Vægttab kirurgi – Typer

Der er flere forskellige typer vægttabskirurgi.

De udføres normalt normalt under generel bedøvelse (hvor du sover) ved hjælp af nøglehullskirurgi (laparoskopisk) , men de arbejder hver på en lidt anden måde.

Nøglehulskirurgi er, hvor en kirurg foretager små snit i maven og indsætter et fleksibelt synsrør, så de kan se indeni, mens de udfører operationen.

Hovedtyper af vægttabskirurgi

Mavebånd

En illustration af et gastrisk bånd

Kredit:

Monica Schroeder / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Et gastrisk bånd er et bånd, der er placeret omkring maven, hvilket skaber en lille pose mod toppen.

Det tager mindre mad at fylde posen, så du behøver ikke spise så meget, før du føler dig mæt.

Båndet er forbundet til en lille enhed placeret under huden (normalt nær midten af brystet). Dette er, så båndet kan strammes efter operationen.

Båndet strammes normalt for første gang omkring fire til seks uger efter operationen. Dette gøres ved at injicere enheden med saltvandsløsning ved hjælp af en nål, der føres gennem huden. Du har normalt ikke brug for bedøvelsesmiddel til dette.

Bandet skal strammes et par gange for at komme til den ideelle tæthed for dig.

Gastrisk bypass

En illustration af en gastrisk bypass

Kredit:

JACOPIN / BSIP / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

En gastrisk bypass er hvor kirurgiske hæfteklammer bruges til at skabe en lille pose øverst i maven.

Posen forbindes derefter til tyndtarmen og går glip af (omgå) resten af maven.

Det betyder, at det tager mindre mad at få dig til at føle dig mæt, og du absorberer færre kalorier fra den mad, du spiser.

Ærmer gastrektomi

En illustration af en ærmet gastrektomi

Kredit:

JACOPIN / BSIP / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

En ærmet gastrektomi er hvor en stor del af maven fjernes, så den er meget mindre end den var før.

Dette betyder, at du ikke kan spise så meget som du kunne før operationen, og du vil føle dig mæt hurtigere.

Intra-gastrisk ballon

En intra-gastrisk ballon er en blød ballon fyldt med luft eller saltvand, der placeres i din mave ved hjælp af et tyndt rør, der føres ned i halsen (kendt som en gastroskopi ).

Dette betyder, at du ikke har brug for eller er i stand til at spise så meget, før du føler dig mæt. Men det er kun en midlertidig foranstaltning, og ballonen efterlades normalt i højst seks måneder.

Biliopankreatisk omdirigering

En biliopancreatisk omdirigering svarer til en gastrisk bypass, bortset fra at maveposen er forbundet yderligere langs tyndtarmen.

Dette betyder, at du absorberer endnu færre kalorier fra den mad, du spiser. Men det kan forårsage flere bivirkninger end en gastrisk bypass, så det er mindre almindeligt anvendt.

Hvilken type vægttabskirurgi er bedst?

Alle former for vægttabskirurgi kan hjælpe dig med at tabe en betydelig mængde vægt, men de har begge fordele og ulemper.

For eksempel:

Hvis du overvejer vægttabskirurgi, skal du tale med din kirurg om de forskellige teknikker for at bestemme, hvad der er bedst for dig.

Vurdering før vægttabskirurgi

Inden vægttabskirurgi kan finde sted, henvises du til en specialistklinik for en vurdering for at kontrollere, om operationen er passende.

Dette kan omfatte kontrol af din:

Du kan blive rådet til at have en kaloriekontrolleret diæt i ugerne før operationen for at reducere størrelsen på din lever. Dette kan gøre kirurgi lettere og sikrere.