Carotis endarterektomi – forberedelse

Inden du bliver optaget til operation, skal du have en omhyggelig præoperativ vurdering.

Hvis en carotis endarterektomi er blevet arrangeret på forhånd, vil vurderingen normalt blive udført på en klinisk prævalueringsklinik et par dage før du skal have proceduren.

I nogle tilfælde vil du blive bedt om at deltage i præevalueringsklinikken på dagen for operationen.

Alternativt kan du blive set på en specialistklinik, hvis du for nylig har haft et slagtilfælde eller forbigående iskæmisk anfald (TIA) .

Du har test for at kontrollere dine arteriers sundhed, og du kan blive optaget til operation med det samme, hvis dine halspulsårer viser sig at være stærkt indsnævret.

Forudindlæggelsesklinik

Du får en fysisk undersøgelse og bliver spurgt om din sygehistorie på en præ-indlæggelsesklinik. Eventuelle yderligere tests eller undersøgelser, der er nødvendige, udføres også på dette tidspunkt.

Forudindlæggelsesklinikken er en god mulighed for dig at spørge dit behandlingsteam om proceduren, selvom du til enhver tid kan diskutere eventuelle bekymringer, du har.

Hvis du tager medicin (ordineret eller på anden måde), er det en god ide at medbringe det til præklimatklinikken, så detaljerne kan noteres.

Du bliver spurgt, om du tidligere har haft bedøvelsesmiddel (smertestillende medicin), og om du har oplevet bivirkninger, som f.eks. Kvalme.

Du bliver også spurgt, om du er allergisk over for noget for at undgå en reaktion på enhver medicin, du muligvis har brug for under din behandling.

Dit behandlingsteam vil spørge dig om dine tænder, herunder om du bruger proteser, har hætter eller en plade.

Dette skyldes, at det under operationen kan være nødvendigt at få et rør ned i halsen for at hjælpe dig med at trække vejret, og løse tænder kan være farlige.

Forberedelse til operation

Inden du får en carotis endarterektomi, vil din kirurg diskutere, hvordan du skal forberede dig.

De kan råde dig til at:


 • stop med at ryge – rygning øger din risiko for at udvikle en brystinfektion , kan forsinke heling og øge din risiko for at udvikle en blodprop
 • pas på din vægt – hvis du er overvægtig, vil vægttab anbefales, men da anstrengende træning kan være farlig, skal du gøre dette ved at slankekure; din læge vil være i stand til at rådgive dig om, hvordan du taber dig
 • tænk positivt – en positiv mental holdning kan hjælpe dig med at håndtere stress ved operation og hjælpe dig med at komme dig

Læs mere om forberedelse til operation .

Hospital tjekliste

Hvis du går ind på hospitalet for at få kirurgi, kan du finde følgende liste over ting, du kan tage nyttige:

 • skift af nattøj
 • nogle behagelige tøj
 • hjemmesko og morgenkåbe
 • toiletartikler, herunder en tandbørste og flannel
 • enhver medicin, du tager, inklusive detaljerne i din medicin
 • alt udstyr, du bruger, såsom en stok eller høreapparat
 • ting at passere tiden under dit ophold, såsom bøger, magasiner, papirvarer, stiksave, krydsord og sudoku
 • penge til at bruge telefonen – du kan tage din mobiltelefon med dig, men du kan muligvis ikke bruge den på afdelingen

De fleste hospitaler kan tage højde for de fleste typer diæt, herunder religiøse krav. Men du vil måske tage et par sunde snacks og drinks med dig.