Blæresten – Behandling

Kirurgi vil normalt være nødvendigt for at fjerne blære sten.

Det kan være muligt at skylle små blæresten ud af blæren ved at drikke meget vand, men dette fungerer muligvis ikke, hvis du ikke kan tømme urinblæren helt.

Transurethral cystolitholapaxy

En transurethral cystolitholapaxy er den mest almindelige procedure, der anvendes til behandling af voksne med blæresten.

Kirurgen indsætter et lille, stift rør med et kamera i slutningen (et cystoskop) i urinrøret og op i blæren. Kameraet bruges til at lokalisere blærestenene.

En knusningsanordning, lasere eller ultralydbølger transmitteret fra cystoskopet kan bruges til at bryde stenene op i mindre fragmenter, som kan vaskes ud af blæren med væsker.

En transurethral cystolitholapaxy udføres under enten lokalbedøvelse eller generel bedøvelse , så du bør ikke mærke smerter under proceduren.

Der er en risiko for at udvikle en infektion under proceduren, så du kan få antibiotika som en forholdsregel. Der er også en lille risiko for skade på blæren.

Perkutan suprapubic cystolitholapaxy

En perkutan suprapubic cystolitholapaxy bruges hovedsageligt til behandling af børn for at undgå at beskadige urinrøret. Det bruges også undertiden til voksne med store blære sten.

I stedet for at indsætte et rør i urinrøret, foretager kirurgen et lille snit i huden i underlivet.

Et andet snit foretages derefter i blæren, så stenene kan fjernes. Dette gøres ved hjælp af generel bedøvelse.


Åben cystostomi

En åben cystostomi bruges ofte til at fjerne blæresten hos mænd med en meget stor prostata, eller hvis selve stenen er meget stor.

Det er en lignende procedure som perkutan suprapubic cystolitholapaxy, bortset fra at kirurgen laver et meget større snit i underlivet og blæren.

Det kan kombineres med andre typer operationer, såsom fjernelse af en del af eller hele prostata eller blære diverticula (poser, der udvikler sig i blærens foring).

Ulempen ved en åben cystostomi er, at den forårsager mere smerte bagefter og har en længere restitutionstid end de andre typer operationer. Men en åben cystostomi er nødvendig, hvis blærestenen er stor.

Du bliver nødt til at bruge et kateter i en dag eller to efter proceduren.

Komplikationer af kirurgi

Den mest almindelige komplikation ved blære stenoperation er infektion i blæren eller urinrøret, kendt som en urinvejsinfektion (UTI) .

UTI’er påvirker ca. 1 ud af 10 personer, der har kirurgi i blæren og kan normalt behandles med antibiotika.

Gendannelse og opfølgning

Efter at have haft en transurethral cystolitholapaxy eller perkutan suprapubisk cystolitholapaxy, skal du normalt blive på hospitalet i et par dage for at komme dig.

Hvis du har haft en åben cystostomi, kan det gå flere dage, før du er godt nok til at gå hjem.

Efter operationen kan du blive bedt om at deltage i en opfølgningsaftale, hvor en røntgen- eller CT-scanning kan bruges til at kontrollere, at alle fragmenter af blærestenene er fjernet fra din blære.

Behandling af den underliggende årsag

Når blærestenen er fjernet, skal den underliggende årsag behandles for at undgå dannelse af nye blæresten.

Forstørrelse af prostata

Prostataforstørrelse kan behandles ved hjælp af medicin for at reducere størrelsen på prostata. Dette vil lette presset på blæren, hvilket gør det lettere for dig at tisse.

Hvis medicin ikke virker, kan det være nødvendigt med operation for at fjerne en del af eller hele prostata.

Læs mere om behandling af prostataudvidelse .

Neurogen blære

En neurogen blære er en manglende evne til at kontrollere blæren på grund af nerveskader.

Hvis du udvikler blæresten og har denne tilstand, er det ofte et tegn på, at du skal ændre den måde, du dræner din blære på.

Du har muligvis brug for yderligere træning i montering af dit kateter, eller du skal muligvis ændre den type kateter, du bruger, og bruge medicin til at kontrollere blæren.

Læs mere om urinkateterisering .

Cystocele

Nogle mennesker med cystocele (hvor blærens vægge svækkes og falder ned i skeden) kan behandles ved hjælp af en enhed kaldet en pessar.

En pessar er designet til at passe ind i skeden og holde blæren i sin korrekte position.

Mere alvorlige tilfælde af cystocele kan kræve operation for at styrke og støtte blærens vægge.

Blære diverticula

Hvis du har blære diverticula (poser, der udvikler sig i blærens væg), kan det være nødvendigt med operation for at fjerne dem.