HIV og AIDS – At leve med

Hvis du styrer din tilstand ordentligt ved at tage din medicin korrekt og undgå sygdom, skal du være i stand til at leve et næsten normalt liv.

Ud over at tage hiv-behandling er der mange ting, du kan gøre for at forbedre dit generelle helbred og reducere risikoen for at blive syg.

Disse inkluderer:

Denne side dækker:

 • andre måder HIV kan påvirke dit liv
 • får support
 • fortæller folk om dit hiv
 • graviditet
 • risikoen for opportunistiske infektioner
 • finansiel støtte

Andre måder HIV kan påvirke dit liv

Psykologisk virkning af hiv

Få support

Da HIV er en langvarig tilstand, vil du være i regelmæssig kontakt med dit sundhedsteam, der løbende gennemgår din behandling.

At udvikle et godt forhold til dit sundhedsteam betyder, at du nemt kan diskutere dine symptomer eller bekymringer. Jo mere teamet ved, jo mere kan de hjælpe dig.

Mennesker med hiv ses på en specialist hivklinik, som normalt er en del af en klinik for seksuel sundhed eller infektionssygdomme på dit lokale hospital.

Find lokale hiv-supporttjenester

Psykologisk støtte

At blive diagnosticeret med hiv kan være ekstremt foruroligende, og følelser af angst eller depression er almindelige.

Dit sundhedsteam kan give dig rådgivning, så du fuldt ud kan diskutere din tilstand og bekymringer.

Det kan være nyttigt at tale med en uddannet rådgiver eller psykolog eller en person i en speciel hjælpelinje. Din HIV-klinik vil have information om disse.

Nogle mennesker finder det nyttigt at tale med andre mennesker, der har hiv, enten i en lokal supportgruppe eller i et internetchatrum.

Vil du vide mere?

Fortæller folk om dit hiv

Fortæller din partner og tidligere partnere

Hvis du har hiv, er det vigtigt, at din nuværende seksuelle partner og eventuelle seksuelle partnere, du har haft siden du blev smittet, testes og behandles.

Nogle mennesker kan føle sig vrede, ked af eller flov over at diskutere hiv med deres nuværende eller tidligere partnere. Diskuter dine bekymringer med din læge eller klinikpersonalet.

De kan rådgive dig om, hvem der skal kontaktes, og den bedste måde at kontakte dem på, eller de kan muligvis kontakte dem på dine vegne.

De vil også rådgive dig om at afsløre din status til fremtidige partnere, og hvordan du kan reducere risikoen for at overføre virussen til en anden.

Ingen kan tvinge dig til at fortælle nogen af dine partnere, at du har hiv, men det anbefales kraftigt, at du gør det.

Efterladt uafprøvet og ubehandlet kan HIV have ødelæggende konsekvenser og til sidst føre til alvorlig sygdom og død.

Fortæller din arbejdsgiver

Mennesker med HIV er beskyttet under Equality Act (2010) .

Der er ingen juridisk forpligtelse til at fortælle din arbejdsgiver, at du har hiv, medmindre du har et frontlinjejob i de væbnede styrker eller arbejder i en sundhedsrolle, hvor du udfører invasive procedurer.

Hvis du arbejder i en sundhedsrolle, skal du overvåges af dit arbejdsmedicinske team og hiv-lægen for at sikre, at du ikke sætter dig selv og patienter i fare for infektion.

Equality Act 2010 lægger også begrænsninger på de sundhedsspørgsmål, som arbejdsgivere kan stille under en jobansøgningsproces.

Arbejdsgivere har kun lov til at stille sundhedsspørgsmål, når der er givet et tilbud om beskæftigelse for at hjælpe dem med at beslutte, om du kan udføre opgaver, der er vigtige for jobbet.

Hvis du bliver stillet et spørgsmål, som du mener ikke er tilladt i henhold til Equality Act 2010, kan du fortælle det til arbejdsgiveren eller ligestillings- og menneskerettighedskommissionen. GOV.UK- webstedet har flere oplysninger om spørgsmål, som en arbejdsgiver kan stille om sundhed og handicap .

Hvis du er en medarbejder med hiv, kan du bekymre dig om, at din hiv-status bliver offentligt kendt, eller du vil blive diskrimineret, hvis du fortæller din arbejdsgiver.

På den anden side, hvis din chef er støttende, kan det være lettere for justeringer at foretage din arbejdsbyrde, eller at du har fri, hvis du fortæller dem.

Organisationerne nedenfor har masser af oplysninger og kan rådgive dig om disse og andre arbejdsrelaterede spørgsmål.

Vil du vide mere?

Graviditet og HIV

Rådgivning til gravide kvinder

HIV-behandling er tilgængelig for at forhindre, at en gravid kvinde overfører hiv til sit barn.

Uden behandling er der en ud af fire chancer for, at din baby bliver smittet med hiv. Ved behandling er risikoen mindre end 1 ud af 100 (<1%).< p="">

Fremskridt i behandlingen betyder, at der ikke er nogen øget risiko for at overføre virussen til din baby med en normal fødsel.

