Tunge perioder – Behandling

Forskellige behandlingsmuligheder er tilgængelige i tunge perioder.

Ikke alle behandlinger passer muligvis til dig. Hvilke behandlingsmuligheder, du tilbydes, afhænger af:

 • dine symptomer
 • dit generelle helbred
 • den bagvedliggende årsag til dine tunge perioder, hvis der er 1
 • om du prøver efter en baby eller ønsker at blive gravid i fremtiden
 • dine personlige præferencer

Du bør diskutere fordele og risici ved de forskellige muligheder med din læge, herunder enhver indvirkning på fremtidig fertilitet fra nogle behandlinger.

Intrauterint system (IUS)

IUS, eller levonorgestrel-frigivende intrauterint system, er en lille plastindretning indsat i din livmoder af en læge eller sygeplejerske. Det frigiver langsomt et hormon kaldet progestogen.

Det forhindrer foring af din livmoder vokser hurtigt og er også et prævention. En IUS påvirker ikke dine chancer for at blive gravid, når du holder op med at bruge den.

Mulige bivirkninger ved brug af en IUS inkluderer:

En IUS er ofte den foretrukne første behandling for kvinder med kraftig menstruationsblødning, men det kan tage mindst 6 perioder for dig at begynde at se fordelene.

Læs mere om IUS .

Tranexaminsyre

Du kan få ordineret tranexaminsyre-tabletter, hvis en IUS er uegnet, eller du venter på yderligere tests eller en anden behandling.

Tabletterne virker ved at hjælpe blodet i livmoderen til at størkne.

Tranexaminsyre-tabletter tages normalt 3 gange om dagen i maksimalt 4 dage. Du begynder at tage tabletterne, så snart din menstruation starter.

Tranexaminsyre tabletter er ikke en form for prævention og påvirker ikke dine chancer for at blive gravid. Om nødvendigt kan tranexaminsyre kombineres med et ikke-steroide antiinflammatoriske lægemiddel (NSAID).

Mulige bivirkninger af tranexaminsyre inkluderer:

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er)

NSAID’er kan også bruges til at behandle tunge perioder, hvis en IUS ikke er passende, eller hvis du venter på yderligere tests eller en anden behandling.

De tages i tabletform fra starten af eller lige før din menstruation, indtil kraftig blødning er stoppet.

NSAID’er, der anvendes til behandling af kraftig menstruationsblødning, inkluderer:

Mefenaminsyre og naproxen er kun tilgængelige på recept.

NSAID virker ved at reducere din krops produktion af et hormonlignende stof kaldet prostaglandin, som er forbundet med tunge perioder. NSAID’er kan også hjælpe med at lindre menstruationssmerter . De er ikke en form for prævention.

Du kan fortsætte med at tage NSAID, så længe du har brug for det, hvis de gør din blødning mindre tung og ikke forårsager væsentlige bivirkninger.

Sørg for, at du ikke tager mere end den anbefalede daglige dosis, der er anført på pakken.

Kombineret oral p-pille

Den kombinerede p-pille kan bruges til at behandle tunge perioder. Den indeholder hormonerne østrogen og gestagen.

Fordelen ved at bruge kombinerede orale svangerskabsforebyggende midler som behandling i tunge perioder er, at de tilbyder en lettere reversibel form for prævention end IUS.

De har også fordelen ved at regulere din menstruationscyklus og reducere menstruationssmerter.

Pillen virker ved at forhindre, at dine æggestokke frigiver et æg hver måned. Så længe du tager det korrekt, skal det forhindre graviditet.

Almindelige bivirkninger af den kombinerede p-pille inkluderer:

 • humørsvingninger
 • kvalme
 • hovedpine
 • bryst ømhed

Læs mere om den kombinerede pille .

Cykliske gestagener

Hvis andre behandlinger ikke har hjulpet, kan du blive tilbudt en type medicin kaldet cyklisk gestagen.

Det er taget i tabletform for en del af din menstruationscyklus. Din læge vil rådgive dig, hvordan du tager det.

Det er ikke en effektiv form for prævention og kan have ubehagelige bivirkninger, herunder:

 • bryst ømhed
 • blødning mellem dine menstruationer


Endometrieablation

Endometrieablation involverer udtynding, fjernelse eller ødelæggelse af livmoderslimhinden (endometrium). Det kan muligvis lette dine menstruationer eller stoppe dem alle sammen, afhængigt af hvor meget af din livmoderforing der er tilbage.

Forskellige teknikker kan bruges til endometrieablation, herunder:

 • endometrieablation ved hjælp af varme – en elektrisk kilde, radiobølger eller lasere bruges til at ødelægge livmoderslimhinden via skeden og livmoderhalsen
 • endometrieablation ved hjælp af ultralydsenergi – høje niveauer af ultralydsenergi uden for kroppen bruges til at ødelægge fibromer uden at skade sund livmoderforing

Disse procedurer kan udføres enten under lokalbedøvelse eller generel bedøvelse . De er ret hurtige, og du kan normalt gå hjem samme dag.

Du kan opleve vaginal blødning, som en lys periode, i et par dage efter endometrieablation. Brug hygiejnehåndklæder snarere end tamponer. Nogle kvinder kan have blodig udledning i 3 eller 4 uger.

Du kan også opleve mavekramper, som menstruationssmerter, i en dag eller 2 efter proceduren. Disse kan behandles med smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen .

Nogle kvinder har rapporteret at have oplevet mere alvorlige eller langvarige smerter efter endometrieablation. I dette tilfælde skal du tale med din læge eller et medlem af dit hospitalsteam, der muligvis kan ordinere et stærkere smertestillende middel.

Det er usandsynligt, at du er i stand til at blive gravid efter endometrieablation. Hvis du gør det, har du en øget risiko for abort eller andre komplikationer. Proceduren anbefales ikke, hvis du stadig vil have børn.

Nogle gange letter endometrieablation ikke perioderne, eller de tunge perioder kan komme tilbage. Hvis dette sker, kan du blive tilbudt en gentagelsesbehandling.

Uterin arterieemboli (UAE)

Hvis dine tunge perioder er forårsaget af fibromer, kan UAE være en mulighed.

Dette indebærer blokering af de blodkar, der leverer fibromerne, hvilket får dem til at krympe. Under røntgenvejledning indsættes et lille rør i det store blodkar i låret.

Små partikler injiceres gennem røret for at blokere arterierne, der tilfører blod til fibroid.

Læs mere om UAE på vores side om behandlinger af fibromer.

Myomektomi

Myomektomi er en anden behandlingsmulighed i tunge perioder forårsaget af fibromer. Det involverer kirurgi for at fjerne fibromer fra livmoderen.

Læs mere om myomektomi på vores side om behandling af fibromer.

Fjernelse af livmoderen (hysterektomi)

En hysterektomi stopper fremtidige perioder, men bør kun overvejes, når andre muligheder er blevet prøvet eller diskuteret.

Operationen og restitutionstiden er længere end for andre typer operationer til behandling af tunge perioder.

Du vil ikke være i stand til at blive gravid efter en hysterektomi.

En hysterektomi bruges kun til behandling af tunge perioder efter en grundig diskussion med din specialist om fordele og ulemper ved proceduren.