Udviklingskoordineringsforstyrrelse (dyspraxia) hos børn – Behandling

Udviklingskoordineringsforstyrrelse (DCD) kan ikke helbredes, men der er måder at hjælpe dit barn med at håndtere deres problemer.

Et lille antal børn, normalt dem med milde symptomer på klodsethed, kan til sidst “vokse ud” af deres symptomer.

Imidlertid har langt størstedelen af børn brug for langvarig hjælp og vil fortsat blive påvirket som teenagere og voksne.

Når DCD er blevet diagnosticeret, kan der laves en behandlingsplan, der er skræddersyet til dit barns særlige vanskeligheder. Denne plan kan involvere en række specialister.

En behandlingsplan kombineret med ekstra hjælp i skolen kan hjælpe dit barn med at håndtere mange af deres fysiske vanskeligheder, forbedre deres generelle selvtillid og selvværd og hjælpe dem med at blive en veljusteret voksen.

Sundhedspersonale

Flere sundhedspersonale kan være involveret i dit barns pleje.

For eksempel kan dit barn have brug for hjælp fra en pædiatrisk ergoterapeut, der kan vurdere deres evner i daglige aktiviteter, såsom:

  • ved hjælp af bestik
  • forbinding
  • ved hjælp af toilettet
  • spiller
  • fine bevægelsesaktiviteter såsom skrivning

En terapeut vil derefter arbejde med et barn, deres plejere og deres lærere for at hjælpe med at finde måder at håndtere eventuelle problemer på.

Dit barn kan også modtage hjælp fra en pædiatrisk fysioterapeut. De kan vurdere deres evner og oprette en terapiplan specielt for dem, som blandt andet kan omfatte aktiviteter til forbedring af gang, løb, balance og koordinering.

Andre sundhedspersonale, der er involveret i dit barns pleje, kan omfatte:

  • en børnelæge – en læge, der specialiserer sig i pleje af babyer og børn
  • en klinisk psykolog – en sundhedsperson, der har specialiseret sig i vurdering og behandling af psykiske lidelser
  • en uddannelsespsykolog – en professionel, der hjælper børn, der har problemer med at komme videre med deres uddannelse på grund af følelsesmæssige, psykologiske eller adfærdsmæssige faktorer

Nogle af de interventioner, disse sundhedspersonale kan tilbyde, er beskrevet nedenfor.


Opgaveorienteret tilgang

En af hovedtyperne af intervention, der bruges til at hjælpe børn med DCD med at styre deres tilstand, er kendt som en opgaveorienteret tilgang.

Dette indebærer at arbejde sammen med dig og dit barn for at identificere specifikke aktiviteter, der forårsager vanskeligheder, og finde måder at overvinde dem på.

For eksempel kan en terapeut hjælpe med at forbedre vanskeligheder med specifikke bevægelser ved at nedbryde handlingen i små trin. De lærer derefter dit barn at planlægge disse individuelle bevægelser og øve dem regelmæssigt.

Dit barn kan også drage fordel af at tilpasse opgaver for at gøre dem nemmere at udføre, såsom at tilføje specielle greb til kuglepenne for at gøre dem lettere at holde, eller bære sko med velcrolukning i stedet for snørebånd for at gøre påklædningen lettere.

Dit barn kan også opfordres til at træne regelmæssigt, da dette generelt anses for at være gavnligt for børn med DCD.


Procesorienteret tilgang

En alternativ metode til den opgaveorienterede tilgang er den procesorienterede tilgang. Dette er baseret på teorien om, at problemer med dit barns sanser eller opfattelse af deres krop kan bidrage til deres bevægelsesvanskeligheder.

En procesorienteret tilgang kan involvere aktiviteter, der har til formål at forbedre dit barns generelle (motoriske) færdigheder, snarere end at hjælpe dem med en bestemt opgave eller aktivitet.

Dette menes imidlertid ikke at være så effektivt som den opgaveorienterede tilgang.


Behandling af andre tilstande

Børn med DCD har ofte også andre tilstande, som muligvis skal behandles separat.

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Hvis dit barn også har ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) , kan de have gavn af at tage medicin for at hjælpe dem med at koncentrere sig bedre, være mindre impulsive, føle sig roligere og lære og øve nye færdigheder.

Find ud af mere om behandling af ADHD .

Dysleksi

Hvis dit barn også har dysleksi , kan de drage fordel af specielle pædagogiske indgreb designet til at forbedre deres læsning og skrivning.

Find ud af mere om behandling af dysleksi .

Autisme

Hvis dit barn også har autisme , kan de drage fordel af specielle programmer designet til at hjælpe med at forbedre deres kommunikation, sociale interaktion og kognitive og akademiske færdigheder.

Find ud af mere information og rådgivning om autisme .

Tale- og sprogproblemer

Tale- og sprogterapi kan være nyttigt, hvis dit barn også har problemer med deres tale.

En tale- og sprogterapeut kan vurdere dit barns tale og hjælpe dem med at finde måder at kommunikere efter bedste evne.

Dette kan omfatte øvelser til at bevæge læberne eller tungen på en bestemt måde, øve at producere bestemte lyde og lære at kontrollere deres vejrtrækning.

Behandling, når dit barn bliver ældre

Selvom de fysiske koordinationsevner hos et barn med DCD forbliver under gennemsnittet, bliver dette ofte mindre af et problem, når de bliver ældre.

I ungdomsårene kan vanskeligheder i skolen – især med at producere skriftligt arbejde – blive meget mere fremtrædende.

Yderligere behandling med en ergoterapeut for håndskriftproblemer kan være nyttig, når dit barn er lidt ældre.

Lærere kan anmode om, at ældre børn får mere tid til eksamen. At have adgang til en computer kan gøre lektier lettere, og nogle skoler har en bærbar computer.

En ung person kan have 1 eller flere af de yderligere problemer forbundet med DCD, som påvirker deres adfærd, socialisering og skolepræstationer negativt.

Disse unge har ofte brug for en betydelig grad af forældrestøtte ud over den behandling, de får.

Alternative terapier

På grund af begrænsningerne af tilgængelige behandlinger for DCD og det faktum, at det ikke kan helbredes, kan nogle forældre undersøge alternative terapier, der hævder at helbrede eller i høj grad forbedre tilstanden.

Men der er normalt ingen videnskabelige beviser, der understøtter brugen af alternative terapier, og de kan være dyre og tidskrævende.

Det er også vigtigt at huske på, at de fysiske koordineringsproblemer, der er forbundet med DCD, naturligvis forbedres over tid.


Støttegrupper

Det kan være svært at passe et barn med DCD. Det kan være nyttigt at kontakte lokale eller nationale støttegrupper, såsom Dyspraxia Foundation .

Dyspraxia Foundation har information og rådgivning til forældre til børn med dyspraxia, der dækker mange af de problemer, der kan opstå, når dit barn bliver ældre.

Der er også et bibliotek over lokale supportgrupper , og det udgiver en række foldere, pjecer og bøger. Kontakt fondens hjælpelinje på 01462 454 986.