Ankyloserende spondylitis – Komplikationer

Ankyloserende spondylitis (AS) er en kompleks tilstand, der kan påvirke mange dele af din krop. Det kan forårsage komplikationer i dit daglige liv og føre til yderligere sundhedsmæssige forhold.

Nedsat fleksibilitet

Selvom de fleste mennesker med AS forbliver fuldstændigt uafhængige eller minimalt handicappede på lang sigt, har nogle mennesker med tilstanden i sidste ende stærkt begrænset bevægelse i deres ryg.

Dette påvirker normalt kun lænden og er resultatet af, at knoglerne i rygsøjlen slutter sig sammen (smelter sammen).

Fusion af rygsøjlen kan gøre det vanskeligt at bevæge ryggen og kan betyde, at din kropsholdning bliver fast i 1 position, selvom det i de fleste tilfælde ikke fører til alvorligt handicap.

I sjældne tilfælde kan kirurgi anbefales til at korrigere svære bøjninger i rygsøjlen.


Ledskader

AS kan medføre betændelse i leddene som hofter og knæ. Dette kan skade de berørte led over tid, hvilket gør dem smertefulde og vanskelige at bevæge sig.

Hvis et led bliver særlig beskadiget, skal du muligvis have kirurgi for at udskifte det med et kunstigt led.


Iritis

Iritis, også kendt som anterior uveitis , er en tilstand, der undertiden er forbundet med AS, hvor den forreste del af øjet bliver rød og hævet. Det påvirker normalt kun 1 øje i stedet for begge.

Hvis du har iritis, kan dit øje blive rødt, smertefuldt og lysfølsomt (fotofobi). Din vision kan også blive sløret eller overskyet.

Du bør besøge din læge snarest muligt, hvis du har AS og tror, at du måske har udviklet iritis, da tilstanden kan medføre tab af nogle eller hele din vision, hvis den ikke behandles straks.

Hvis din læge mener, at du har iritis, henviser de dig straks til en øjenlæge, en læge, der er specialiseret i øjenproblemer, til behandling.

Iritis kan normalt behandles med kortikosteroid øjendråber.

Osteoporose og rygmarvsfrakturer

Osteoporose er, hvor knoglerne bliver svage og sprøde. I AS kan osteoporose udvikle sig i rygsøjlen og øge risikoen for at knække knoglerne i rygraden. Jo længere du har tilstanden, jo mere stiger denne risiko.

Hvis du udvikler osteoporose, skal du normalt tage medicin for at styrke dine knogler.

Der er en række lægemidler, der kan bruges til at behandle osteoporose, som kan tages gennem munden (oralt) som tabletter eller gives ved injektion.

Læs om behandling af osteoporose .

Kardiovaskulær sygdom

Hvis du har AS, kan du også have en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme (CVD) . CVD er et generelt udtryk, der beskriver en sygdom i hjertet eller blodkarrene, såsom hjertesygdomme og slagtilfælde .

På grund af denne øgede risiko er det vigtigt at tage skridt til at minimere dine chancer for at udvikle CVD.

Din reumatolog, en specialist i behandling af muskel- og ledtilstande, kan rådgive om livsstilsændringer, du skal foretage for at minimere din risiko for at udvikle en CVD.

Disse ændringer kan omfatte:

Du kan også få ordineret medicin for at reducere dit blodtryk eller dit kolesterolniveau.

Cauda equina syndrom

Cauda equina syndrom er en meget sjælden komplikation af AS, der opstår, når nerverne i bunden af rygsøjlen bliver komprimeret (komprimeret).

Cauda equina syndrom forårsager:

Se din læge hurtigst muligt, hvis du har AS, og du udvikler et af disse symptomer.

Amyloidose

I meget sjældne tilfælde er det muligt at udvikle en tilstand kaldet amyloidose som en komplikation af AS.

Amyloid er et protein, der produceres af celler i din knoglemarv, det svampede materiale, der findes i midten af nogle hule knogler.

Amyloidose er en tilstand, hvor amyloid opbygges i organer som dit hjerte, nyrer og lever.

Det kan forårsage en lang række symptomer, herunder:

  • træthed
  • vægttab
  • væskeretention (ødem)
  • stakåndet
  • følelsesløshed eller prikken i hænder og fødder