Ektopisk graviditet

En ektopisk graviditet er, når et befrugtet æg implanterer sig uden for livmoderen, normalt i et af æggelederne.

Æggelederne er rørene, der forbinder æggestokkene med livmoderen. Hvis et æg sidder fast i dem, udvikler det sig ikke til en baby, og dit helbred kan være i fare, hvis graviditeten fortsætter.

Desværre er det ikke muligt at redde graviditeten. Det skal normalt fjernes ved hjælp af medicin eller en operation.

I Storbritannien er omkring 1 ud af 90 graviditeter ektopisk. Dette er omkring 11.000 graviditeter om året.

Symptomer på ektopisk graviditet

En ektopisk graviditet forårsager ikke altid symptomer og kan kun påvises under en rutinemæssig graviditetsscanning.

Hvis du har symptomer, har de tendens til at udvikle sig mellem 4. og 12. uge af graviditeten.

Symptomer kan omfatte en kombination af:

Men disse symptomer er ikke nødvendigvis et tegn på et alvorligt problem. De kan undertiden være forårsaget af andre problemer, såsom en mave bug .

Læs mere om symptomerne på ektopisk graviditet .

Hvornår skal man få lægehjælp

Kontakt din læge eller ring til 111, hvis du har en kombination af et af ovenstående symptomer, og du måske er gravid – selvom du ikke har haft en positiv graviditetstest .

En ektopisk graviditet kan være alvorlig, så det er vigtigt at få råd med det samme.

Din læge vil spørge om dine symptomer, og du bliver normalt nødt til at lave en graviditetstest for at afgøre, om du kan have en ektopisk graviditet.

Du kan blive henvist til en specialist i tidlig graviditetsklinik for yderligere vurdering, hvor en ultralydsscanning og blodprøver kan udføres for at bekræfte diagnosen.

Læs mere om ektopisk graviditetstest .

Hvornår skal du få nødhjælp

Ring 112 for en ambulance, eller gå straks til din nærmeste ulykke- og beredskabsafdeling (A&E), hvis du oplever en kombination af:

 • en skarp, pludselig og intens smerte i din mave
 • føler meget svimmel eller besvimelse
 • føler sig syg
 • ser meget bleg ud

Disse symptomer kan betyde, at æggelederen er åbnet (bristet). Dette er meget alvorligt, og kirurgi for at reparere æggelederen skal udføres hurtigst muligt.

Et brud kan være livstruende, men heldigvis er de usædvanlige og behandles, hvis de håndteres hurtigt. Dødsfald som følge af brud er ekstremt sjældne i Storbritannien.

Hvordan en ektopisk graviditet behandles

Der er 3 hovedbehandlinger til ektopisk graviditet:

Du får at vide om fordele og risici ved hver mulighed. I mange tilfælde vil en bestemt behandling blive anbefalet baseret på dine symptomer og resultaterne af de test, du har.

Nogle behandlinger kan reducere dine chancer for at blive gravid naturligt i fremtiden, selvom de fleste kvinder stadig vil være i stand til at blive gravid. Tal med din læge om dette.

Læs mere om behandling af ektopisk graviditet .

Hjælp og støtte efter en ektopisk graviditet

At miste en graviditet kan være ødelæggende, og mange kvinder føler den samme følelse af sorg, som hvis de havde mistet et familiemedlem eller en partner.

Det er ikke ualmindeligt, at disse følelser varer flere måneder, selvom de normalt forbedres med tiden. Sørg for at give dig selv og din partner tid til at sørge.

Hvis du eller din partner kæmper for at ordne dit tab, kan du få gavn af professionel support eller rådgivning . Tal med din læge om dette.

Støttegrupper for mennesker, der er blevet ramt af tab af graviditet, kan også hjælpe.

Disse inkluderer:

Læs mere om håndtering af tab og find rådgivningstjenester i dit område .

Prøver for en anden baby

Det kan være en god idé at prøve en anden baby, når du og din partner føler dig fysisk og følelsesmæssigt parat.

Du rådes sandsynligvis til at vente, indtil du har haft mindst to perioder efter behandlingen, før du prøver igen for at give dig selv mulighed for at komme sig.

Hvis du blev behandlet med methotrexat, anbefales det normalt, at du venter mindst 3 måneder, fordi medicinen kan skade din baby, hvis du bliver gravid i løbet af denne periode.

De fleste kvinder, der har haft en ektopisk graviditet, kan blive gravid igen, selvom de har fået fjernet et æggeleder.

Samlet set opnår 65% af kvinderne en vellykket graviditet inden for 18 måneder efter en ektopisk graviditet. Lejlighedsvis kan det være nødvendigt at bruge fertilitetsbehandling som IVF .

Chancerne for at få en anden ektopisk graviditet er højere, hvis du har haft en før, men risikoen er stadig lille (ca. 10%).

Hvis du bliver gravid igen, er det en god ide at fortælle din læge hurtigst muligt, så der kan udføres tidlige scanninger for at kontrollere, at alt er i orden.

Hvad kan forårsage en ektopisk graviditet?

I mange tilfælde er det ikke klart, hvorfor en kvinde har en ektopisk graviditet. Nogle gange sker det, når der er et problem med æggelederne, såsom at de er smalle eller blokeret.

Følgende er alle forbundet med en øget risiko for ektopisk graviditet:


 • bækkenbetændelsessygdom (PID) – betændelse i det kvindelige reproduktive system, normalt forårsaget af en seksuelt overført infektion (STI)
 • tidligere ektopisk graviditet – risikoen for at få en anden ektopisk graviditet er omkring 10%
 • tidligere operation på dine æggeleder – såsom en mislykket kvindelig sterilisationsprocedure
 • fertilitetsbehandling, såsom IVF – at tage medicin for at stimulere ægløsning (frigivelse af et æg) kan øge risikoen for ektopisk graviditet
 • bliver gravid, mens du bruger en intrauterin enhed (IUD) eller det intrauterine system (IUS) til prævention – det er sjældent at blive gravid, mens du bruger disse, men hvis du gør det, er du mere tilbøjelig til at få en ektopisk graviditet
 • rygning
 • stigende alder – risikoen er højst for gravide i alderen 35 til 40 år

Du kan ikke altid forhindre en ektopisk graviditet, men du kan reducere din risiko ved at bruge kondom, når du ikke prøver på en baby for at beskytte dig mod kønssygdomme og ved at stoppe med at ryge, hvis du ryger.