ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) – Behandling

Behandling af opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) kan hjælpe med at lindre symptomerne og gøre tilstanden meget mindre af et problem i det daglige liv.

ADHD kan behandles ved hjælp af medicin eller terapi, men en kombination af begge er ofte bedst.

Behandlingen arrangeres normalt af en specialist, såsom en børnelæge eller psykiater, selvom tilstanden kan overvåges af din læge.

Medicin

Der er 5 typer medicin, der er godkendt til behandling af ADHD:

 • methylphenidat
 • dexamfetamin
 • lisdexamfetamin
 • atomoxetin
 • guanfacine

Disse medikamenter er ikke en permanent kur mod ADHD, men kan hjælpe nogen med tilstanden med at koncentrere sig bedre, være mindre impulsive, føle sig roligere og lære og øve nye færdigheder.

Nogle lægemidler skal tages hver dag, men nogle kan tages kun på skoledage. Behandlingspauser anbefales lejlighedsvis for at vurdere, om medicinen stadig er nødvendig.

Hvis du ikke blev diagnosticeret med ADHD indtil voksenalderen, kan din læge og specialist diskutere, hvilke medicin og terapier der passer til dig.

Hvis du eller dit barn ordineres en af disse medikamenter, får du sandsynligvis små doser i starten, som derefter gradvist kan øges. Du eller dit barn bliver nødt til at besøge din læge for regelmæssig kontrol for at sikre, at behandlingen fungerer effektivt og kontrollere for tegn på bivirkninger eller problemer.

Det er vigtigt at fortælle din læge om eventuelle bivirkninger og tale med dem, hvis du føler at du har brug for at stoppe eller ændre behandlingen.

Din specialist vil diskutere, hvor længe du skal tage din behandling, men i mange tilfælde fortsættes behandlingen, så længe den hjælper.

Methylphenidat

Methylphenidat er den mest anvendte medicin til ADHD. Det tilhører en gruppe lægemidler kaldet stimulanser, som virker ved at øge aktiviteten i hjernen, især i områder, der spiller en rolle i at kontrollere opmærksomhed og adfærd.

Methylphenidat kan tilbydes voksne, teenagere og børn over 5 år med ADHD.

Medikamentet kan tages som enten tabletter med øjeblikkelig frigivelse (små doser taget 2 til 3 gange om dagen) eller som tabletter med modificeret frigivelse (taget en gang dagligt om morgenen, med den dosis, der frigives hele dagen).

Almindelige bivirkninger af methylphenidat inkluderer:

Lisdexamfetamin

Lisdexamfetamin er en lignende medicin til dexamfetamin og virker på samme måde.

Det kan tilbydes teenagere og børn over 5 år med ADHD, hvis mindst 6 ugers behandling med methylphenidat ikke har hjulpet. Voksne kan få tilbudt lisdexamfetamin som førstevalgsmedicin i stedet for methylphenidat.

Lisdexamfetamin kommer i kapselform, taget en gang dagligt.

Almindelige bivirkninger af lisdexamfetamin inkluderer:

 • nedsat appetit, hvilket kan føre til vægttab eller dårlig vægtforøgelse
 • aggression
 • døsighed
 • svimmelhed
 • hovedpine
 • diarré
 • kvalme og opkast

Dexamfetamin

Dexamfetamin svarer til lisdexamfetamin og fungerer på samme måde. Det kan tilbydes voksne, teenagere og børn over 5 år med ADHD.

Dexamfetamin tages normalt som en tablet en eller to gange dagligt, selvom en oral opløsning også er tilgængelig.

Almindelige bivirkninger af dexamfetamin inkluderer:

 • nedsat appetit
 • humørsvingninger
 • agitation og aggression
 • svimmelhed
 • hovedpine
 • diarré
 • kvalme og opkast

Atomoxetin

Atomoxetin virker anderledes end andre ADHD-lægemidler.

Det er en selektiv noradrenalinoptagelsesinhibitor (SNRI), hvilket betyder at det øger mængden af et kemikalie i hjernen kaldet noradrenalin.

Dette kemikalie sender meddelelser mellem hjerneceller, og øget det kan hjælpe koncentrationen og hjælpe med at kontrollere impulser.

Atomoxetin kan tilbydes voksne, teenagere og børn over 5 år, hvis det ikke er muligt at bruge methylphenidat eller lisdexamfetamin. Det er også licenseret til brug hos voksne, hvis symptomer på ADHD bekræftes.

Atomoxetin kommer i kapselform, normalt taget en eller to gange om dagen.

Almindelige bivirkninger af atomoxetin inkluderer:

 • en lille stigning i blodtryk og puls
 • kvalme og opkast
 • ondt i maven
 • problemer med at sove
 • svimmelhed
 • hovedpine
 • irritabilitet

Atomoxetin har også været forbundet med nogle mere alvorlige bivirkninger, som det er vigtigt at være opmærksom på, herunder selvmordstanker og leverskade.

Hvis du eller dit barn begynder at blive deprimeret eller selvmordstænkende, mens du tager denne medicin, skal du tale med din læge.

Guanfacine

Guanfacine virker på en del af hjernen for at forbedre opmærksomheden, og det reducerer også blodtrykket.

