Tarmkræft – Diagnose

Når du først ser din læge, vil de spørge om dine symptomer, og om du har en familiehistorie af tarmkræft.

De udfører normalt en simpel undersøgelse af din bund, kendt som en digital rektal undersøgelse (DRE) , og undersøger din mave (mave).

Dette er en nyttig måde at kontrollere, om der er klumper i din mave eller bund (endetarm).

Testene kan være ubehagelige, og mange finder en undersøgelse af deres bund lidt pinligt, men de tager mindre end et minut.

Din læge kan også kontrollere dit blod for at se, om du har jernmangelanæmi .

Selvom de fleste mennesker med tarmkræft ikke har symptomer på anæmi, kan de mangle jern som følge af blødning fra kræften.

Hospitalstest

Hvis dine symptomer antyder, at du har tarmkræft, eller hvis diagnosen er usikker, vil du blive henvist til dit lokale hospital til en simpel undersøgelse kaldet en fleksibel sigmoidoskopi.

Et lille antal kræftformer kan kun diagnosticeres ved en mere omfattende undersøgelse af tyktarmen.

De 2 test, der anvendes til dette, er koloskopi eller CT-kolonografi.

Nødhenvisninger, såsom personer med tarmobstruktion, vil blive diagnosticeret ved en CT-scanning .

Dem med svær jernmangelanæmi og få eller ingen tarmsymptomer diagnosticeres normalt ved koloskopi.

Fleksibel sigmoidoskopi

En fleksibel sigmoidoskopi er en undersøgelse af din rygpassage og noget af din tyktarm ved hjælp af en enhed kaldet sigmoidoskop.

Et sigmoidoskop er et langt, tyndt, fleksibelt rør fastgjort til et meget lille kamera og lys. Det er indsat i din bund og op i din tarm.

Kameraet videresender billeder til en skærm og kan også bruges til at tage biopsier , hvor en lille vævsprøve fjernes til yderligere analyse.

Det er bedre, hvis din nedre tarm er tom, når du har en sigmoidoskopi, så du kan blive bedt om at bruge enema (en enkel procedure til at skylle dine tarme) derhjemme på forhånd.

Det skal bruges mindst 2 timer før du forlader hjemmet til din aftale.

En sigmoidoskopi kan føles ubehagelig, men det tager kun et par minutter, og de fleste kan gå hjem lige efter undersøgelsen.

Koloskopi

En koloskopi er en undersøgelse af hele din tyktarm ved hjælp af en enhed kaldet et koloskop, som er som et sigmoidoskop, men lidt længere.

Din tarm skal være tom, når der udføres en koloskopi, så du rådes til at spise en særlig diæt i et par dage på forhånd og tage en medicin (afføringsmiddel) for at hjælpe med at tømme din tarm før undersøgelsen.

Du får et beroligende middel for at hjælpe dig med at slappe af under testen. Lægen vil derefter indsætte koloskopet i bunden og flytte det langs længden af din tyktarm.

Dette er normalt ikke smertefuldt, men det kan føles ubehageligt.

Kameraet videresender billeder til en skærm, som gør det muligt for lægen at kontrollere, om der er unormale områder i endetarmen eller tarmen, der kan være et resultat af kræft.

Som med en sigmoidoskopi kan der også udføres en biopsi under testen.

En koloskopi tager normalt omkring en time at gennemføre, og de fleste mennesker kan gå hjem efter at have kommet sig efter virkningerne af beroligende middel.

Du vil sandsynligvis føle dig døsig et stykke tid efter proceduren, så du bliver nødt til at sørge for, at nogen ledsager dig hjem.

Det er bedst for ældre at have nogen med sig i 24 timer efter testen. Du rådes til ikke at køre i 24 timer.

Lejlighedsvis er det måske ikke muligt at føre koloskopet helt rundt om tarmen. I dette tilfælde kan CT-kolonografi være nødvendig.

Se en video om, hvad der sker under en koloskopi

CT-kolonografi

CT-kolonografi, også kendt som en “virtuel koloskopi”, involverer brug af en CT-scanner til at producere 3-dimensionelle billeder af tyktarmen og endetarmen.

Under proceduren bruges gas til at puste tarmen op ved hjælp af et tyndt, fleksibelt rør placeret i bunden. CT-scanninger tages derefter fra en række forskellige vinkler.

Som med en koloskopi skal du muligvis have en særlig diæt i et par dage og tage et afføringsmiddel før testen for at sikre, at dine tarme er tomme, når den udføres.

Du kan også blive bedt om at tage en væske kaldet gastrograffin inden testen.

En CT-kolonografi kan hjælpe med at identificere potentielt kræftområder hos mennesker, der af andre medicinske årsager ikke kan foretage en koloskopi.

Det er mindre invasivt end en koloskopi, men du skal muligvis stadig have koloskopi eller fleksibel sigmoidoskopi på et senere tidspunkt, så eventuelle unormale områder kan fjernes eller biopsieres.

Yderligere information

Yderligere test

Hvis der diagnosticeres tarmkræft, udføres der normalt yderligere tests for at kontrollere, om kræften har spredt sig fra tarmen til andre dele af kroppen.

De hjælper også dine læger med at beslutte, hvilken behandling der er mest effektiv for dig.

Disse tests kan omfatte:

Stadier af tarmkræft

Når alle tests er afsluttet, er det normalt muligt at bestemme scenen for din kræft.

Der er to måder, hvorpå tarmkræft kan arrangeres.

Den første er kendt som TNM-iscenesættelsessystemet:

  • T – angiver tumorens størrelse
  • N – angiver, om kræften har spredt sig til nærliggende lymfeknuder
  • M – angiver, om kræften har spredt sig til andre dele af kroppen (metastase)

Tarmkræft er også iscenesat numerisk. De 4 hovedtrin er:

  • fase 1 – kræften er stadig indeholdt i foringen af tarmen eller endetarmen
  • fase 2 – kræften har spredt sig ud over muskelaget omkring tarmen og kan være kommet ind i overfladen, der dækker tarmen eller nærliggende organer
  • fase 3 – kræften har spredt sig i nærliggende lymfeknuder
  • trin 4 – kræften har spredt sig ud over tarmen i en anden del af kroppen, såsom leveren

Cancer Research UK har flere oplysninger om tarmkræftstadier .

Screening af tarmkræft

I England er alle i alderen 60 til 74 år, der er registreret hos en læge, berettiget til screening af tarmkræft ved .

Det indebærer at bruge et hjemmetestningssæt til at sende nogle poo-prøver, der skal testes for blod.

Dette kan hjælpe med at opdage tarmkræft inden symptomer opstår, hvilket gør det lettere at behandle og forbedre chancerne for overlevelse.

Find ud af mere om screening af tarmkræft