Diagnosticere et hjerteanfald

Hvis der er mistanke om et hjerteanfald, skal du straks indlægges på hospitalet. Du vil normalt blive optaget på en akut hjertebehandlingsenhed (ACCU) eller direkte til hjertekateteriseringsenheden for at bekræfte diagnosen og begynde behandlingen.

Elektrokardiogram

Et elektrokardiogram (EKG) er en vigtig test ved mistanke om hjerteanfald. Det skal ske inden for 10 minutter efter indlæggelse på hospitalet.

Et EKG måler den elektriske aktivitet i dit hjerte. Hver gang dit hjerte slår, producerer det små elektriske impulser. En EKG-maskine registrerer disse signaler på papir, så din læge kan se, hvor godt dit hjerte fungerer.

Et EKG er smertefrit og tager ca. 5 minutter at gøre. Under testen er flade metalskiver (elektroder) fastgjort til dine arme, ben og bryst. Ledninger fra elektroderne er forbundet til EKG-maskinen, som registrerer de elektriske impulser.

Et EKG er vigtigt, fordi:

  • det hjælper med at bekræfte diagnosen af et hjerteanfald
  • det hjælper med at bestemme, hvilken type hjerteanfald du har haft, hvilket hjælper med at bestemme den mest effektive behandling

Typer af hjerteanfald

Hjerteanfald kan klassificeres ved en måling fra et EKG kendt som ST-segmentet. Dette svarer til området med skader på hjertet.

Akut koronarsyndrom

Et hjerteanfald er en form for akut koronarsyndrom (ACS), hvor der er en betydelig blokering i koronararterierne.

De 3 hovedtyper af ACS inkluderer:

ST-segment elevation myokardieinfarkt (STEMI)

STEMI er den mest alvorlige type hjerteanfald, hvor der er lang afbrydelse af blodforsyningen. Dette skyldes en total blokering af kranspulsåren, som kan forårsage omfattende skader på et stort område af hjertet. Et STEMI er, hvad de fleste mennesker tænker på, når de hører udtrykket “hjerteanfald”.

Ikke-ST segment elevation myokardieinfarkt (NSTEMI)

En NSTEMI kan være mindre alvorlig end en STEMI, fordi blodtilførslen til hjertet kun kan være delvis blokeret snarere end fuldstændigt. Som et resultat kan en mindre del af hjertet blive beskadiget. Imidlertid betragtes en NSTEMI stadig som en alvorlig medicinsk nødsituation. Uden behandling kan det udvikle sig til alvorlig hjerteskade eller STEMI.

Ustabil angina

Ustabil angina er den mindst alvorlige type ACS. Men som NSTEMI er det stadig en medicinsk nødsituation, da det også kan udvikle sig til alvorlig hjerteskade eller STEMI. I ustabil angina er blodtilførslen til hjertet stadig alvorligt begrænset, men der er ingen permanent skade, så hjertemusklen bevares.

Andre tests

Andre tests kan bruges til at vurdere dit hjertes tilstand og kontrollere for relaterede komplikationer. Men fordi hjerteanfald er medicinske nødsituationer, udføres nogle af disse tests normalt, efter at din indledende behandling er begyndt, og din tilstand er stabiliseret.

Blodprøver

Skader på dit hjerte fra et hjerteanfald får visse proteiner til at sive langsomt ud i dit blod. Enzymer er specielle proteiner, der hjælper med at regulere kemiske reaktioner, der sker i din krop.

Hvis læger har mistanke om, at du har haft et mistanke om hjerteanfald, vil der blive taget en prøve af dit blod, så det kan testes for disse hjerteproteiner (kendt som hjertemarkører).

Den mest almindelige proteinmåling kaldes hjertetroponin. Dit troponinniveau måles gennem en række blodprøver udført i løbet af få dage.

Dette gør det muligt at vurdere skader på dit hjerte og hjælper også med at bestemme, hvor godt du reagerer på behandlingen.

Røntgen af brystet

En røntgenundersøgelse på brystet kan være nyttig, hvis diagnosen af et hjerteanfald er usikker, og der er andre mulige årsager til dine symptomer, såsom en lomme med luft fanget mellem lagene i lungerne (pneumothorax).

En røntgenstråle fra brystet kan også bruges til at kontrollere, om der er sket komplikationer på grund af hjerteanfaldet, såsom ophobning af væske inde i lungerne (lungeødem).

Ekkokardiogram

Et ekkokardiogram er en type scanning, der bruger lydbølger til at opbygge et billede af indersiden af dit hjerte.

Dette kan være nyttigt at identificere nøjagtigt, hvilke områder af hjertet der er blevet beskadiget, og hvordan denne skade har påvirket dit hjertes funktion.

Koronar angiografi

Koronarangiografi kan hjælpe med at bestemme, om der er en blokering eller indsnævring i koronararterierne og i så fald at lokalisere det nøjagtige sted for blokering eller indsnævring.

Testen indebærer at indsætte et tyndt rør (kateter) i et af blodkarrene i din lyske eller arm. Kateteret styres ind i dine koronararterier ved hjælp af røntgenstråler.

En speciel væske, kaldet et kontrastmiddel, pumpes gennem kateteret. Denne væske kan ses på røntgenstråler, og at studere, hvordan den flyder rundt og gennem dit hjerte, kan hjælpe med at lokalisere stedet for enhver blokering eller indsnævring. Dette hjælper en læge, der er specialiseret i hjertesygdomme (kardiolog) med at beslutte den bedste behandling for dig.

Find ud af mere om behandling af et hjerteanfald .