Spina bifida – Årsager

Det vides ikke, hvad der forårsager spina bifida, men en række ting kan øge risikoen for, at en baby udvikler tilstanden.

Mangel på folsyre

Ikke at have nok folinsyre under graviditeten er en af de vigtigste faktorer, der kan øge dine chancer for at få et barn med spina bifida.

Folinsyre (også kendt som vitamin B9) forekommer naturligt i nogle fødevarer, såsom broccoli, ærter og brun ris. Det føjes også til fødevarer, såsom nogle morgenmadsprodukter. Folinsyretabletter fås på apoteker og supermarkeder, eller din læge kan muligvis ordinere dem til dig.

Det anslås, at det at tage folinsyretilskud, før du bliver gravid, og mens du er gravid, kan forhindre op til 7 ud af 10 tilfælde af neurale rørdefekter, såsom spina bifida.

Det er stadig uklart, hvordan folinsyre hjælper med at forhindre spina bifida. Det er sandsynligt, at folsyre er nødvendig for vigtige biokemiske reaktioner i kroppen.

Læs mere om, hvorfor du har brug for folsyre under graviditet .

Familie historie

At have et familiemedlem med en neuralrørsdefekt, såsom spina bifida, øger dine chancer for at få en baby med spina bifida.

Hvis du tidligere har haft et barn med spina bifida, øges din chance for at få andre børn med tilstanden markant – fra mindre end 1 ud af 1.500 til omkring 1 ud af 25.

Hvis du har en familiehistorie af spina bifida, er det meget vigtigt, at du tager højdosis folinsyre, ordineret af din læge, før du bliver gravid, og i mindst de første 12 uger af graviditeten.


Medicin

At tage visse lægemidler under graviditeten har været forbundet med en øget risiko for at få en baby med spina bifida eller andre fødselsdefekter.

Valproat og carbamazepin er medicin, der er knyttet til spina bifida. De bruges ofte til behandling af epilepsi og nogle mentale sundhedsmæssige forhold, såsom bipolar lidelse .

Læger vil forsøge at undgå at ordinere disse lægemidler, hvis der er en chance for, at du kan blive gravid, mens du tager dem, men det kan være nødvendigt, hvis alternativerne ikke er effektive.

Det anbefales at bruge en pålidelig form for prævention, hvis du har brug for at tage en af disse medikamenter og ikke prøver at blive gravid.

Fortæl din læge, hvis du overvejer at prøve en baby, og du er nødt til at tage en af disse lægemidler. De kan muligvis sænke dosis og ordinere folinsyretilskud ved en højere dosis end normal for at reducere risikoen for problemer.

Hvis du ikke er sikker på, om en medicin kan påvirke din graviditet, skal du kontakte din læge, jordemoder eller apotek inden du tager den. Stop aldrig med at tage ordineret medicin, medmindre din læge eller en anden sundhedsperson, der er ansvarlig for din pleje, råder dig til det.

Genetiske tilstande

Meget sjældent kan spina bifida forekomme sammen med en genetisk tilstand som Pataus syndrom , Edwards syndrom eller Downs syndrom .

Hvis din baby viser sig at have spina bifida, og det antages, at de muligvis også har et af disse syndromer, vil du blive tilbudt en diagnostisk test, såsom fostervandsprøve eller chorionisk villusprøveudtagning, der med sikkerhed kan fortælle, om din baby har en af disse genetiske betingelser.

Andre risikofaktorer

Andre risikofaktorer for spina bifida inkluderer:


  • fedme – kvinder, der er overvægtige (har et BMI på 30 eller derover), er mere tilbøjelige til at få et barn med spina bifida end dem med gennemsnitsvægt
  • diabetes – kvinder med diabetes kan have en øget risiko for at få et barn med spina bifida