Men for nogle kvinder kan en kejsersnit stadig anbefales, ofte af årsager, der ikke er relateret til din HIV.

Diskuter risiciene og fordelene ved hver leveringsmetode med personalet på din HIV-klinik. Den endelige beslutning om, hvordan din baby bliver leveret, er din, og personalet respekterer denne beslutning.

Hvis du har hiv, skal du ikke amme din baby, da virussen kan overføres gennem modermælken.

Forestilling

Hvis du eller din partner har hiv, kan der være muligheder, der giver dig mulighed for at blive barn sikkert. Du bør bede din hiv-læge om råd.

Hvis du er hiv og bliver gravid, skal du kontakte din hiv-klinik.

Dette er vigtigt, fordi:

 • nogle hiv-behandlinger kan være skadelige for dit ufødte barn, så din behandlingsplan skal gennemgås
 • yderligere medicin kan være nødvendig for at forhindre, at din baby får HIV

Vil du vide mere?

Opportunistiske infektioner

Infektionsrisiko

Du vil være i fare for at udvikle infektioner, som du normalt ikke ville være i fare for, hvis dit immunsystem er blevet beskadiget af HIV-viruset.

Disse opportunistiske infektioner, som de kaldes, sker, når du har et meget svagt immunsystem.

Men hvis du tager din HIV-behandling, er sandsynligheden for at udvikle disse er lav.

De fire hovedtyper af opportunistiske infektioner er:

Mennesker med avanceret HIV har også en højere risiko for at udvikle nogle former for kræft, såsom kræft i lymfesystemet (lymfom) .

Lungebetændelse

Bakteriel lungebetændelse kan udvikle sig som en komplikation af andre infektioner, såsom influenza. Det kan behandles med antibiotika . Venstre ubehandlet kan lungebetændelse være dødelig.

Alle med en langvarig lidelse som HIV opfordres til at få en influenza jab hvert efterår for at beskytte mod sæsoninfluenza .

Det anbefales også, at de har en pneumokok vaccination , der beskytter mod en alvorlig brystinfektion kaldet pneumokok lungebetændelse.

Pneumocystis lungebetændelse (PCP)

Pneumocystis lungebetændelse (PCP) er en svampeinfektion i lungerne, som kan være livstruende, hvis den ikke behandles straks.

Før fremskridt inden for HIV-behandling var PCP den største dødsårsag blandt dem med HIV i den udviklede verden.

Symptomer på PCP inkluderer:

 • en vedvarende tør hoste
 • stakåndet
 • vejrtrækningsbesvær
 • feber (i nogle tilfælde)

Rapporter straks symptomer på PCP, da tilstanden pludselig kan forværres uden advarsel.

PCP kan behandles med antibiotika. Hvis dit CD4-tal falder til under 200, kan du få antibiotika, du skal tage hver dag, indtil dit CD4-antal stiger over 200.

Tuberkulose (TB)

Tuberkulose (TB) er en anden bakteriel infektion. Globalt er det en af de største dødsårsager for mennesker, der er hiv-positive.

De bakterier, der er ansvarlige for at forårsage tuberkulose, kan undertiden passere fra en person til en anden gennem luften. Men mange mennesker, der har tuberkulose, er ikke smitsomme.

TB kan behandles med antibiotika, men nogle bakteriestammer har udviklet antibiotikaresistens, og disse kan være sværere at behandle.

Candidiasis (trøske)

Candidiasis er en svampeinfektion, der er almindelig hos mennesker, der lever med hiv. Det får en tyk, hvid belægning til at vises på indersiden af munden, tungen, halsen eller vagina.

Candidiasis er sjældent alvorlig, men det kan være både pinligt og smertefuldt. Det kan behandles med svampedræbende cremer og tabletter.

Fortæl personalet på din HIV-klinik, hvis du har gentagne anfald af candidiasis, da det kan være et tegn på et lavt CD4-tal.

Kræft

Mennesker med avanceret hiv har en øget risiko for at udvikle nogle typer kræft .

Det anslås, at en person med ubehandlet HIV-infektion på et sent stadium er 100 gange mere tilbøjelig til at udvikle visse kræftformer sammenlignet med nogen uden tilstanden.

De to mest almindelige kræftformer, der påvirker mennesker med hiv, er:

 • lymfom – kræft i lymfesystemet, et netværk af kirtler, der udgør en del af vores immunsystem
 • Kaposis sarkom – dette får læsioner til at vokse på din hud og kan også påvirke dine indre organer

HIV-behandling er vigtig for at reducere din risiko for kræft og langvarige tilstande, såsom hjerte-kar- og luftvejssygdomme. Hvis du ryger, er det også vigtigt at give op for at reducere denne risiko.

Penge og økonomisk støtte

Penge

Hvis du skal stoppe med at arbejde eller arbejde på deltid på grund af hiv, kan du finde det vanskeligt at klare økonomisk.

Men du har muligvis ret til en eller flere af følgende typer økonomisk støtte:

Vil du vide mere?