Ankyloserende spondylitis – Behandling

Der er ingen kur mod ankyloserende spondylitis (AS), men behandling er tilgængelig for at hjælpe med at lindre symptomerne.

Behandling kan også hjælpe med at forsinke eller forhindre, at rygsøjlen tilslutter sig (smelter sammen) og stivner.

I de fleste tilfælde involverer behandling en kombination af:

Fysioterapi og motion

At holde sig aktiv kan forbedre din kropsholdning og rækkevidde af rygsøjlens bevægelse sammen med at forhindre, at din rygsøjle bliver stiv og smertefuld.

Udover at være aktiv er fysioterapi en vigtig del af behandlingen af AS. En fysioterapeut kan rådgive om de mest effektive øvelser og udarbejde et træningsprogram, der passer dig.

Typer af fysioterapi, der anbefales til AS, inkluderer:

  • et gruppeøvelsesprogram – hvor du træner sammen med andre
  • et individuelt træningsprogram – du får øvelser at gøre selv
  • massage – dine muskler og andet blødt væv manipuleres for at lindre smerter og forbedre bevægelse; knoglerne i rygsøjlen bør aldrig manipuleres, da dette kan forårsage skade hos mennesker med AS
  • hydroterapi – træning i vand, normalt en varm, lavvandet swimmingpool eller et specielt hydroterapibad; vandets opdrift hjælper med at gøre bevægelsen lettere ved at støtte dig, og varmen kan slappe af dine muskler

Nogle mennesker foretrækker at svømme eller dyrke sport for at holde sig fleksible. Dette er normalt fint, selvom noget daglig strækning og motion også er vigtigt.

Hvis du nogensinde er i tvivl, skal du tale med din fysioterapeut eller reumatolog, inden du begynder på en ny form for sport eller motion.

National Ankylosing Spondylitis Society (NASS) giver detaljerede oplysninger om forskellige typer træning for at hjælpe dig med at styre din tilstand.

Smertestillende midler

Du har muligvis brug for smertestillende midler til at styre din tilstand, mens du bliver henvist til en reumatolog. Reumatologen kan fortsætte med at ordinere smertestillende medicin, selvom ikke alle har brug for dem hele tiden.

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er)

Den første type smertestillende, der normalt ordineres, er et ikke-steroide antiinflammatoriske lægemiddel (NSAID) . Ud over at hjælpe med at lindre smerter kan NSAID hjælpe med at lindre hævelse (betændelse) i dine led.

Eksempler på NSAID’er inkluderer:

Når du ordinerer NSAID’er, vil din læge eller reumatolog forsøge at finde den 1 der passer dig og den lavest mulige dosis, der lindrer dine symptomer. Din dosis overvåges og gennemgås efter behov.

Paracetamol

Hvis NSAID’er ikke er egnede til dig, kan et alternativt smertestillende middel, såsom paracetamol , anbefales.

Paracetamol forårsager sjældent bivirkninger og kan bruges til kvinder, der er gravide eller ammer. Paracetamol er dog muligvis ikke egnet til mennesker med leverproblemer eller dem, der er afhængige af alkohol.

Kodein

Hvis det er nødvendigt, kan du også ordineres en stærkere type smertestillende middel kaldet codein samt paracetamol.

Kodein kan forårsage bivirkninger, herunder:

Biologiske behandlinger

Anti-TNF medicin

Hvis dine symptomer ikke kan kontrolleres ved hjælp af smertestillende medicin eller træning og strækning, kan det anbefales at anvende TNF-medicin (anti-tumor necrosis factor). TNF er et kemikalie, der produceres af celler, når væv betændes.

Anti-TNF-medicin gives ved injektion og arbejde ved at forhindre virkningerne af TNF samt reducere betændelsen i dine led forårsaget af ankyloserende spondylitis.

Disse er relativt nye behandlinger for AS, og deres langsigtede virkninger er ukendte. De er dog blevet brugt længere hos mennesker med reumatoid arthritis, og dette giver klarere oplysninger om deres langsigtede sikkerhed.

Hvis din reumatolog anbefaler at bruge anti-TNF medicin, skal beslutningen om, hvorvidt de passer til dig, drøftes nøje, og dine fremskridt vil blive nøje overvåget.

I sjældne tilfælde kan anti-TNF-medicin interferere med immunsystemet, hvilket øger din risiko for at udvikle potentielt alvorlige infektioner.

Hvis dine symptomer ikke forbedres markant efter at have taget anti-TNF-medicin i 3 måneder, stoppes behandlingen.

Secukinumab

Secukinumab er et lægemiddel, der kan tilbydes til mennesker med AS, der ikke reagerer på NSAID’er eller anti-TNF-medicin.

Secukinumab virker ved at blokere virkningerne af et protein, der er involveret i at udløse betændelse.

Secukinumab er ikke rutinemæssigt tilgængeligt på for personer med AS, så du bliver muligvis nødt til at betale for det.

Kortikosteroider

Kortikosteroider har en stærk antiinflammatorisk virkning og kan tages som tabletter eller injektioner af mennesker med AS.

Hvis et bestemt led er betændt, kan kortikosteroider injiceres direkte i leddet. Du bliver nødt til at hvile leddet i op til 48 timer efter injektionen.

Det anbefales normalt at begrænse kortikosteroidinjektioner til ikke mere end 3 gange på et år med mindst 3 måneder mellem injektioner i samme led.

Dette skyldes, at kortikosteroider kan give en række bivirkninger, såsom:

  • infektion som reaktion på injektionen
  • huden omkring injektionen kan ændre farve (depigmentering)
  • det omgivende væv kan spildes væk
  • en sene i nærheden af leddet kan briste (brud)

Kortikosteroider kan også berolige smertefulde hævede led, når de tages som tabletter.

Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARDs)

Sygdomsmodificerende anti-reumatiske lægemidler (DMARDs) er en alternativ type medicin, der ofte bruges til behandling af andre typer arthritis.

DMARD’er kan ordineres til AS, selvom de kun er gavnlige til behandling af smerter og betændelse i leddene i andre områder af kroppen end rygsøjlen.

Sulfasalazin er den vigtigste DMARD, der undertiden bruges til at behandle betændelse i andre led end rygsøjlen.


Kirurgi

De fleste mennesker med AS har ikke brug for operation. Imidlertid kan ledudskiftningskirurgi anbefales for at forbedre smerte og bevægelse i det berørte led, hvis leddet er blevet alvorligt beskadiget.

For eksempel, hvis hofteleddene påvirkes, kan en hofteudskiftning udføres.

I sjældne tilfælde kan der være behov for korrigerende operationer, hvis rygsøjlen bliver dårligt bøjet.

Opfølgning

Da symptomerne på AS udvikler sig langsomt og har tendens til at komme og gå, skal du se din reumatolog eller læge for regelmæssige kontroller.

De sørger for, at din behandling fungerer korrekt og kan udføre fysiske vurderinger for at vurdere, hvordan din tilstand skrider frem. Dette kan omfatte yderligere sæt af de samme blodprøver eller røntgenbilleder, du havde på tidspunktet for din diagnose.