Godartet forstørrelse af prostata – Behandling

Behandlingen af en forstørret prostatakirtel afhænger af sværhedsgraden af dine symptomer.

De vigtigste behandlinger er:

  • livsstilsændringer
  • medicin
  • katetre
  • kirurgi og andre procedurer

Livsstilsændringer

Du kan muligvis lindre symptomerne ved at foretage nogle enkle ændringer i din livsstil.

Drik færre sodavand og mindre alkohol, koffein og kunstige sødestoffer

Brus og drikkevarer, der indeholder alkohol, koffein (som te, kaffe eller cola) og kunstige sødestoffer kan irritere blæren og forværre urinvejssymptomerne.

Drikker mindre om aftenen

Prøv at reducere mængden, du drikker om aftenen, og undgå at drikke noget i 2 timer, før du går i seng. Dette kan hjælpe dig med at undgå at stå op om natten. Sørg for, at du stadig drikker nok væske tidligere på dagen.

Husk at tømme blæren

Husk at gå på toilettet inden lange rejser, eller når du ved, at du ikke let kan nå et toilet.

Dobbelt ugyldighed

Dobbelt tømning indebærer at vente et øjeblik efter at du er færdig med at lade urin, før du prøver at gå igen. Det kan hjælpe dig med at tømme blæren ordentligt. Men pas på ikke at stramme eller skubbe.

Kontrol af dine lægemidler

Spørg din læge, om medicin, du tager, såsom antidepressiva eller decongestiva, kan forværre dine urinvejssymptomer.

Spiser mere frugt og fiber

At spise mere frugt og fiber hjælper dig med at undgå forstoppelse, hvilket kan lægge pres på blæren og forværre symptomerne på en forstørret prostata.

Brug af puder eller en kappe

Absorberende puder og bukser kan bæres inde i dit undertøj eller kan erstatte dit undertøj helt. Disse vil opsuge eventuelle lækager.

Urinhylster kan også hjælpe med dribling. De ligner kondomer med et rør, der kommer ud af enden. Røret forbinder til en taske, som du kan binde til dit ben under dit tøj.

Blære træning

Blære træning er et træningsprogram, der har til formål at hjælpe dig med at gå længere uden at tisse og holde mere tisse i blæren.

Du får et mål, såsom at vente mindst 2 timer mellem hver gang du tisse.

Det er en god ide at bruge et blæretræningskort (PDF, 115 kb) , som giver dig mulighed for at registrere hver gang du passerer urin, og mængden af urin passerer – du skal bruge en plastkande til at måle dette. Din læge skal give dig et diagram, som du kan tage med hjem.

Du vil også blive undervist i en række øvelser, såsom vejrtrækning, afslapning og muskeløvelser, for at hjælpe dig med at fjerne tankerne fra behovet for at tisse.

Over tid øges din måltid, og i slutningen af programmet skal du finde ud af, at du kan gå længere uden at tisse.

Spørg din læge eller specialist sygeplejerske for mere information om nogen af disse livsstilsændringer.

Lægemidler

Hvis livsstilsændringer ikke hjælper eller ikke passer til dig, kan du blive tilbudt medicin.

Alpha-blokkere

Alfablokkere slapper af musklen i prostata og i bunden af blæren, hvilket gør det lettere at passere urin. Almindeligt anvendte alfablokkere er tamsulosin og alfuzosin.

Antikolinergika

Antikolinergika slapper af blæremusklen, hvis den er overaktiv.

5-alfa-reduktasehæmmere

5-alfa-reduktasehæmmere krymper prostata, hvis den forstørres. Finasterid og dutasterid er de to tilgængelige 5-alfa-reduktasehæmmere.

Diuretika

Diuretika fremskynder urinproduktionen. Hvis de tages i løbet af dagen, reducerer de mængden af urin, der produceres natten over.

Desmopressiner

Desmopressiner bremser urinproduktionen, så der produceres mindre urin om natten.

Alternative behandlinger

Din læge bør ikke tilbyde dig homøopati , urtebehandlinger eller akupunktur til behandling af urinsymptomer.

