Carotis endarterektomi – Alternativer

Carotis endarterektomi er den vigtigste behandling til indsnævring af halspulsårerne, da den er meget effektiv.

Men der er også en alternativ procedure kaldet halspulsårens stentplacering eller stentning.

Carotis arterie stent placering

Karotisarteriestentplacering er mindre invasiv end en halspulsendarterektomi, fordi det ikke indebærer, at der foretages et snit i nakken.

Stentning udføres under lokalbedøvelse og involverer et smalt, fleksibelt rør kaldet et kateter, der indsættes i en arterie i din lyske.

Derefter trækkes den op i halspulsåren ved hjælp af røntgenstråler for at lede den på plads.

En lille ballon i enden af kateteret pustes op til omkring 5 mm på stedet for den indsnævrede arterie, og en lille maske cylinder kaldet en stent indsættes derefter.

Ballonen tømmes og fjernes, hvilket efterlader stenten på plads for at holde arterien åben og lade blodet strømme gennem den.

Efter proceduren bliver du nødt til at ligge fladt og holde stille i ca. en time for at forhindre blødning fra arterien.

Du bliver nødt til at blive på hospitalet natten over, men vil være i stand til at vende hjem den næste dag.

Ligesom en carotis endarterektomi er der nogle risici forbundet med stent.

Risikoen for at få endnu et slagtilfælde eller dø er lidt højere end efter en halspulsendebetændelse, især når proceduren udføres kort efter symptomerne.

Men de langsigtede resultater fra en vellykket procedure adskiller sig ikke fra en carotis endarterektomi.

Beslutningen om, hvilken procedure du vil have, vil være baseret på dine egne personlige ønsker, din overordnede kondition og en vurdering af din kliniske historie. En vigtig faktor er, hvor længe det er siden dit seneste symptom.

NICE retningslinjer

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) har bekræftet, at stenting er en sikker procedure og har gode kortsigtede resultater.

Bevis tyder på, at en vellykket stentprocedure har de samme langsigtede risici for et slagtilfælde som halspulsenderektomi.

NICE anbefaler, at forudsat at risikoen for stentning vurderes svarende til dem efter operationen, er det sikkert at tilbyde dette alternativ.

Læs NICE-vejledningen om erstatning af halspulsårearter til symptomatisk ekstrakraniel halspulsstenose .