Carotis endarterektomi – Recovery

Efter en carotis endarterektomi flyttes du normalt til operationsstueets genopretningsområde eller i nogle tilfælde en høj afhængighedsenhed (HDU).

En HDU er en specialenhed for mennesker, der skal holdes under nøje observation efter operationen, normalt fordi de har forhøjet blodtryk og skal overvåges nøje.

Efter operationen overvåges din vejrtrækning, dit blodtryk og din puls for at sikre, at du kommer godt tilbage.

Du kan have noget ubehag i nakken omkring det sted, hvor snittet blev foretaget. Dette kan normalt kontrolleres med smertestillende midler.

Du kan også opleve følelsesløshed omkring såret, som skal forsvinde efter et stykke tid.

De fleste mennesker er i stand til at spise og drikke et par timer efter operationen. Du kan normalt forlade hospitalet og vende hjem inden for 48 timer.

Sårpleje

Såret på nakken lukkes med sting, som muligvis skal fjernes på et senere tidspunkt.

Din kirurg kan rådgive dig om dette. Nogle gange bruges opløselige sting eller hudlim i stedet.

Din kirurg vil også være i stand til at give dig råd om pleje af dit sår. Dette vil normalt være et simpelt spørgsmål om at holde det rent ved hjælp af mild sæbe og varmt vand.

Du kan blive efterladt med et lille ar, der løber fra vinklen på din kæbe til toppen af dit brystben.

Arret er normalt ca. 7 til 10 cm (2,5 til 4 tommer) langt og falmer til en fin linje efter 2 eller 3 måneder.

Kørsel

Din læge vil være i stand til at rådgive dig om, hvornår det er sikkert at køre efter operationen, normalt når du sikkert kan udføre et nødstop. For de fleste er dette mellem 2 og 3 uger efter operationen.

Hvis du har haft et slagtilfælde eller forbigående iskæmisk anfald (TIA) , får du ikke køre i en måned bagefter.

Hvis du er kommet dig fuldt ud, behøver du ikke informere DVLA, medmindre du kører en lastbil eller en bus for at leve.

Arbejde og motion

De fleste mennesker er i stand til at vende tilbage til arbejde 3 til 4 uger efter at have haft en halspuls endarterektomi. Din kirurg eller læge vil være i stand til at rådgive dig yderligere om at vende tilbage til arbejde.

At være aktiv kan hjælpe dit opsving, men du bør ikke overdrive det. Din kirurg kan rådgive dig om, hvor meget du kan udøve, og kan anbefale, at du begrænser fysisk aktivitet i et par uger efter operationen.

Dette inkluderer manuelt arbejde og sport. Hvis dit job involverer manuelt arbejde, skal du kun udføre lette opgaver, indtil du er fuldstændig genoprettet.