Steroid næsespray

Steroid næsespray, også kaldet kortikosteroid næsespray, er antiinflammatoriske lægemidler, som du sprøjter ind i din næse.

De kan bruges til at behandle en række tilstande, herunder høfeber , bihulebetændelse , ikke-allergisk rhinitis og næsepolypper .

Nogle steroid næsesprayer er tilgængelige for køb fra apoteker og butikker, mens andre kun er tilgængelige på recept. Steroid næsedråber er også tilgængelige.

Almindelige eksempler på steorid næsespray inkluderer:

  • beclometason
  • budesonid
  • fluticason
  • mometason

Hvordan og hvornår man skal bruge steroid næsespray

Steroid næsespray kan bruges som en langvarig behandling eller bare når det er nødvendigt.

Ved høfeber er det bedst at bruge dem fra 1 til 2 uger, før du tror, dine symptomer vil begynde, da det kan tage et par dage at arbejde.

Brochuren, der følger med din spray, skal forklare, hvordan du bruger den, og hvor ofte. Spørg en apotek eller læge, hvis du ikke er sikker.

Det er vigtigt at bruge din spray regelmæssigt, selvom du føler dig bedre. Det hjælper kun, hvis det bruges hver dag.

Hvis du glemmer en dosis eller tager for meget

Hvis du glemmer at tage en dosis, skal du tage den så snart du husker det. Hvis det næsten er tid til din næste dosis, skal du springe den over, du savnede.

Tag ikke en dobbelt dosis for at kompensere for en glemt dosis.

Ved et uheld at bruge for meget steroid næsespray er det usandsynligt, at det er skadeligt, hvis det er en engangsartikel. Tal med en apotek eller læge, hvis du er bekymret.

Brug af en steroid næsespray for meget over en lang periode kan øge din risiko for at få bivirkninger.

Stop behandling

Hvis du har købt en steroid næsespray fra et apotek eller en butik, skal du stoppe med at bruge den, når du tror, du ikke længere har brug for den. Brug det ikke kontinuerligt i mere end en måned uden at tale med en læge.

Hvis du tager en receptpligtig spray, skal du ikke stoppe med at bruge den, medmindre lægen råder dig til at gøre det. Det kan være nødvendigt at reducere din dosis gradvist.

Dette kan hjælpe med at undgå ubehagelige bivirkninger (abstinenssymptomer), såsom svær træthed, ledsmerter , kvalme og svimmelhed .

Bivirkninger af steroid næsespray

Steroid næsespray forårsager normalt ikke væsentlige bivirkninger, hvis de anvendes korrekt og ved normale doser.

Bivirkninger kan omfatte:

Hvis du tager en høj dosis i lang tid, er der også en lille chance for, at du kan få nogle af bivirkningerne af steroidtabletter , såsom øget appetit, humørsvingninger og søvnbesvær .

Du kan rapportere enhver formodet bivirkning til ordningen med gule kort.

Brug af steroid næsespray med anden medicin, mad eller alkohol

Nogle lægemidler kan forstyrre den måde, hvorpå steroid næsespray fungerer, selvom dette er ualmindeligt.

Kontroller indlægssedlen, der følger med sprayen, for at se om den kan blive påvirket af anden medicin. Spørg en apotek eller læge, hvis du er i tvivl.

Du kan normalt drikke alkohol, mens du bruger en steroid næsespray, og du behøver normalt ikke undgå nogen bestemt mad.

Hvem kan bruge steroid næsespray

De fleste mennesker kan bruge steroid næsespray.

Spørg en farmaceut eller læge om råd, inden du bruger en, hvis du:

Steroid næsespray er normalt sikkert at bruge under amning og under graviditet, men det er en god ide at få lægehjælp først.

Hvordan steroid næsespray fungerer

Steroider er en menneskeskabt version af hormoner, der normalt produceres af binyrerne, som er 2 små kirtler over nyrerne.

Når sprøjtes ind i næsen, reducerer steroider betændelse (hævelse).

Dette kan hjælpe med at lindre symptomer som nysen og en løbende eller tilstoppet næse. Det kan også hjælpe med at reducere størrelsen på eventuelle hævelser (såsom polypper i næsen.

Steroid næsespray er ikke det samme som anabolske steroider , som ofte bruges ulovligt af nogle mennesker til at øge deres muskelmasse.