Dødfødsel – Hvad sker der, hvis dit ufødte barn dør

Dit barns velbefindende vil blive overvåget under dine fødselsaftaler, så eventuelle problemer vil normalt blive afhentet, før fødslen starter.

Bekræftelse af babyen er død

Hvis det mistænkes for, at din baby kan være død, kan en jordemoder eller læge i første omgang lytte efter babyens hjerterytme med en håndholdt Doppler-enhed. Du bliver også tilbudt en ultralydsscanning for at kontrollere dit barns hjerterytme.

Nogle gange kan en mor stadig føle, at hendes baby bevæger sig, efter at døden er blevet bekræftet. Dette kan ske, når moderen skifter position. I dette tilfælde kan moderen blive tilbudt en anden ultralydsscanning.

At finde ud af, at din baby er død, er ødelæggende. Du bør tilbydes support og få dine muligheder forklaret for dig. Hvis du er alene på hospitalet, skal du bede personalet om at kontakte nogen tæt på dig for at komme ind og være sammen med dig.

Før fødslen skal en person med færdigheder og erfaring med forældre, der har mistet en baby, være til rådighed til at tale med dig om, hvorvidt du gerne vil se et fotografi af din baby, have et souvenir som en hårlås eller se eller hold din baby.

At føde, hvis din baby er død

Hvis en kvindes baby dør inden fødslen starter, vil hun normalt blive tilbudt medicin for at hjælpe med at fremkalde fødsel. Dette er mere sikkert for moderen end at have et kejsersnit .

Hvis der ikke er nogen medicinsk grund til, at barnet skal fødes med det samme, kan det være muligt at vente på, at fødsel begynder naturligt. Denne beslutning behøver normalt ikke træffes med det samme, og det kan være muligt at gå hjem en dag eller to først.

I nogle tilfælde kan medicin, der forbereder en kvindes krop til induktionsprocessen, anbefales. Denne medicin kan tage op til 48 timer at arbejde.

Naturligt arbejde

Mens du venter på, at arbejdskraft begynder naturligt, er der behov for regelmæssige blodprøver efter 48 timer.

At vente på naturligt arbejde øger chancen for, at babyen forværres i livmoderen. Dette kan påvirke, hvordan babyen ser ud, når hun eller han er født, og kan gøre det vanskeligere at finde ud af, hvad der forårsagede døden.

Fremkaldt arbejdskraft

Hvis moderens helbred er i fare, induceres arbejdskraft næsten altid ved hjælp af medicin. Dette kan gøres straks, hvis:

  • moderen har svær præeklampsi
  • moderen har en alvorlig infektion
  • posen med vand omkring babyen (fostervandssækken) er brudt

Arbejdskraft kan induceres ved at indsætte en pessar tablet eller gel i skeden eller ved at sluge en tablet. Nogle gange gives medicin gennem et dryp i en vene i armen.

Efter at babyen er dødfødt

Efter en dødfødsel ønsker mange forældre at se og holde deres baby. Det er helt op til dig, om du ønsker at gøre det. Du får lidt stille tid med din baby, hvis det er det, du vil have.

Du kan også tage billeder af din baby og indsamle mindesmærker, såsom en hårlås, fodaftryk eller håndaftryk eller det tæppe, som din baby blev pakket ind ved fødslen.

Hvis du ikke er sikker på, om du vil tage minde om din baby hjem, er det normalt muligt for dem at blive opbevaret sammen med dine hospitalregistre. Hvis dit hospital ikke fører papirregistreringer, kan du få disse mindesmærker i en forseglet konvolut til opbevaring derhjemme. Dette betyder, at du kan se på dem, hvis du nogensinde beslutter, at du vil.

Du vil måske også navngive din baby, men ikke alle gør dette, og det er helt dit valg.

Beslutninger om, hvad man skal gøre efter en dødfødsel, er meget personlig, og der er ingen rigtig eller forkert måde at reagere på.

Modermælk

Efter en dødfødt kan din krop begynde at producere modermælk, hvilket kan forårsage ubehag og nød. Lægemidler (dopaminagonister) kan stoppe dine bryster med at producere mælk. De forårsager få bivirkninger og kan også hjælpe dig med at føle dig bedre følelsesmæssigt, men de er ikke egnede, hvis du har præeklampsi .

Nogle mødre foretrækker at lade deres mælketilførsel tørre uden medicin. Din læge eller jordemoder kan diskutere dine muligheder med dig.

