Svangerskabsdiabetes

Graviditetsdiabetes er højt blodsukker (glukose), der udvikler sig under graviditet og forsvinder normalt efter fødslen.

Det kan ske på ethvert stadium af graviditeten, men er mere almindeligt i andet eller tredje trimester.

Det sker, når din krop ikke kan producere nok insulin – et hormon, der hjælper med at kontrollere blodsukkerniveauet – til at imødekomme dine ekstra behov under graviditeten.

Graviditetsdiabetes kan forårsage problemer for dig og din baby under graviditet og efter fødslen. Men risikoen kan reduceres, hvis tilstanden opdages tidligt og styres godt.

Hvem er i fare for svangerskabsdiabetes

Enhver kvinde kan udvikle svangerskabsdiabetes under graviditeten, men du har en øget risiko, hvis:


  • dit kropsmasseindeks (BMI) er over 30 – brug den sunde vægtberegner til at beregne dit BMI
  • du har tidligere haft en baby, der vejede 4,5 kg eller mere ved fødslen
  • du havde svangerskabsdiabetes i en tidligere graviditet
  • 1 af dine forældre eller søskende har diabetes
  • du er af sydasiatisk, sort, afrikansk-caribisk eller mellemøstlig oprindelse (selvom du er født i Storbritannien)

Hvis noget af dette gælder for dig, bør du tilbydes screening for svangerskabsdiabetes under din graviditet.

Symptomer på svangerskabsdiabetes

Svangerskabsdiabetes forårsager normalt ingen symptomer.

De fleste tilfælde opdages kun, når dit blodsukkerniveau testes under screening for svangerskabsdiabetes.

Nogle kvinder kan udvikle symptomer, hvis deres blodsukkerniveau bliver for højt (hyperglykæmi) , såsom:

  • øget tørst
  • har brug for at tisse oftere end normalt
  • en tør mund
  • træthed

Men nogle af disse symptomer er almindelige under graviditeten og er ikke nødvendigvis et tegn på svangerskabsdiabetes. Tal med din jordemoder eller læge, hvis du er bekymret for symptomer, du oplever.

Hvordan graviditetsdiabetes kan påvirke din graviditet

De fleste kvinder med svangerskabsdiabetes har ellers normale graviditeter med sunde babyer.

Graviditetsdiabetes kan dog forårsage problemer som:

At have svangerskabsdiabetes betyder også, at du har en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes i fremtiden.

Screening for svangerskabsdiabetes

Under din første fødselsaftale (også kaldet en bookingaftale) omkring uge 8 til 12 i din graviditet vil din jordemoder eller læge stille dig nogle spørgsmål for at afgøre, om du har en øget risiko for svangerskabsdiabetes.

Hvis du har 1 eller flere risikofaktorer for svangerskabsdiabetes, bør du tilbydes en screeningstest.

Screeningstesten kaldes en oral glukostolerancetest (OGTT), som tager ca. 2 timer.

Det indebærer en blodprøve om morgenen, når du ikke har haft mad eller drikke i 8 til 10 timer (selvom du normalt kan drikke vand, men kontakt hospitalet, hvis du er i tvivl). Du får derefter en glukosedrik.

Efter hvile i 2 timer tages der en anden blodprøve for at se, hvordan din krop har at gøre med glukosen.

OGTT udføres, når du er mellem 24 og 28 uger gravid. Hvis du har haft svangerskabsdiabetes før, vil du blive tilbudt en OGTT tidligere i din graviditet, kort efter din reservationsaftale, derefter en anden OGTT efter 24 til 28 uger, hvis den første test er normal.

Få mere at vide om en OGTT .

Behandlinger for svangerskabsdiabetes

Hvis du har svangerskabsdiabetes, kan chancerne for at få problemer med din graviditet reduceres ved at kontrollere dit blodsukkerniveau.

Du får et blodsukkertestsæt, så du kan overvåge virkningerne af behandlingen.

Blodsukkerniveauet kan reduceres ved at ændre din diæt og din træningsrutine. Men hvis disse ændringer ikke sænker dit blodsukkerniveau nok, skal du også tage medicin. Dette kan være tabletter eller insulininjektioner.

Du overvåges også nærmere under din graviditet og fødsel for at kontrollere eventuelle problemer.

Hvis du har svangerskabsdiabetes, er det bedst at føde inden 41 uger. Induktion af arbejde eller en kejsersnit kan anbefales, hvis arbejdet ikke starter naturligt på dette tidspunkt.

Tidligere levering kan anbefales, hvis der er bekymring for din eller din babys sundhed, eller hvis dit blodsukker ikke er godt kontrolleret.

Find ud af mere om, hvordan svangerskabsdiabetes behandles .

Langsigtede virkninger af svangerskabsdiabetes

Svangerskabsdiabetes forsvinder normalt efter fødslen. Men kvinder, der har haft det, er mere tilbøjelige til at udvikle sig:

Du bør tage en blodprøve for at kontrollere diabetes 6 til 13 uger efter fødslen og en gang hvert år derefter, hvis resultatet er normalt.

Se din læge, hvis du udvikler symptomer på forhøjet blodsukker, såsom øget tørst, behov for at tisse oftere end normalt og tør mund – vent ikke til din næste test.

Du bør tage testene, selvom du har det godt, da mange mennesker med diabetes ikke har nogen symptomer.

Du får også råd om ting, du kan gøre for at reducere din risiko for at få diabetes, såsom at opretholde en sund vægt, spise en afbalanceret kost og træne regelmæssigt.

Nogle undersøgelser har antydet, at babyer af mødre, der havde svangerskabsdiabetes, kan være mere tilbøjelige til at udvikle diabetes eller blive overvægtige senere i livet.

Planlægning af fremtidige graviditeter

Hvis du har haft svangerskabsdiabetes før, og du planlægger at blive gravid, skal du sørge for at blive kontrolleret for diabetes. Din læge kan arrangere dette.

Hvis du har diabetes, skal du henvises til en diabetesklinik for prævention for at sikre, at din tilstand er godt kontrolleret, før du bliver gravid.

Læs mere om diabetes under graviditet .

Hvis du har en uplanlagt graviditet, skal du tale med din læge og fortælle dem, at du havde svangerskabsdiabetes i din tidligere graviditet.

Hvis tests viser, at du ikke har diabetes, vil du blive tilbudt screening tidligere i graviditeten (kort efter din første jordemoderudnævnelse) og en anden test efter 24 til 28 uger, hvis den første test er normal.

Alternativt kan din jordemoder eller læge foreslå, at du selv tester dit blodsukker ved hjælp af en fingerprikkende enhed på samme måde som under din tidligere svangerskabsdiabetes.