Hysteroskopi – Hvad sker der?

En hysteroskopi er en simpel procedure, der normalt udføres ambulant eller dagligt. Det betyder, at du normalt ikke behøver at blive på hospitalet natten over.

Forberedelse til en hysteroskopi

I dagene og ugerne før en hysteroskopi kan du rådes til at:

Hvis du vil få fjernet fibromer , kan du få medicin til at hjælpe med at krympe dem på forhånd.

Valg af bedøvelsesmiddel

En hysteroskopi udføres normalt ikke under bedøvelse, da det er en relativt hurtig procedure og ikke involverer udskæringer (snit) i din hud.

At tage smertestillende medicin som ibuprofen eller paracetamol omkring en time på forhånd kan hjælpe med at reducere ubehag efter proceduren.

Lejlighedsvis kan en lokalbedøvelse bruges til at bedøve din livmoderhals (indgang til livmoderen) under proceduren.

Længere eller mere komplicerede procedurer, såsom fjernelse af fibroider, kan udføres under generel bedøvelse . Dette betyder, at du sover, mens operationen udføres.

På dagen for din hysteroskopi

Hvis du har en generel bedøvelse, skal du undgå at spise eller drikke i et par timer før proceduren. Dit aftalebrev vil nævne, om dette gælder for dig.

Hvis du ikke har nogen bedøvelse eller bare en lokalbedøvelse, kan du spise og drikke som normalt.

Det er en god ide at bære løst, behageligt tøj, når du ankommer til din aftale, da du bliver bedt om at fjerne tøj nedenunder taljen og skifte til en hospitalskjole til proceduren.

Du kan medbringe en ven eller en slægtning for at få support, selvom de muligvis ikke har adgang til rummet under din hysteroskopi.


Hysteroskopiproceduren

En hysteroskopi tager normalt mellem 5 og 30 minutter. Under proceduren:

Hvis du på noget tidspunkt finder proceduren for ubehagelig, skal du fortælle det til lægen eller sygeplejersken. De kan stoppe når som helst.

I nogle tilfælde kan en lille vævsprøve fra livmoderslimhinden fjernes til yderligere test. Dette er kendt som en endometrisk biopsi .

Hvis du har en hysteroskopi til behandling af en tilstand som fibromer eller polypper, kan fine kirurgiske instrumenter føres langs hysteroskopet. Disse bruges til at skære eller brænde det unormale væv væk.

Efter en hysteroskopi

Du skal være i stand til at gå hjem hurtigt efter en hysteroskopi, selvom du muligvis bliver nødt til at blive på hospitalet i et par timer, hvis du havde en generel bedøvelse.

Din læge eller sygeplejerske vil diskutere deres fund med dig, inden du rejser, selvom det kan tage et par uger at få resultaterne af en biopsi.

Du kan normalt vende tilbage til dine normale aktiviteter senere samme dag eller den følgende dag, hvis der ikke blev brugt bedøvelsesmiddel eller bare en lokalbedøvelse. Hvis du havde en generel bedøvelse, kan det være nødvendigt at tage tingene let i en dag eller 2.

Læs mere om at komme sig efter en hysteroskopi .