At finde årsagen

Du bliver tilbudt test for at finde årsagen til dødfødslen. Du behøver ikke at have disse, men resultaterne kan hjælpe med at undgå problemer i fremtidige graviditeter.

De tests, du tilbydes, kan omfatte:


  • blodprøver – disse kan vise, om moderen har præeklampsi , obstetrisk kolestase eller sjældent diabetes
  • specialistundersøgelse af navlestrengen, membranerne og moderkagen – det væv, der fastgør dig til din baby og understøtter din baby under graviditeten
  • test for infektion – en prøve af urin, blod eller celler fra vagina eller livmoderhalsen (livmoderhalsen) kan testes
  • skjoldbruskkirtelfunktionstest – for at se om moderen har en tilstand, der påvirker skjoldbruskkirtlen
  • genetiske tests – normalt udført på en lille navlestrengsprøve for at afgøre, om din baby havde problemer som Downs syndrom

Flere dybdegående tests kan også udføres på din baby for at forsøge at fastslå dødsårsagen, eller om der er nogen forhold, der kan have bidraget til det. Dette kaldes en post mortem.

Efter døden

En post mortem er en undersøgelse af din babys krop. Undersøgelsen kan give mere information om, hvorfor din baby døde, hvilket kan være særlig vigtigt, hvis du planlægger at blive gravid i fremtiden.

En post mortem kan ikke fortsætte uden din skriftlige tilladelse (samtykke) , og du bliver spurgt, om du vil have din baby at have en. Proceduren kan omfatte at undersøge dit barns organer i detaljer, se på blod- og vævsprøver og udføre genetisk test for at se, om din baby havde en genetisk sygdom.

Den sundhedsperson, der beder om din tilladelse, skal forklare de forskellige muligheder for at hjælpe dig med at beslutte, om du vil have din baby til en post mortem.

Opfølgning

Du har normalt en opfølgningsaftale et par uger efter, at du forlader hospitalet for at kontrollere dit helbred og diskutere post mortem og testresultaterne (hvis de udføres).

Denne aftale er også en mulighed for at tale med din læge om mulige fremtidige graviditeter. Før du deltager i din opfølgningsaftale, kan det være nyttigt at nedskrive de spørgsmål, du har til din læge.


Berøvelsesstøtte

En dødfødsel kan være følelsesmæssigt traumatisk for begge forældre såvel som for andre familiemedlemmer. Hjælp og support er tilgængelig.

Du kan blive introduceret til en dødsstøtteofficer eller en jordemoder til dødsfald. De arbejder normalt på hospitaler eller i kommunalbestyrelsen. De kan hjælpe med ethvert papirarbejde, der skal afsluttes, og forklare de valg, du kan træffe med hensyn til din babys begravelse. De fungerer også som et kontaktpunkt for andre sundhedspersonale.

Mange mennesker oplever skyldfølelse eller angst efter tabet af deres baby. Nogle forældre oplever depression eller posttraumatisk stresslidelse (PTSD) .

Det kan være nyttigt at diskutere dine følelser med din læge, jordemoder eller sundhedsbesøg eller andre forældre, der har mistet en baby. Læs mere om dødsfald og håndtering af tab .

Støttegrupper

Sands , dødfødslen og neonatal døds velgørenhed, yder støtte til alle, der er berørt af en babys død. Du kan:

  • ring til Sands fortrolige hjælpelinje på 020 7436 5881 – 09.30 til 17.30 mandag til fredag plus 18 til 22 tirsdag og torsdag
  • e-mail helpline@uk-sands.org

Der er mange andre selvhjælpsgrupper i Storbritannien for efterladte forældre og deres familier. Du kan søge efter rådgivningssupporttjenester i dit område .

Disse grupper drives normalt af sundhedspersonale, såsom baby-tabsarbejdere eller specialiserede jordemødre og forældre, der har oplevet dødfødsel.

Nogle støttegrupper er til kvinder, hvis dødfødsel har en specifik årsag. For eksempel:

Registrering af en dødfødsel

Ifølge loven skal dødfødte babyer formelt registreres. I England og Wales skal dette gøres inden for 42 dage efter din babys fødsel, inden for 21 dage i Skotland.

Du behøver ikke registrere en dødfødt i Nordirland, men det kan du, hvis du vil, så længe det er inden for et år efter fødslen.

Se GOV.UK for mere information om registrering af en dødfødt .