Screening af tarmkræft

Tarmkræft screening involverer at have test for at kontrollere, om du har eller er i risiko for tarmkræft.

Hvorfor det tilbydes

Tarmkræft er en almindelig type kræft hos både mænd og kvinder. Cirka 1 ud af 20 mennesker får det i løbet af deres levetid.

Screening kan hjælpe med at opdage tarmkræft på et tidligt tidspunkt, når det er lettere at behandle. Det kan også bruges til at hjælpe med at kontrollere og fjerne små vækster i tarmen kaldet polypper , som kan blive til kræft over tid.

Typer af screeningstest

Der er to typer test, der anvendes til screening af tarmkræft i :


  • screening af tarmomfang – en test, hvor et tyndt, fleksibelt rør med et kamera i slutningen bruges til at lede efter og fjerne eventuelle polypper inde i din tarm
  • hjemmetestningssæt (FIT- eller FOB-testen) – et sæt, du bruger til at samle små prøver af din poo og sende dem til et laboratorium, så de kan kontrolleres for små mængder blod (som kan være forårsaget af kræft)

Hvis disse tests finder noget usædvanligt, kan du blive bedt om at have yderligere tests for at bekræfte eller udelukke kræft.

Når det tilbydes

-screening af tarmkræft tilbydes kun til personer i alderen 55 eller derover, da det er mere sandsynligt, at du får tarmkræft:

Hvis du er for ung til screening, men er bekymret for en familiehistorie af tarmkræft, skal du tale med en læge om råd.

Se altid en læge, hvis du har symptomer på tarmkræft i alle aldre – vent ikke med at få en screeningstest.

Risici ved screening

Ingen screeningstest er 100% pålidelig. Der er en chance for, at kræft kan blive savnet, hvilket betyder, at du måske bliver falsk beroliget.

Der er også en lille risiko for, at tarmomfangsscreeningstesten og nogle af de tests, du måtte have, hvis screening finder noget usædvanligt, kan skade din tarm, men dette er sjældent.

Der er ingen risici for dit helbred fra hjemmetestningssættet.