Urininkontinens – Symptomer

At have urininkontinens betyder, at du utilsigtet sender urin.

Hvornår og hvordan dette sker varierer afhængigt af hvilken type urininkontinens du har.

Det er en god ide at se en læge, hvis du har urininkontinens. Det er et almindeligt problem, og at se en læge kan være det første skridt i retning af at finde en måde til effektivt at styre det.

Almindelige typer af urininkontinens

De fleste mennesker med urininkontinens har enten stressinkontinens eller tranginkontinens.

Stressinkontinens

Stressinkontinens er, når du lækker urin, når blæren sættes under pludseligt ekstra pres – for eksempel når du hoster. Det er ikke relateret til at føle sig stresset.

Andre aktiviteter, der kan få urin til at lække inkluderer:

  • nysen
  • griner
  • tunge løft
  • dyrke motion

Mængden af passeret urin er normalt lille, men stressinkontinens kan nogle gange få dig til at passere større mængder, især hvis din blære er meget fuld.

Trang inkontinens

Tranginkontinens eller hasteinkontinens er, når du føler et pludseligt og meget intenst behov for at passere urin, og du ikke er i stand til at forsinke at gå på toilettet. Der er ofte kun få sekunder mellem behovet for at tisse og frigivelsen af urin.

Dit behov for at passere urin kan udløses af en pludselig ændring af position eller endda af lyden af rindende vand. Du kan også passere urin under sex, især når du når orgasme.

Denne type inkontinens forekommer ofte som en del af en gruppe af symptomer kaldet overaktiv blæresyndrom, hvilket er når blæremusklen er mere aktiv end normalt.

Ud over undertiden at forårsage tranginkontinens kan overaktiv blæresyndrom betyde, at du har brug for at passere urin meget ofte, herunder flere gange om natten.


Andre typer urininkontinens

Blandet inkontinens

Blandet inkontinens er, når du har symptomer på både stress og tranginkontinens. For eksempel kan du lække urin, hvis du hoster eller nyser, og også oplever meget intense opfordringer til at lade urin.

Overløbsinkontinens

Overløbsinkontinens, også kaldet kronisk urinretention, er når blæren ikke kan tømmes helt, når du passerer urin. Dette får blæren til at svulme op over sin sædvanlige størrelse.

Hvis du har overløbsinkontinens, kan du passere små urinstråler meget ofte. Det kan også føles som om din blære aldrig er helt tom, og du kan ikke tømme den, selv når du prøver.

Total inkontinens

Urininkontinens, der er alvorlig og kontinuerlig, kaldes undertiden total inkontinens.

Total inkontinens kan få dig til konstant at passere store mængder urin, selv om natten. Eller du kan kun passere store mængder urin lejlighedsvis og lækker mindre mængder imellem.


Nedre urinvejssymptomer (LUTS)

Den nedre urinvej inkluderer blæren og røret, som urinen passerer igennem, når det forlader kroppen (urinrøret).

Nedre urinvejssymptomer (LUTS) er almindelige, når folk bliver ældre.

De kan omfatte:

  • problemer med opbevaring af urin, såsom et presserende eller hyppigt behov for at lade urin eller føle, at du har brug for at gå igen lige efter du lige har været
  • problemer med vandladning, såsom en langsom strøm af urin, anstrengelse for at passere urin eller stoppe og starte, når du passerer urin
  • problemer efter at du har fået urin, som f.eks. at føle at du ikke har tømt blæren helt eller få et par dråber urin, når du tror du er færdig

Oplever LUTS kan gøre urininkontinens mere sandsynligt.