HIV og AIDS – Behandling

Mens der ikke er nogen kur mod HIV, er der meget effektive behandlinger, der gør det muligt for de fleste mennesker med virussen at leve et langt og sundt liv.

Emergency HIV-stoffer

Hvis du tror, du er blevet udsat for virussen, kan medikamenter efter eksponering til profylakse (PEP) forhindre dig i at blive smittet.

PEP skal startes inden for 72 timer efter at have været i kontakt med virussen for at den skal være effektiv. Det anbefales kun efter højere risikoeksponering, især hvor den seksuelle partner vides at være positiv.

PEP indebærer at tage HIV-behandling hver dag i 1 måned. Det kan forårsage nogle bivirkninger.

Du skal være i stand til at få PEP fra:

  • seksuelle sundhedsklinikker eller urinvejsmedicin (GUM)
  • hospitaler – normalt ulykkes- og akutafdelinger

Hvis du allerede har HIV, skal du prøve din HIV-klinik, hvis PEP er til nogen, du har haft sex med.

Vil du vide mere?

Hvis du tester positivt

Hvis du er diagnosticeret med hiv, vil du have regelmæssige blodprøver for at overvåge udviklingen af hiv-infektionen, inden du starter behandlingen.

To vigtige blodprøver er:

  • HIV-virusbelastningstest – en blodprøve, der overvåger mængden af HIV-virus i dit blod
  • Antallet af CD4-lymfocytter – som måler, hvordan HIV har påvirket dit immunsystem

Behandlingen kan startes når som helst efter din diagnose, afhængigt af dine omstændigheder og i samråd med din hiv-læge.

Vil du vide mere?

Antiretrovirale lægemidler

HIV behandles med antiretrovirale lægemidler, som virker ved at stoppe virussen, der replikerer i kroppen. Dette gør det muligt for immunsystemet at reparere sig selv og forhindre yderligere skader.

En kombination af hiv-lægemidler bruges, fordi hiv hurtigt kan tilpasse sig og blive resistent.

Nogle hiv-behandlinger er blevet kombineret i en enkelt pille, kendt som en fast dosiskombination, selvom disse ofte koster mere at ordinere.

Normalt tager folk, der lige er blevet diagnosticeret med hiv, mellem 1 og 4 piller om dagen.

Forskellige kombinationer af hiv-medicin fungerer for forskellige mennesker, så den medicin, du tager, vil være individuel for dig.

Mængden af HIV-virus i dit blod (viral belastning) måles for at se, hvor godt behandlingen fungerer. Når det ikke længere kan måles, er det kendt som ikke detekterbart. De fleste mennesker, der tager daglig HIV-behandling, når en virus, der ikke kan detekteres, inden for 6 måneder efter behandlingsstart.

Mange af de lægemidler, der bruges til behandling af hiv, kan interagere med andre lægemidler, der er ordineret af din læge eller købt i håndkøb.

Disse inkluderer nogle næsesprayer og inhalatorer, naturlægemidler som perikon, samt nogle rekreative stoffer. Kontakt altid dit HIV-klinikspersonale eller din læge, inden du tager anden medicin.

Vil du vide mere?