Polyhydramnios (for meget fostervand)

Polyhydramnios er, hvor der er for meget fostervand omkring barnet under graviditeten. Fostervand er væsken, der omgiver din baby i livmoderen.

Der ses normalt for meget fostervand under en kontrol i de senere stadier af graviditeten.

Det er normalt ikke et tegn på noget alvorligt, men du vil sandsynligvis have nogle ekstra kontrol og vil blive rådgivet til at føde på hospitalet.

Vil jeg have en sund graviditet og baby?

De fleste kvinder med polyhydramnios har ikke nogen væsentlige problemer under graviditeten og får en sund baby.

Men der er en lidt øget risiko for:

Du har brug for ekstra kontrol for at se efter disse problemer, og du bliver normalt rådet til at føde på hospitalet.

Symptomer på polyhydramnios

Polyhydramnios har tendens til at udvikle sig gradvist, og der er muligvis ikke mærkbare symptomer.

Nogle kvinder oplever:

Men disse er almindelige problemer for gravide kvinder og er ikke nødvendigvis forårsaget af polyhydramnios. Tal med din jordemoder, hvis du har disse symptomer, og du er bekymret.

I sjældne tilfælde kan der hurtigt opbygge væske omkring babyen. Kontakt din jordemoder eller læge, hvis din mave pludselig bliver større.

Test, kontrol og behandlinger, hvis du har polyhydramnios

I resten af din graviditet har du sandsynligvis:

Nogle gange kan du få brug for behandling for at reducere væskemængden. Nogle kan drænes med en nål, eller du får medicin for at hjælpe med at forhindre, at der produceres mere væske.

Din jordemoder eller læge kan også tale med dig om eventuelle ændringer i din fødselsplan .

Ting du kan gøre, hvis du har polyhydramnios

Hvis du har fået at vide, at du har polyhydramnios:

  • prøv ikke at bekymre dig – husk polyhydramnios er normalt ikke et tegn på noget alvorligt
  • få masser af hvile – hvis du arbejder, kan du overveje at starte din barselsorlov tidligt
  • tale med din læge eller jordemoder om din fødselsplan – herunder hvad du skal gøre, hvis dit vand går i stykker eller arbejdskraft starter tidligere end forventet
  • tale med din jordemoder eller læge, hvis du er bekymret over dig selv eller din baby, får nye symptomer, føler dig meget ubehagelig, eller din mave pludselig bliver større

Det kan være nyttigt at tale med andre kvinder, der har haft polyhydramnios. Du kan prøve at deltage i et online forum såsom NCT HealthUnlocked forum .

Arbejdskraft og fødsel, hvis du har polyhydramnios

Du rådes normalt til at føde på hospitalet. Dette er så alt udstyr eller behandling, der er nødvendig for dig eller din baby, er let tilgængelig.

Du kan normalt vente på, at arbejdskraft starter naturligt. Nogle gange kan det være nødvendigt med induktion (start af arbejde med medicin) eller en kejsersnit (en operation for at føde din baby), hvis der er en risiko for dig eller din baby.

Du får sandsynligvis meget væske, når du føder – dette er normalt og intet at bekymre sig om. Dit barns hjerterytme kan også være nødvendigt at overvåges under fødslen.

Efter fødslen får din baby en undersøgelse for at kontrollere, at de er sunde, og de kan have nogle tests – for eksempel kan et rør føres ned i halsen for at kontrollere, om der er et problem med tarmen.

Årsager til polyhydramnios

Det er ofte uklart, hvorfor der for tidligt opbygges for meget væske under graviditeten, men det kan være forårsaget af:

De fleste babyer, hvis mødre har polyhydramnios, vil være sunde. Tal med din læge eller jordemoder, hvis du er bekymret eller har spørgsmål.