Agorafobi – Årsager

De fleste tilfælde af agorafobi udvikler sig som en komplikation af paniklidelse.

Agorafobi kan undertiden udvikle sig, hvis en person får et panikanfald i en bestemt situation eller et bestemt miljø.

De begynder at bekymre sig så meget om at få et andet panikanfald, at de føler symptomerne på et panikanfald vende tilbage, når de er i en lignende situation eller et lignende miljø.

Dette får personen til at undgå den særlige situation eller det miljø.

Panikforstyrrelse

Som med mange psykiske lidelser er den nøjagtige årsag til panikforstyrrelse ikke helt forstået.

Imidlertid tror de fleste eksperter, at en kombination af biologiske og psykologiske faktorer kan være involveret.

Biologiske faktorer

Der er en række teorier om den type biologiske faktorer, der kan være involveret i panikforstyrrelser. Disse er beskrevet nedenfor.

‘Fight or flight’ refleks

En teori er, at paniklidelse er tæt forbundet med din krops naturlige “kamp eller flugt” -refleks – dens måde at beskytte dig mod stressende og farlige situationer.

Angst og frygt får din krop til at frigive hormoner, såsom adrenalin, og din vejrtrækning og hjertefrekvens øges. Dette er din krops naturlige måde at forberede sig på en farlig eller stressende situation på.

Hos mennesker med panikforstyrrelse antages det, at kampen eller flyrefleksen kan udløses forkert, hvilket resulterer i et panikanfald.

Neurotransmittere

En anden teori er en ubalance i niveauer af neurotransmittere i hjernen kan påvirke humør og adfærd. Dette kan føre til en øget stressrespons i visse situationer, hvilket udløser følelsen af panik.

Frygtnetværket

Teorien om “frygtnetværk” antyder, at hjernen hos mennesker med panikforstyrrelser kan forbindes forskelligt fra de fleste mennesker.

Der kan være en funktionsfejl i dele af hjernen, der vides at generere både følelser af frygt og den tilsvarende fysiske effekt frygt kan medføre. De skaber måske stærke følelser af frygt, der udløser et panikanfald.

Rumlig bevidsthed

Der er fundet forbindelser mellem panikforstyrrelser og rumlig bevidsthed. Rumlig bevidsthed er evnen til at bedømme, hvor du er i forhold til andre objekter og mennesker.

Nogle mennesker med panikforstyrrelse har et svækket balance-system og bevidsthed om plads. Dette kan få dem til at føle sig overvældede og desorienterede overfyldte steder og udløse et panikanfald.

Psykologiske faktorer

Psykologiske faktorer, der øger din risiko for at udvikle agorafobi inkluderer:

Agorafobi uden panikforstyrrelse

Lejlighedsvis kan en person udvikle symptomer på agorafobi , selvom de ikke har en historie med panikforstyrrelse eller panikanfald.

Denne type agorafobi kan udløses af en række forskellige irrationelle frygt (fobier) , såsom frygt for:

  • at være offer for voldelig kriminalitet eller et terrorangreb, hvis du forlader dit hus
  • blive smittet af en alvorlig sygdom, hvis du besøger overfyldte steder
  • gør noget ved et uheld, der vil resultere i, at du pinliggør eller ydmyger dig foran andre