Fostervandsprøve – Hvorfor den tilbydes

Fostervandsprøve tilbydes kun til gravide kvinder, der har større chance for at få en baby med en genetisk eller kromosomal tilstand. Det kan diagnosticere en række forhold.

Hvis dine testresultater eller medicinsk eller familiehistorie antyder, at du har en større chance for at få en baby med en genetisk eller kromosomal tilstand, kan du blive tilbudt fostervandsprøve.

Du behøver ikke tage testen. Det er op til dig at beslutte, om du vil have det.

Hvilke forhold kan fostervandsprøve opdage?

Fostervandsprøve kan bruges til at diagnosticere en række tilstande, herunder:


  • Downs syndrom – alle børn født med Downs syndrom har en vis grad af indlæringsvanskeligheder og forsinket udvikling, men dette varierer meget mellem de enkelte børn
  • Edwards syndrom og Pataus syndrom – tilstande, der kan resultere i abort , dødfødsel eller alvorlige fysiske problemer og indlæringsvanskeligheder
  • cystisk fibrose – en tilstand, hvor lungerne og fordøjelsessystemet bliver tilstoppet med tykt, klæbrig slim
  • muskeldystrofi – en tilstand, der forårsager progressiv muskelsvaghed og handicap
  • seglcellesygdom – hvor de røde blodlegemer udvikler sig unormalt og ikke er i stand til at transportere ilt ordentligt i kroppen
  • thalassæmi – en tilstand, der påvirker røde blodlegemer og kan forårsage anæmi, begrænset vækst og organskader

Beslutning om at få fostervandsprøve

Hvis du får tilbud om fostervandsprøve, så spørg din læge eller jordemoder, hvad proceduren indebærer, og om risici og fordele, før du beslutter dig for at få det.

Du kan også finde det nyttigt at kontakte en støttegruppe, såsom Antenatal Results and Choices (ARC) , en velgørenhedsorganisation, der tilbyder information, rådgivning og support om alle spørgsmål relateret til screening under graviditet.

Årsager til at få fostervandsprøve

Testen vil normalt være i stand til at fortælle dig helt sikkert, om din baby vil eller ikke vil blive født med nogen af de testede betingelser for.

Du kan finde ud af, at din baby ikke har de tilstandsscreeningstest, der er sagt, at de måske har, hvilket kan være betryggende.

Men hvis testen bekræfter, at din baby har den tilstand, de blev testet for, kan du beslutte, hvordan du vil fortsætte.

Find ud af mere om resultaterne af fostervandsprøve

Årsager til ikke at have fostervandsprøve

Der er en risiko for abort af babyen. Op til 1 ud af 100 kvinder, der har fostervandsprøve, aborter. Du føler måske, at dette opvejer de potentielle fordele ved testen.

Nogle kvinder beslutter, at de hellere vil finde ud af, om deres baby har en genetisk tilstand, når deres baby er født.

Find ud af mere om risikoen ved fostervandsprøve