Udviklingskoordineringsforstyrrelse (dyspraxia) hos børn – Diagnose

Tal med en læge, sundhedsgæst eller specialkoordinator (SENCO), hvis du mener, at dit barn har udviklingsmæssig koordinationsforstyrrelse (DCD).

De kan henvise dit barn til en anden sundhedsperson, der kan foretage en vurdering.

Dette kan være:

  • en børnelæge – en læge, der er specialiseret i pleje af babyer og børn, der normalt vil være lokalt baseret (samfundspædiatri)
  • en pædiatrisk ergoterapeut – en sundhedsperson, der kan vurdere dit barns funktionelle evner i daglige aktiviteter, såsom håndtering af bestik og påklædning
  • en pædiatrisk fysioterapeut – en sundhedsperson, der kan vurdere dit barns bevægelighed (motoriske) færdigheder
  • en klinisk psykolog eller en kliniker til mental og mental sundhed hos børn og unge – en sundhedsperson, der har specialiseret sig i vurdering og behandling af psykiske lidelser og følelsesmæssige problemer
  • en uddannelsespsykolog – en professionel, der hjælper børn, der har svært ved at komme videre med deres uddannelse på grund af følelsesmæssige, psykologiske eller adfærdsmæssige faktorer

Andre læger, der kan være involveret i denne proces, inkluderer en neurodevelopmental børnelæge eller en pædiatrisk neurolog.

Disse er børnelæger, der også er specialiserede i udvikling af centralnervesystemet, som inkluderer hjerne, nerver og rygmarv.

En neurodevelopmental børnelæge kan arbejde på et børneudviklingscenter eller lokale sundhedsklinikker.

Lejlighedsvis er der behov for en neurolog for at hjælpe med at udelukke andre tilstande, der påvirker hjernen og nervesystemet (neurologiske tilstande), som kan forårsage dit barns symptomer.

Det er vigtigt at få en korrekt diagnose, så du kan udvikle en bedre forståelse af dit barns problemer, og passende support kan tilbydes.

At få en diagnose kan også hjælpe med at reducere den stress, som både forældre og børn med DCD oplever.

Vurdering

Diagnosen af DCD stilles normalt af en børnelæge, ofte i samarbejde med en ergoterapeut.

Generelt er en børnelæge involveret i diagnosen, og en ergoterapeut er involveret i både diagnose og behandling.

For at der kan stilles en diagnose, er det vigtigt for barnet at have det, der kaldes en norm-refereret vurdering af deres motoriske færdigheder. Dette kan gøres af en ergoterapeut, fysioterapeut eller børnelæge.

Børn med mistanke om DCD vurderes normalt ved hjælp af en metode kaldet Motor ABC, som involverer test af:

  • grovmotoriske færdigheder – deres evne til at bruge store muskler, der koordinerer betydelige kropsbevægelser, såsom at bevæge sig rundt, hoppe og balancere
  • finmotorik – deres evne til at bruge små muskler til nøjagtige koordinerede bevægelser, såsom at tegne og placere små pinde i huller

Dit barns præstation i vurderingen scorer og sammenlignes med det normale scorer for et barn i deres alder.

Der skal også være bevis for, at barnets mentale evner er inden for det normale interval for deres alder.

Undertiden kan dit barn også have en vurdering af deres psykiske evner af en psykolog, eller hvis de er meget unge, af en børnelæge.

Den sundhedsperson, der foretager vurderingen, tager hensyn til dit barns sygehistorie. Dette inkluderer eventuelle problemer, der kan være sket under deres fødsel, og eventuelle forsinkelser, der når udviklingsmilepæle.

Din familiemedicinske historie, som om nogen familiemedlemmer er blevet diagnosticeret med DCD, vil også blive overvejet.

Når vurderingsprocessen er afsluttet, vil de involverede sundhedspersonale udarbejde en rapport om dit barns tilstand.


Diagnostiske kriterier

For at der kan stilles en diagnose af DCD, skal dit barn normalt opfylde alle følgende kriterier:

DCD bør kun diagnosticeres hos børn med en generel indlæringsvanskelighed, hvis deres fysiske koordinering er signifikant mere svækket end deres mentale evner.

Selvom der kan være mistanke om DCD i førskoleåret, er det normalt ikke muligt at stille en klar diagnose, før et barn er 4 eller 5 år.