Ankyloserende spondylitis – Diagnose

Ankyloserende spondylitis (AS) kan være vanskelig at diagnosticere, fordi tilstanden udvikler sig langsomt, og der ikke er nogen endelig test.

Den første ting du skal gøre, hvis du tror, du har AS, er at se din læge. De spørger om dine symptomer, herunder:

  • hvilke symptomer du oplever
  • da de startede
  • hvor længe du har haft dem

Rygsmerter forbundet med AS kan være ganske særpræg. For eksempel forbedres det normalt ikke med hvile og kan vække dig om natten.

Blodprøver

Hvis din læge har mistanke om AS, kan de arrangere blodprøver for at kontrollere tegn på betændelse i din krop. Betændelse i din ryg og led er et hovedsymptom på tilstanden.

Hvis dine resultater antyder, at du har betændelse, vil du blive henvist til en reumatolog for yderligere tests. En reumatolog er specialist i tilstande, der påvirker muskler og led.

Yderligere test

Din reumatolog udfører billeddannelsestest for at undersøge udseendet af din ryg og bækken samt yderligere blodprøver.

Disse kan omfatte:

Genetisk testning

En genetisk blodprøve kan undertiden udføres for at se, om du bærer HLA-B27-genet, som findes hos de fleste mennesker med AS.

Dette kan bidrage til en diagnose af AS, men det er ikke helt pålideligt, da ikke alle med tilstanden har dette gen, og nogle mennesker har genet uden nogensinde at udvikle AS.

Bekræftelse af ankyloserende spondylitis

Selvom scanninger undertiden kan vise rygmarvsbetændelse og sammensmeltning af rygsøjlen (ankylose), kan skader på rygsøjlen ikke altid samles i de tidlige stadier af AS.

Derfor er diagnosen ofte vanskelig. I mange tilfælde er bekræftelse af en diagnose en lang proces, der kan tage år.

En diagnose af AS kan normalt bekræftes, hvis en røntgenstråle viser betændelse i de sacroiliacale led (sacroiliitis), og du har mindst 1 af følgende:

  • mindst 3 måneders lændesmerter, der bliver bedre med motion og ikke forbedres med hvile
  • begrænset bevægelse i lænden (lændehvirvelsøjlen)
  • begrænset brystudvidelse sammenlignet med hvad der forventes for din alder og køn

Hvis du har alle disse 3 funktioner, men ikke har sacroiliitis – eller hvis du kun har sacroiliitis – vil du blive diagnosticeret med sandsynlig ankyloserende spondylitis.