Dette skyldes, at der ikke er nok pålidelige beviser for, hvor godt de fungerer, eller hvor sikre de er.

Urtebehandlinger kan også forårsage bivirkninger eller interagere med anden medicin.

Katetre

Hvis du konstant har problemer med at tisse, en tilstand kaldet kronisk urinretention, skal du muligvis bruge et kateter til at dræne din blære.

Et kateter er et blødt rør, der fører urin ud af kroppen fra blæren. Det kan føres gennem din penis eller gennem et lille hul i din mave over skambenet.

Du kan blive anbefalet et aftageligt kateter eller et kateter, der forbliver i blæren i længere tid.


Kirurgi og andre procedurer

De fleste mænd med urinsymptomer behøver ikke at blive opereret, men det kan være en mulighed, hvis andre behandlinger ikke har fungeret.

Transurethral resektion af prostata (TURP)

TURP involverer fjernelse af en del af prostata ved hjælp af en enhed kaldet et resektoskop, der føres gennem urinrøret (røret, gennem hvilket urin passerer ud af kroppen). Det er velegnet til mænd, der har en forstørret prostata.

Åben prostatektomi

Under en åben prostatektomi fjernes prostata gennem et snit i din krop. Det er velegnet til mænd, der har en forstørret prostata over en bestemt størrelse.

Implantater med prostatisk urinrørsløft (PUL)

En kirurg indsætter implantater, der holder den forstørrede prostata væk fra urinrøret, så den ikke blokeres. Dette hjælper med at lindre symptomer som smerter eller vanskeligheder ved tisse.

Cystoplastik

Cystoplasty er en procedure til at øge blærens størrelse ved at sy et stykke væv fra tarmen ind i blærevæggen. Dette kan hjælpe mænd, hvis blæremuskel trækker sig sammen, før den er fuld.

Embolisering af prostata arterie

Et kateter indsættes i en arterie i din lyske eller håndled. Ved hjælp af røntgenvejledning føres den ind i blodkarrene, der forsyner prostata.

Lille plastpartikler injiceres i disse kar for at reducere prostatakirtlens blodforsyning, hvilket krymper den.

Potentielle fordele ved embolisering af prostataarterie sammenlignet med kirurgi er færre komplikationer, og du kan få proceduren under lokalbedøvelse som ambulant.

Botulinumtoksin

Denne procedure involverer injektioner af botulinumtoksin i blærens vægge. Det kan hjælpe mænd, hvis blæremuskel trækker sig sammen, før blæren fyldes.

Implanteret stimulering af sakral nerverod

En lille elektrisk enhed implanteres under huden og sender udbrud af elektriske signaler til blæren og urinsystemet for bedre kontrol. Dette er velegnet til mænd, hvis blæremuskel trækker sig sammen, før blæren fyldes.

Urinvejledning

Urinvejledning involverer at forbinde rørene, der forbinder nyrerne med blæren direkte til ydersiden af kroppen, så urinen kan opsamles uden at strømme ind i blæren.

Denne metode er velegnet til mænd, hvis symptomer ikke kan styres af selvadministration og medicin, og som ikke kan – eller ikke ønsker – cystoplastik eller stimulering af sakralnerven.

Vandablation

Vandablation er en ny behandling for prostataudvidelse. Der er to typer vandablationsprocedure. I den første injiceres vand direkte i prostata ved hjælp af en sonde, der føres op ad urinrøret. Vandets tryk bruges derefter til at ødelægge noget af prostatavævet, hvilket gør det mindre.

Den anden type er meget ens undtagen damp, snarere end vand, bruges til at ødelægge prostata væv.

Vandablation er sandsynligvis mindre tilbøjelige til at forårsage bivirkninger end en TURP.

Men ikke alle -kirurger er i øjeblikket uddannet til at udføre procedurerne. Så adgang til disse procedurer kan være begrænset, og ventelister på dem kan være længere end for andre kirurgiske muligheder.