Ektopisk graviditet – Diagnose

Det kan være svært at diagnosticere en ektopisk graviditet ud fra symptomerne alene, da de kan ligne andre tilstande.

Din læge kan undersøge dig og tilbyde en graviditetstest.

Hvis du har symptomer på en ektopisk graviditet og en positiv graviditetstest, kan du blive henvist til en tidlig graviditetsvurderingsservice for yderligere test.

Nogle af de tests, du måtte have, er beskrevet nedenfor.

Vaginal ultralyd

En ektopisk graviditet diagnosticeres normalt ved at udføre en transvaginal ultralydsscanning .

Dette indebærer at indsætte en lille sonde i din vagina. Sonden er så lille, at den er let at indsætte, og du har ikke brug for lokalbedøvelse.

Sonden udsender lydbølger, der hopper tilbage for at skabe et nærbillede af dit reproduktionssystem på en skærm.

Dette viser ofte, om et befrugtet æg er blevet implanteret i et af dine æggeleder, selvom det lejlighedsvis kan være meget vanskeligt at få øje på.

Blodprøver

Blodprøver til måling af graviditetshormon humant choriongonadotropin (hCG) kan også udføres to gange med 48 timers mellemrum for at se, hvordan niveauet ændres over tid.

Dette kan være en nyttig måde at identificere ektopisk graviditet, der ikke findes under en ultralydsscanning, da niveauet af hCG har tendens til at være lavere og stige langsommere over tid end i en normal graviditet.

Resultaterne af testen kan også være nyttige til bestemmelse af den bedste behandling for en ektopisk graviditet.

Læs mere om, hvordan en ektopisk graviditet behandles .

Nøglehulskirurgi

Hvis det stadig ikke er klart, om du har en ektopisk graviditet, eller hvor graviditeten ikke er kendt, kan der udføres en laparoskopi .

Dette er en type nøglehulskirurgi udført under generel bedøvelse (hvor du sover), der involverer at lave et lille snit (snit) i din mave og indsætte et synsrør kaldet et laparoskop.

Din læge bruger laparoskopet til direkte at undersøge livmoderen og æggelederne.

Hvis der findes en ektopisk graviditet under proceduren, kan små kirurgiske instrumenter bruges til at fjerne den for at undgå det mulige behov for en anden operation senere.

Læs mere om operation for en ektopisk graviditet .