Blæresten – Årsager

Blæresten dannes normalt, når du ikke helt kan tømme urinblæren.

Urin produceres af dine nyrer. Det består af vand blandet med affaldsprodukter, som nyrerne fjerner fra dit blod.

Et af affaldsprodukterne er urinstof, der består af nitrogen og kulstof.

Hvis der forbliver urin i blæren, klæber kemikalierne i urinstof sammen og danner krystaller. Over tid hærder krystallerne og danner blæresten.

Denne side forklarer hovedårsagerne til, at det måske ikke er muligt at tømme blæren helt.

Forstørrelse af prostata

Prostata er en lille kirtel, der kun findes hos mænd. Det findes mellem penis og blære og omgiver urinrøret (røret, gennem hvilket urin passerer ud af kroppen).

Mange mænd oplever forstørrelse af prostata, når de bliver ældre. Deres forstørrede prostata kan presse på urinrøret og blokere urinstrømmen fra deres blære.

Dette behandles normalt med succes, men de få mænd, der ikke reagerer på behandlingen, vil have en øget risiko for at udvikle blæresten.

Beskadigede nerver (neurogen blære)

Neurogen blære er en tilstand, hvor nerverne, der styrer blæren, er beskadiget. Dette forhindrer en person i at tømme blæren helt.

Det kan være forårsaget af en skade på nerverne i rygsøjlen eller en tilstand, der skader nervesystemet, såsom motorneuronsygdom eller spina bifida .

De fleste mennesker med en neurogen blære skal have et rør kaldet et kateter indsat i deres blære for at dræne det fra urinen. Denne proces kaldes urinkateterisering .

Selvom et kateter er rimeligt effektivt, efterlader det ofte en lille mængde urin i blæren, hvilket kan føre til dannelse af blæresten.

Cystocele

En cystocele er en tilstand, der påvirker kvinder og opstår, når blærevæggen svækkes og falder ned i skeden. Dette kan blokere strømmen af urin ud af blæren.

En cystocele kan udvikle sig i en periode med overdreven anstrengelse, såsom under fødsel eller tungt løft, eller mens man er på toilettet med forstoppelse .

Blære diverticula

Blære diverticula er poser, der udvikler sig i blærevæggen. Hvis divertikulaen bliver for stor, kan det blive svært for en person at tømme blæren helt.

Blære diverticula kan være til stede ved fødslen eller udvikle sig som en komplikation af infektion eller forstørrelse af prostata.


Blæreforstørrelse kirurgi

Blæreforstørrelsesoperation er hvor et stykke tarm fjernes og fastgøres til blæren for at gøre det større.

Det kan være en nyttig måde at behandle en type urininkontinens kendt som tranginkontinens. Men det kan nogle gange være en faktor i udviklingen af blæresten.

Kost

I Storbritannien er det usædvanligt, at blæresten skyldes en dårlig diæt, men dette er relativt almindeligt i dele af udviklingslandene.

En diæt med højt fedtindhold, sukker eller salt og lavt A- vitamin og B-vitamin kan øge risikoen for, at blæresten udvikler sig, især hvis en person heller ikke drikker nok væske.

Dette kan ændre den kemiske sammensætning af urin, hvilket gør dannelsen af blæresten mere sandsynlig.