HIV og AIDS – forebyggelse

Der er mange effektive måder at forhindre eller reducere risikoen for hiv-infektion. Tal med din lokale seksuelle sundhedsklinik eller læge for yderligere rådgivning om den bedste måde at reducere din risiko på.

Behandling som forebyggelse

Når en person med hiv tager effektiv behandling, reducerer den deres virale belastning til ikke-detekterbare niveauer. Dette betyder, at niveauet af HIV-virus i blodet er så lavt, at det ikke kan detekteres ved en test.

At have en uopdagelig viral belastning i 6 måneder eller mere betyder, at det ikke er muligt at overføre virussen under sex. Dette kaldes undetectable = untransmittable (U = U), som også kan kaldes “behandling som forebyggelse”.

Vil du vide mere?

NAM aidsmap: ikke-detekterbar er lig med ikke-overførbar (U = U) konsensusudtalelse

Kondomer

Både mandlige kondomer og kvindelige kondomer er tilgængelige. De kommer i forskellige farver, teksturer, materialer og smag.

Et kondom er den mest effektive form for beskyttelse mod hiv og andre kønssygdomme. Det kan bruges til vaginal og analsex og til oralsex udført på mænd.

HIV kan overføres før ejakulation gennem præ-come og vaginal sekretion og fra anus.

Det er meget vigtigt, at der tages kondomer, før der opstår seksuel kontakt mellem penis, vagina, mund eller anus.

Smøremiddel

Smøremiddel eller smøremiddel bruges ofte til at øge seksuel nydelse og sikkerhed ved at tilføje fugt til enten vagina eller anus under sex.

Smøremiddel kan gøre sex mere sikkert ved at reducere risikoen for vaginal eller anal tårer forårsaget af tørhed eller friktion og kan også forhindre kondom i at rive.

Kun vandbaseret smøremiddel (såsom KY Jelly) i stedet for et oliebaseret smøremiddel (såsom vaselin eller massage og babyolie) bør bruges sammen med kondomer.

Oliebaserede smøremidler svækker latexen i kondomer og kan få dem til at bryde eller rive.


Deling af nåle og injektionsudstyr

Hvis du injicerer medicin, kan dette udsætte dig for hiv og andre vira, der findes i blod, såsom hepatitis C.

Det er vigtigt ikke at dele nåle, sprøjter, injektionsudstyr som skeer og vatpinde eller de faktiske stoffer eller væsker, der bruges til at fortynde dem.

Mange lokale myndigheder og apoteker tilbyder nåleudvekslingsprogrammer, hvor brugte nåle kan udskiftes med rene.

Hvis du er heroinbruger, kan du overveje at tilmelde dig et metadonprogram. Methadon kan tages som en væske, så det reducerer din risiko for at få hiv.

En læge eller lægemiddelrådgiver skal kunne rådgive dig om både nåleudvekslingsprogrammer og metadonprogrammer.

Hvis du har en tatovering eller piercing, er det vigtigt, at der altid bruges en ren, steriliseret nål.

HIV-forebyggende medicin

Hvis du er hiv-negativ, kan du muligvis tage PrEP-medicin (pre-exposure profylakse) for at reducere din risiko for at få virussen.

PrEP er tilgængelig for nogle mennesker, der har høj risiko for hiv-infektion – for eksempel dem, hvis partner er hiv-positiv.

Den er tilgængelig som en tablet og skal tages, før du har sex og udsættes for hiv. Du kan få medicinen fra seksuelle sundhedsklinikker i hele England.

Læs mere om PrEP-forsøget for at forhindre HIV-infektion .

Screening for hiv under graviditet

Alle gravide kvinder tilbydes en blodprøve for at kontrollere, om de har hiv som en del af rutinemæssig screening for fødsler.

Hvis det ikke behandles, kan HIV overføres fra en gravid kvinde til sin baby under graviditet, fødsel eller amning.

Læs mere om screening for hiv under graviditet .