller større operationer, fortsætter med at opleve et midlertidigt hjerteproblem.

Hjertemusklen bliver pludselig svækket eller “bedøvet”, hvilket får venstre ventrikel (et af hjertets vigtigste kamre) til at ændre form. Det kan være forårsaget af en stigning i hormoner, især adrenalin, i en periode med stress.

De vigtigste symptomer er brystsmerter og åndenød, svarende til et hjerteanfald. Ring altid til 112, hvis du eller en anden oplever disse.

Tilstanden – kendt medicinsk som Takotsubo-kardiomyopati eller akut stress-kardiomyopati – er mere almindelig hos kvinder. Det er midlertidigt og reversibelt. Det er usædvanligt, at det sker igen.

Få mere at vide om Takotsubo-kardiomyopati fra Cardiomyopathy UK.