Vægttab kirurgi

Vægttabskirurgi, også kaldet bariatrisk eller metabolisk kirurgi, bruges undertiden som en behandling for mennesker, der er meget overvægtige.

Det kan føre til betydeligt vægttab og hjælpe med at forbedre mange fedme-relaterede tilstande, såsom type 2-diabetes eller forhøjet blodtryk .

Men det er en større operation og bør i de fleste tilfælde kun overvejes efter at have forsøgt at tabe sig gennem en sund kost og motion .

vægttab kirurgi

Vægttabskirurgi er tilgængelig på for folk, der opfylder visse kriterier.

Disse inkluderer:


  • du har et kropsmasseindeks (BMI) på 40 eller derover eller et BMI mellem 35 og 40 og en fedme-relateret tilstand, der kan blive bedre, hvis du taber dig (såsom type 2-diabetes eller forhøjet blodtryk)
  • du har prøvet alle andre vægttabsmetoder såsom slankekure og motion, men har kæmpet for at tabe sig eller holde det væk
  • du accepterer langvarig opfølgning efter operationen – såsom at foretage sunde livsstilsændringer og deltage i regelmæssige kontrolundersøgelser

Tal med din læge, hvis du mener, at vægttab kan være en mulighed for dig. Hvis du kvalificerer dig til -behandling, kan de henvise dig til en vurdering for at kontrollere, at kirurgi er egnet.

Du kan også betale privat for operation, selvom det kan være dyrt.

Læs mere om og privat vægttabskirurgi .

Typer af vægttabskirurgi

Der er flere typer vægttabskirurgi.

De mest almindelige typer er:

  • gastrisk bånd – et bånd er placeret omkring maven, så du behøver ikke spise så meget for at føle dig mæt
  • gastrisk bypass – den øverste del af maven er forbundet med tyndtarmen, så du føler dig hurtigere før og ikke absorberer så mange kalorier fra mad
  • ærmet gastrektomi – noget af maven fjernes, så du kan ikke spise så meget som du kunne før, og du vil føle dig mæt hurtigere

Alle disse operationer kan føre til betydeligt vægttab inden for få år, men hver har fordele og ulemper.

Hvis du overvejer vægttabskirurgi, skal du tale med en kirurg om de forskellige typer, der er tilgængelige for at hjælpe med at beslutte, hvad der er bedst for dig.

Læs mere om typerne af vægttabskirurgi .

Liv efter vægttab kirurgi

Vægttabskirurgi kan opnå dramatisk vægttab, men det er ikke en kur mod fedme alene.

Du bliver forpligtet til at foretage permanente livsstilsændringer efter operationen for at undgå at lægge vægt på igen.

Du skal:

Kvinder, der har vægttabskirurgi, skal normalt også undgå at blive gravid i de første 12 til 18 måneder efter operationen.

Læs mere om livet efter vægttabskirurgi .

Risici ved vægttabskirurgi

Vægttabskirurgi medfører en lille risiko for komplikationer.

Disse inkluderer:

Inden du får operation, skal du tale med din kirurg om de mulige fordele og risici ved proceduren.

Læs mere om risikoen ved vægttabskirurgi .