Urininkontinens – Årsager

Urininkontinens er, når den normale proces med opbevaring og udledning af urin forstyrres. Dette kan ske af flere grunde.

Visse faktorer kan også øge din chance for at udvikle urininkontinens.

Nogle af de mulige årsager fører til kortvarig urininkontinens, mens andre kan forårsage et langvarigt problem. Hvis årsagen kan behandles, kan dette kurere din inkontinens.

Årsager til stressinkontinens

Stressinkontinens er, når trykket inde i blæren, når det fyldes med urin, bliver større end styrken af urinrøret for at forblive lukket. Din urinrør er det rør, som urinen passerer igennem for at forlade kroppen.

Ethvert pludseligt ekstra pres på din blære, såsom griner eller nysen, kan få urin til at lække ud af urinrøret, hvis du har stressinkontinens.

Din urinrør er muligvis ikke i stand til at forblive lukket, hvis musklerne i dit bækken (bækkenbundsmuskler) er svage eller beskadigede, eller hvis din urinrørssfinkter – muskelringen, der holder urinrøret lukket – er beskadiget.

Problemer med disse muskler kan være forårsaget af:

Årsager til tranginkontinens

Det presserende og hyppige behov for at passere urin kan være forårsaget af et problem med detrusormusklerne i blærens vægge.

Detrusormusklerne slapper af for at lade blæren fyldes med urin og trækker sig derefter sammen, når du går på toilettet for at lade urinen ud.

Nogle gange trækker detrusormusklerne sammen for ofte, hvilket skaber et presserende behov for at gå på toilettet. Dette er kendt som at have en overaktiv blære.

Årsagen til, at dine detrusormuskler trækker sig sammen for ofte, er muligvis ikke klare, men mulige årsager inkluderer:

Årsager til inkontinens overløb

Overløbsinkontinens, også kaldet kronisk urinretention, skyldes ofte en blokering eller obstruktion, der påvirker din blære.

Din blære kan fyldes op som normalt, men på grund af en forhindring vil du ikke være i stand til at tømme den helt, selv når du prøver.

Samtidig opbygges tryk fra urinen, der er tilbage i blæren, bag forhindringen og forårsager hyppige lækager.

Din blære kan forhindres af:

Overløbsinkontinens kan også skyldes, at dine detrusormuskler ikke trækker sig helt sammen, hvilket betyder, at din blære ikke tømmes helt, når du tisse. Som et resultat bliver blæren strakt.

Dine detrusormuskler trækker sig muligvis ikke helt sammen, hvis:

  • der er skader på dine nerver – for eksempel som et resultat af kirurgi i en del af din tarm eller en rygmarvsskade
  • du tager visse lægemidler

Årsager til total inkontinens

Total inkontinens er, når din blære slet ikke kan gemme urin. Det kan betyde, at du enten tilfører store mængder urin konstant, eller at du lejer urin lejlighedsvis med hyppig lækkning imellem.

Total inkontinens kan være forårsaget af:

  • et problem med din blære fra fødslen
  • skade på din rygmarv – dette kan forstyrre nervesignalerne mellem din hjerne og din blære
  • en blærefistel – et lille, tunnellignende hul, der kan dannes mellem blæren og et nærliggende område, såsom vagina


Lægemidler, der kan forårsage inkontinens

Nogle lægemidler kan forstyrre den normale proces med opbevaring og aflevering af urin eller øge mængden af urin, du producerer.

Disse inkluderer:

Hvis du stopper disse lægemidler, kan det hjælpe med at løse din inkontinens, hvis det rådes af en læge.

Risikofaktorer

Ud over almindelige årsager kan nogle ting øge din risiko for at udvikle urininkontinens uden direkte at være årsagen til problemet. Disse er kendt som risikofaktorer.

Nogle af de vigtigste risikofaktorer for urininkontinens inkluderer:

  • familiehistorie – der kan være et genetisk link til urininkontinens, så du kan være mere udsat, hvis andre mennesker i din familie har problemet
  • stigende alder – urininkontinens bliver mere almindelig i middelalderen og er meget almindelig hos mennesker, der er 80 år eller derover
  • har nedre urinvejssymptomer (LUTS) – en række symptomer, der påvirker blæren og urinrøret