Syfilis – symptomer

Symptomerne på syfilis er ens for mænd og kvinder. De er ofte milde og vanskelige at genkende, og du kan overføre infektionen uden at vide, at du har den.

Symptomerne har tendens til at ændre sig over tid og kan komme og gå.

Selvom symptomerne forbedres, er der stadig en risiko for, at du kan overføre infektionen eller udvikle alvorlige problemer, hvis du ikke får behandling.

Tidlige symptomer på syfilis

De første symptomer på syfilis udvikler sig normalt omkring 2 eller 3 uger efter infektion, selvom de kan starte senere end dette.

Dette stadium af infektionen er kendt som “primær syfilis”.

Disse symptomer passerer normalt inden for 2 til 8 uger. Men hvis infektionen ikke behandles, kan den gå videre til et andet trin.

Senere symptomer på syfilis

Yderligere symptomer kan udvikle sig et par uger efter, at de første symptomer er gået. Dette er kendt som “sekundær syfilis”.

Symptomer på sekundær syfilis inkluderer:

Disse symptomer går normalt inden for få uger, selvom de kan komme og gå over flere måneder, før de forsvinder.

Du bliver stadig smittet, selvom du ikke har symptomer. Dette er kendt som “latent syfilis”, og det kan vare i årtier og føre til alvorlige problemer, hvis det ikke behandles.

Det er stadig muligt at videregive infektionen i dette stadium, selvom dette normalt kun sker inden for 2 år efter infektion.

Alvorlige problemer, hvis de ikke behandles

Uden behandling kan en syfilisinfektion vare i år eller årtier uden at forårsage nogen symptomer.

Til sidst kan det sprede sig til dele af kroppen såsom hjernen eller nerverne og forårsage alvorlige og potentielt livstruende problemer. Dette er kendt som “tertiær syfilis”.

Mennesker med tertiær syfilis kan opleve:

Syfilis kan stadig behandles på dette stadium, men det er undertiden ikke muligt at vende nogen skade, der allerede er gjort.