Dysfagi (synkeproblemer) – Diagnose

Din læge kan foretage en indledende vurdering af din synke. De kan henvise dig til yderligere tests og behandlinger.

Din læge vil gerne vide:

  • hvor længe du har haft tegn på dysfagi
  • om dine symptomer kommer og går eller bliver værre
  • om dysfagi har påvirket din evne til at sluge faste stoffer, væsker eller begge dele
  • om du har tabt dig

Efter en indledende vurdering kan din læge henvise dig til yderligere tests og behandling med:

  • en tale- og sprogterapeut (SLT)
  • en neurolog – en specialist i tilstande, der påvirker hjernen, nerverne og rygmarven
  • en gastroenterolog – en specialist i behandling af spiserør, mave og tarm

Test hjælper med at afgøre, om din dysfagi skyldes et problem med:

  • din mund eller hals (oropharyngeal dysfagi)
  • din spiserør (røret, der bærer mad fra munden til maven, kendt som øsofagus dysfagi)

Sluge test

En slugerest udføres normalt af en tale- og sprogterapeut (SLT) og kan give en god indledende vurdering af dine synkeevner.

SLT vil bede dig om at sluge noget vand.

Den tid, det tager dig at drikke vandet og antallet af krævede svaler, registreres.

Du vil også blive bedt om at tygge og sluge et blødt stykke budding eller frugt, så SLT kan se på, hvor godt dine læber, tunge og musklerne i halsen fungerer.

Videofluoroskopi

En videofluoroskopi vurderer din synkeevne. Det finder sted i røntgenafdelingen og giver et bevægeligt billede af din synke i realtid.

Du bliver bedt om at sluge forskellige typer mad og drikke med forskellige konsistenser blandet med en ikke-giftig væske kaldet barium, der vises på røntgenstråler . Resultaterne registreres, så dine synkeproblemer kan studeres i detaljer.

En videofluoroskopi tager normalt ca. 30 minutter. Der er normalt få bivirkninger, selvom barium kan forårsage forstoppelse .

Nasoendoskopi

En nasendoskopi, undertiden kendt som fibreoptisk endoskopisk evaluering af synke (FEES), er en procedure, der bruges til at undersøge næsen og øvre luftveje.

Et endoskop (et tyndt, fleksibelt rør med et lys og et kamera i den ene ende) indsættes i næsen, så specialisten kan se ned i halsen og de øvre luftveje og identificere eventuelle blokeringer eller problemområder.

AFGIFTER kan også bruges til at teste for oropharyngeal dysfagi, når du sluger en lille mængde testvæske (normalt farvet vand eller mælk).

Du får muligvis en lokalbedøvelsesspray i næsen , men fordi kameraet ikke går så langt som din hals, forårsager det ikke nedfald. Proceduren er meget sikker og tager normalt kun et par minutter.

Læs mere om endoskopi .

Specifikke test for spiserør dysfagi

Manometri og 24-timers pH-undersøgelse – vurderer funktionen af din spiserør. Et lille rør med trykfølere føres gennem næsen ind i spiserøret for at måle den mængde syre, der strømmer tilbage fra din mave. Dette kan hjælpe med at bestemme årsagen til eventuelle synkebesvær.

Diagnostisk gastroskopi – også kendt som diagnostisk endoskopi af maven eller OGD (oesophagogastroduodenoscopy), er en intern undersøgelse ved hjælp af et endoskop (et tyndt, fleksibelt rør med et lys og et kamera i den ene ende).

Endoskopet føres ned i halsen og ind i spiserøret. Det kan ofte opdage kræftvækst eller arvæv.

Ernæringsmæssig vurdering

Du har muligvis brug for en ernæringsmæssig vurdering for at kontrollere, at du ikke mangler næringsstoffer (underernæret . Dette udføres af en diætist eller en tale- og sprogterapeut (SLT).