Urininkontinens – Diagnose

Hvis du har oplevet urininkontinens, skal du kontakte en læge, så de kan diagnosticere den type urininkontinens, du har.

Prøv ikke at blive flov, når du taler til lægen om din tilstand. Urininkontinens er et almindeligt problem, og det er sandsynligt, at lægen har set mange mennesker med det samme problem.

En læge vil stille dig spørgsmål om dine symptomer og sygehistorie, herunder:

 • om urininkontinens sker, når du hoster eller griner
 • om du har brug for toilettet ofte om dagen eller natten
 • om du har problemer med at få urin, når du går på toilettet
 • om du i øjeblikket tager medicin
 • hvor meget væske, alkohol eller koffein du drikker

Blære dagbog

Lægen kan foreslå, at du fører en dagbog over dine blærevaner i mindst 3 dage, så du kan give dem så mange oplysninger som muligt om din tilstand.

Dette bør omfatte:

 • hvor meget væske du drikker
 • de typer væske, du drikker
 • hvor ofte du har brug for urin
 • den mængde urin, du passerer
 • hvor mange episoder af inkontinens du har
 • hvor mange gange du oplever et presserende behov for at gå på toilettet


Test og eksamen

Det kan også være nødvendigt at tage nogle tests og undersøgelser, så lægen kan bekræfte eller udelukke ting, der kan forårsage inkontinens.

Fysisk undersøgelse

En læge kan undersøge dig for at vurdere sundheden i dit urinvejssystem. Hvis du har en vagina, vil lægen foretage en bækkenundersøgelse, som normalt indebærer afklædning fra taljen og ned. Du kan blive bedt om at hoste for at se, om der lækker urin.

Lægen kan også undersøge din vagina. I mange tilfælde af stressinkontinens kan en del af blæren bule ud i skeden, som kaldes en cystocele.

Lægen kan placere deres finger inde i din vagina og bede dig om at presse dine bækkenbundsmuskler.

Dette er de muskler, der omgiver din blære og urinrøret (røret, som urinen passerer igennem for at forlade din krop). Skader på dine bækkenbundsmuskler kan føre til urininkontinens.

Hvis du har en penis, kan lægen kontrollere sundheden for din prostata, som er placeret mellem penis og blære og omgiver urinrøret.

Du har muligvis brug for en digital rektal undersøgelse . Dette indebærer, at lægen indsætter fingeren i bunden, så de kan mærke din prostata.

Hvis du har en forstørret prostatakirtel, kan det forårsage symptomer på urininkontinens, såsom et hyppigt behov for at tisse.

Dipstick test

Hvis lægen mener, at dine symptomer kan være forårsaget af urinvejsinfektion (UTI) , kan en urinprøve testes for bakterier.

En lille kemisk behandlet pind dyppes ned i din urinprøve. Det vil ændre farve, hvis bakterier er til stede. Målepindetesten kan også kontrollere for blod og protein i din urin.

Resturinprøve

Hvis lægen mener, at du har overløbsinkontinens, kan de foreslå en test kaldet en tilbageværende urinprøve for at se, hvor meget urin der er tilbage i blæren, efter du har tisse.

Dette involverer normalt en ultralydsscanning af din blære, selvom lejlighedsvis den mængde urin, der er tilbage i blæren, kan måles, efter at blæren er drænet ved hjælp af et kateter.

Et kateter er et tyndt, fleksibelt rør, der indsættes i urinrøret og føres igennem til din blære.

Yderligere test

Yderligere test kan være nødvendige, hvis årsagen til din urininkontinens ikke er klar. Lægen begynder normalt at behandle dig først og kan foreslå yderligere tests, hvis behandlingen ikke er effektiv.

Cystoskopi

En cystoskopi indebærer at bruge et tyndt rør med et kamera fastgjort til det (endoskop) for at se inde i blæren og urinvejen. En cystoskopi kan identificere abnormiteter, der kan forårsage inkontinens.

Urodynamiske tests

Dette er en gruppe tests, der bruges til at kontrollere blærens og urinrørens funktion. Du kan blive bedt om at føre en blæredagbog i et par dage og derefter tage flere tests på et hospital eller klinik.

Test kan omfatte:

 • måling af trykket i blæren ved at indsætte et kateter i urinrøret
 • måling af trykket i maven ved at indsætte et kateter i bunden
 • beder dig om at tisse i en speciel maskine, der måler mængden og strømmen af urin