Transient iskæmisk angreb (TIA) – Årsager

Forbigående iskæmiske anfald (TIA’er) opstår, når et af de blodkar, der forsyner din hjerne med iltrig blod, bliver blokeret.

Denne afbrydelse i blodstrømmen til hjernen betyder, at den ikke kan udføre nogle af dens normale funktioner ordentligt, hvilket fører til symptomer som sløret tale og svaghed.

I TIA’er løses blokeringen hurtigt, og din hjernes blodforsyning vender tilbage til normal, før der er nogen væsentlig skade. I et fuldt slagtilfælde afbrydes blodtilførslen til din hjerne meget længere, hvilket fører til mere alvorlig skade på hjernen og langsigtede problemer.

Blokering i blodkarrene, der er ansvarlig for de fleste TIA’er, skyldes normalt en blodprop, der dannes andetsteds i din krop og rejses til blodkarrene, der forsyner hjernen. Det kan også være forårsaget af stykker fedtet materiale eller luftbobler.

I meget sjældne tilfælde kan en TIA være forårsaget af en lille mængde blødning i hjernen kendt som blødning.

Blodpropper

Blodpropper, der forårsager TIA’er, kan dannes i områder, hvor arterierne er blevet indsnævret eller blokeret over tid ved opbygning af fede aflejringer kendt som plaques. Disse plaques dannes under en proces kaldet aterosklerose .

Når du bliver ældre, kan dine arterier naturligvis blive smallere, men visse ting kan farligt fremskynde denne proces. Disse inkluderer:

En type uregelmæssig hjerterytme kaldet atrieflimren kan også forårsage en TIA. Det kan føre til dannelse af blodpropper, der undslipper fra hjertet og sætter sig i blodkarrene, der forsyner hjernen.

Hvem er mest udsat?

Visse ting kan øge dine chancer for at få en TIA. Nogle af disse faktorer kan ændres – som din livsstil.

Nogle af de vigtigste risikofaktorer for TIA er:

At tackle de ting, du kan ændre, hjælper med at mindske din risiko for at få en TIA eller reducere dine chancer eller få et fuldt slagtilfælde i fremtiden.