Det kan tilbydes teenagere og børn over 5 år, hvis det ikke er muligt at bruge methylphenidat eller lisdexamfetamin. Guanfacine bør ikke tilbydes voksne med ADHD.

Guanfacine tages normalt som en tablet en gang dagligt om morgenen eller aftenen.

Almindelige bivirkninger inkluderer:

 • træthed eller træthed
 • hovedpine
 • mavesmerter
 • tør mund

Terapi

Ud over at tage medicin kan forskellige terapier være nyttige til behandling af ADHD hos børn, teenagere og voksne. Terapi er også effektiv til behandling af yderligere problemer, såsom adfærd eller angstlidelser, der kan forekomme med ADHD.

Nogle af de terapier, der kan bruges, er beskrevet nedenfor.

Psykologisk uddannelse

Psykoundervisning betyder, at du eller dit barn vil blive opfordret til at diskutere ADHD og dets virkninger. Det kan hjælpe børn, teenagere og voksne med at få mening om at blive diagnosticeret med ADHD og kan hjælpe dig med at klare og leve med tilstanden.

Adfærdsterapi

Adfærdsterapi yder støtte til plejere af børn med ADHD og kan involvere både lærere og forældre. Adfærdsterapi involverer normalt adfærdshåndtering, som bruger et belønningssystem for at tilskynde dit barn til at forsøge at kontrollere deres ADHD.

Hvis dit barn har ADHD, kan du identificere de typer adfærd, du vil opmuntre, såsom at sidde ved bordet og spise. Dit barn får derefter en slags lille belønning for god opførsel og har fjernet et privilegium for dårlig opførsel.

For lærere indebærer adfærdshåndtering at lære at planlægge og strukturere aktiviteter og at rose og opmuntre børn til selv meget små fremskridt.

Forældreuddannelse og uddannelsesprogrammer

Hvis dit barn har ADHD, kan specielt skræddersyede forældreuddannelses- og uddannelsesprogrammer hjælpe dig med at lære specifikke måder at tale med dit barn på og lege og arbejde med dem for at forbedre deres opmærksomhed og adfærd.

Du kan også blive tilbudt forældreuddannelse, før dit barn formelt diagnosticeres med ADHD.

Disse programmer er normalt arrangeret i grupper på omkring 10 til 12 forældre. Et program består normalt af 10 til 16 møder, der varer op til 2 timer hver.

At blive tilbudt et forældreuddannelses- og uddannelsesprogram betyder ikke, at du har været en dårlig forælder – det sigter mod at lære forældre og plejere om adfærdshåndtering, samtidig med at du øger tilliden til din evne til at hjælpe dit barn og forbedre dit forhold.

Træning af sociale færdigheder

Træning i sociale færdigheder indebærer, at dit barn deltager i rollespilsituationer og har til formål at lære dem, hvordan de opfører sig i sociale situationer ved at lære, hvordan deres adfærd påvirker andre.

Kognitiv adfærdsterapi (CBT)

CBT er en samtaleterapi, der kan hjælpe dig med at håndtere dine problemer ved at ændre den måde, du tænker og opfører dig på. En terapeut vil forsøge at ændre, hvordan dit barn føler om en situation, hvilket igen potentielt kan ændre deres adfærd.

CBT kan udføres med en terapeut individuelt eller i en gruppe.

Andre mulige behandlinger

Der er andre måder at behandle ADHD på, som nogle mennesker med tilstanden finder nyttige, såsom at skære visse fødevarer ud og tage kosttilskud. Der er dog ingen stærke beviser for, at dette fungerer, og de bør ikke forsøges uden lægehjælp.

Kost

Mennesker med ADHD bør spise en sund, afbalanceret kost. Skær ikke mad ud, før du søger lægehjælp.

Nogle mennesker bemærker muligvis en sammenhæng mellem typer mad og forværrede ADHD-symptomer. Hvis dette er tilfældet, skal du føre en dagbog om, hvad du spiser og drikker, og hvilken adfærd der følger. Diskuter dette med din læge, som muligvis henviser dig til en diætist (en sundhedsperson, der er specialiseret i ernæring).

Kosttilskud

Nogle undersøgelser har antydet, at kosttilskud af omega-3 og omega-6 fedtsyrer kan være gavnlige for mennesker med ADHD, selvom beviset for, at dette er meget begrænset.

Det tilrådes at tale med din læge, før du bruger kosttilskud, fordi nogle kan reagere uforudsigeligt med medicin eller gøre det mindre effektivt.

Du skal også huske, at nogle kosttilskud ikke skal tages på lang sigt, da de kan nå farlige niveauer i din krop.


Tips til forældre

Hvis du er forælder til et barn med ADHD:

 • Sørg for, at din læge eller specialist hjælper dig med at forstå forskellen mellem ADHD og eventuelle andre problemer, dit barn måtte have
 • tænk på, hvem der ellers har brug for at vide om dit barns ADHD, såsom deres skole eller børnehave
 • find ud af bivirkningerne af enhver medicin, dit barn tager, og hvad du har brug for at passe på
 • At lære folk at kende i lokale støttegrupper kan forhindre dig i at føle dig isoleret og ude af stand til at klare

For information om lokale støttegrupper skal du kontakte Attention Deficit Disorder Information and Support Service (ADDISS) eller ringe til 020 8952 2800.

Læs mere om at leve med ADHD .