Behandlinger for hjerteanfald

Behandlingsmulighederne for et hjerteanfald afhænger af, om du har haft et ST-segment elevation myokardieinfarkt (STEMI) eller en anden type hjerteanfald.

Et ST-segment elevations myokardieinfarkt (STEMI) er den mest alvorlige form for hjerteanfald og kræver akut vurdering og behandling. Det er vigtigt, at du behandles hurtigt for at minimere skader på dit hjerte efter en STEMI.

Hvis du har symptomer på et hjerteanfald, og et elektrokardiogram (EKG) viser, at du har en STEMI, vil du blive vurderet til behandling for at blokere dine kranspulsårer.

Den anvendte behandling afhænger af, hvornår dine symptomer startede, og hvor hurtigt du kan få adgang til behandling.

  • Hvis dine symptomer startede inden for de sidste 12 timer – vil du normalt blive tilbudt primær perkutan koronar intervention (PCI).
  • Hvis dine symptomer startede inden for de sidste 12 timer, men du ikke har adgang til PCI hurtigt – vil du blive tilbudt medicin til at nedbryde blodpropper.
  • Hvis dine symptomer startede for mere end 12 timer siden – kan du blive tilbudt en anden procedure, især hvis dine symptomer er forbedret. Det bedste behandlingsforløb vil blive besluttet efter et angiogram og kan omfatte medicin, PCI eller bypass-operation.

Primær perkutan koronar intervention (PCI)

Primær perkutan koronar intervention (PCI) er betegnelsen for akut behandling af en STEMI. Det er en procedure til at udvide koronararterien (koronar angioplastik) .

Koronar angiografi udføres først for at vurdere din egnethed til PCI.

Du kan også få blodfortyndende medicin for at forhindre, at yderligere blodpropper dannes, såsom lavdosis aspirin .

Det kan være nødvendigt at du fortsætter med at tage medicin i et stykke tid efter PCI.

Koronar angioplastik

Koronarangioplastik er en potentielt kompleks procedure, der kræver specialiseret personale og udstyr, og ikke alle hospitaler har faciliteterne.

Dette betyder, at du skal tages hurtigst muligt med ambulance til et af specialcentre (Heart Attack Centers), der nu betjener de fleste af Storbritanniens regioner.

Under koronar angioplastik sættes et lille rør med en pølseformet ballon i slutningen (et ballonkateter) i en stor arterie i din lyske eller arm. Kateteret føres gennem dine blodkar og op til dit hjerte over en fin ledetråd ved hjælp af røntgenstråler til at lede det.

Når kateteret er i den indsnævrede del af din kranspulsår, pumpes ballonen op for at åbne den. Fleksibelt metalnet (en stent) indsættes normalt i arterien for at holde det åbent bagefter.

Medicin til at nedbryde blodpropper

Lægemidler, der bruges til at nedbryde blodpropper, kendt som trombolytika eller fibrinolytika, gives normalt ved injektion.

Trombolytika eller fibrinolytika målretter mod og ødelægger et stof kaldet fibrin. Fibrin er et hårdt protein, der udgør blodpropper ved at virke som en slags fibernet, der hærder rundt om blodet.

Du kan også få et lægemiddel kaldet en glycoprotein llb / llla-hæmmer, hvis du har en øget risiko for at få et andet hjerteanfald i fremtiden.

Glykoprotein IIb / IIIa-hæmmere nedbryder ikke blodpropper, men de forhindrer blodpropper i at blive større. De er en effektiv metode til at stoppe dine symptomer med at blive værre.


Koronararterie bypass graft

En koronar angioplastik er muligvis ikke teknisk mulig, hvis din arteries anatomi er forskellig fra normal. Dette kan være tilfældet, hvis der er for mange smalle sektioner i dine arterier, eller hvis der er mange grene, der kommer ud af dine arterier, der også er blokeret.

Under sådanne omstændigheder kan en alternativ operation, kendt som et koronar bypass-transplantat (CABG) , overvejes.

En CABG involverer at tage et blodkar fra en anden del af din krop (normalt dit bryst, ben eller arm) og fastgøre det til din kranspulsår over og under det indsnævrede område eller blokering. Dette nye blodkar er kendt som et transplantat.

Transplantatet afleder blod omkring indsnævrede eller tilstoppede dele af dine store arterier for at forbedre blodgennemstrømningen og iltforsyningen til dit hjerte.

Behandling af ikke-ST segment elevation myokardieinfarkt (NSTEMI) og ustabil angina

Hvis et EKG viser, at du har en NSTEMI eller ustabil angina (de “mindre alvorlige” typer hjerteanfald), anbefales normalt blodfortyndende medicin, herunder aspirin og andre lægemidler.

I nogle tilfælde kan yderligere behandling med koronar angioplastik eller koronararterie-bypass-graft (CABG) anbefales i tilfælde af NSTEMI eller ustabil angina efter indledende behandling med disse lægemidler.