Syfilis – Testning

Den eneste måde at finde ud af om du har syfilis er at blive testet.

Syfilis forsvinder normalt ikke alene og kan forårsage alvorlige problemer, hvis de ikke diagnosticeres og ikke behandles.

Hvem skal blive testet for syfilis

Du bør blive testet for syfilis, hvis:

Det er især vigtigt at blive testet i disse tilfælde, hvis du har haft sex uden kondom (ubeskyttet sex), du har flere seksuelle partnere, du er en mand, der har sex med mænd, eller hvis du har haft seksuelt overførte infektioner (STI’er) ) i fortiden.

Hvor skal man få en syfilis test

Det bedste sted at blive testet for syfilis er en seksuel sundhedsklinik eller urinvejsmedicin (GUM).

Find din nærmeste seksuelle sundheds- eller tandkødsklinik

Disse klinikker er bemandet med sundhedspersonale med særlig ekspertise inden for STI’er. De har tendens til at have lettere adgang til test og behandling af syfilis end din lokale lægeoperation.

Du behøver heller ikke betale for behandling, hvis du går til en seksuel sundhed eller tandkødsklinik. Hvis du går til din læge for at få behandling, skal du muligvis betale en receptpligtig afgift.

Du kan gå til din læge, hvis du foretrækker det, selvom de kan henvise dig til en seksuel sundhed eller tandkødsklinik, hvis de har mistanke om, at du måske har en STI.

Hvad testen for syfilis indebærer

Du bliver spurgt om din seksuelle historie, og om du oplever nogen symptomer.

For at diagnosticere syfilis har du normalt en:

  • fysisk undersøgelse – en læge eller sygeplejerske vil bede om at undersøge dine kønsorganer (og inde i skeden for kvinder) eller andre dele af din krop for at se efter vækst eller udslæt, der kan være forårsaget af syfilis
  • blodprøve – dette kan vise, om du har syfilis eller har haft det tidligere; gentagelse af testen et par uger senere kan anbefales, hvis den er negativ, hvis det var for tidligt at give et nøjagtigt resultat
  • vatpindeprøve – en vatpind (svarende til en vatpind) bruges til at tage en lille væskeprøve fra eventuelle sår, så den kan kontrolleres for syfilis

Du bør også testes for andre STI’er, såsom klamydia og gonoré , da det er muligt at have mere end en STI ad gangen. Nogle resultater kan være tilgængelige samme dag, mens andre kan tage en uge eller to at komme tilbage.

Du bør undgå at have sex eller tæt seksuel kontakt med nogen anden, indtil du får dine testresultater.

Læs mere om, hvad der sker på en seksuel sundhedsklinik .

Screening for syfilis under graviditet

Alle gravide kvinder tilbydes en blodprøve for at kontrollere syfilis, normalt omkring 8-12 ugers graviditet.

En syfilisinfektion under graviditeten kan være meget farlig for barnet, men screeningstesten kan hjælpe med at sikre, at den opdages og behandles så hurtigt som muligt.

Testen kan gentages, hvis der er en risiko for, at du har været udsat for syfilis senere i din graviditet.

Læs mere om screening for syfilis under graviditet .