Splittet læbe og gane

En kløft er et hul eller splittelse i overlæben og / eller munden (ganen). Det er til stede fra fødslen.

Kløften er der, fordi dele af babyens ansigt ikke sluttede sig ordentligt under udvikling i livmoderen.

En kløft i læben og ganen er den mest almindelige ansigtsfødselsdefekt i Storbritannien og rammer omkring 1 ud af 700 babyer.

Hvordan ser en læbe og gane med kløft ud?

Babyer kan fødes med en kløft på læben, en kløft i ganen eller begge dele.

En læbe med kløft kan bare påvirke den ene side af læben, eller der kan være to kløfter.

Billede af spaltet læbe

Kredit:

DR MA ANSAR / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Det kan variere fra et lille hak til et stort hul, der når næsen.

En kløftgane kan bare være en åbning bag på munden, eller det kan være en splittelse i ganen, der løber helt til mundens forside.

Billede af kløft i ganen

Kredit:

MORRIS HUBERLAND / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

Nogle gange kan det skjules ved foringen af mundtaget.

Cleft Lip and Palate Association har et fotogalleri med billeder af kløftede læber og ganer før og efter operationen.

Problemer i forbindelse med spaltet læbe og gane

En læbe og kløft i ganen kan forårsage en række problemer, især i de første par måneder efter fødslen, inden operationen er udført.

Problemer kan omfatte:

De fleste af disse problemer forbedres efter operationen og med behandlinger som tale- og sprogterapi.

Årsager til spaltet læbe og gane

En spaltet læbe eller gane sker, når de strukturer, der danner overlæben eller ganen, ikke går sammen, når en baby udvikler sig i livmoderen.

Den nøjagtige grund til, at dette sker for nogle babyer, er ofte uklar. Det er meget usandsynligt, at du er blevet forårsaget af noget, du gjorde eller ikke gjorde under graviditeten.

I nogle få tilfælde er spaltet læbe og gane forbundet med:

I nogle tilfælde kan en spaltet læbe eller gane forekomme som en del af en tilstand, der forårsager en bredere vifte af fosterskader, såsom 22q11-sletningssyndrom (undertiden kaldet DiGeorge eller velocardiofacial syndrom) og Pierre Robin-sekvens .

Diagnosticering af kløft i læber og ganer

En spaltet læbe samles normalt op under anomali-scanningen i midten af graviditeten, når du er mellem 18 og 21 uger gravid. Ikke alle kløftede læber er tydelige på denne scanning, og det er meget vanskeligt at opdage en kløftgane ved en ultralydsscanning.

Hvis en kløft på læben eller ganen ikke vises ved scanningen, diagnosticeres den normalt umiddelbart efter fødslen eller under den nyfødte fysiske undersøgelse inden for 72 timer efter fødslen.

Når en læbe eller gane er spaltet, bliver du henvist til et specialist -kløftteam, der forklarer dit barns tilstand, diskuterer de behandlinger, de har brug for, og besvarer eventuelle spørgsmål, du har.

Det kan også være nyttigt at kontakte en støttegruppe, såsom Cleft Lip and Palate Association , som kan tilbyde rådgivning og sætte dig i kontakt med forældre i en lignende situation.

Behandlinger for spaltede læber og ganer

Splittet læbe og kløftgane behandles på specialiserede -kløftcentre.

Dit barn har normalt en langsigtet plejeplan, der beskriver de behandlinger og vurderinger, de har brug for, når de vokser op.

De vigtigste behandlinger er:

Læs mere om, hvordan læbe og gane med kløft behandles .

Udsigt til spaltet læbe og gane

Størstedelen af børn, der behandles for spaltet læbe eller gane, vokser op til at have et helt normalt liv.

De fleste berørte børn har ingen andre alvorlige medicinske problemer, og behandling kan normalt forbedre ansigtets udseende og problemer med fodring og tale.

Kirurgi for at reparere en kløft på læben kan efterlade et lille lyserødt ar over læberne. Dette falmer over tid og bliver mindre mærkbar, når dit barn bliver ældre.

Billeder af spaltet læbe før og efter operationen

Kredit:

Maos / Thinkstock

Nogle voksne, der har haft en kløft i læben eller ganen, kan være selvbevidste eller utilfredse med deres udseende. Din læge kan henvise dig tilbage til et -kløftcenter for yderligere behandling og support, hvis der er igangværende problemer.


Opstår der en kløft i læben og ganen igen?

De fleste tilfælde af spaltet læbe eller gane er en engangsart, og det er usandsynligt, at du får et andet barn med tilstanden.

Risikoen for at få et barn med en kløft i læben eller ganen øges lidt, hvis du har haft et barn med tilstanden før, men chancerne for, at dette sker, menes at være omkring 2 til 8%.

Hvis enten du eller din partner blev født med en læbe eller gane med kløft, er din chance for at få en baby med en kløft også omkring 2 til 8%.

Chancerne for, at et andet barn bliver født med en kløft, eller at en forælder videregiver tilstanden til deres barn, kan være større i tilfælde relateret til en genetisk tilstand.

For eksempel har en forælder med 22q11 sletningssyndrom (DiGeorge syndrom) en 1 ud af 2 chance for at overføre tilstanden til deres barn.

Oplysninger om dit barn

Hvis dit barn har en læbe eller gane med kløft, videregiver dit kløftteam oplysninger om dem til National Congenital Anomaly and Rare Diseases Registration Service (NCARDRS).

Dette hjælper forskere med at finde bedre måder at forebygge og behandle denne tilstand på. Du kan til enhver tid fravælge registret.

Få mere at vide om registret .