Spina bifida – symptomer

Spina bifida kan forårsage en lang række symptomer, herunder problemer med bevægelse, blære- og tarmproblemer og problemer forbundet med hydrocephalus (overskydende væske i hjernen).

Sværhedsgraden af symptomerne på spina bifida varierer betydeligt, stort set afhængigt af placeringen af hullet i rygsøjlen.

Et hul højere op i rygsøjlen er mere tilbøjelige til at forårsage lammelse af benene og bevægelsesvanskeligheder sammenlignet med huller i midten eller i bunden af rygsøjlen, hvilket kun kan forårsage problemer med kontinuiteten.

En baby er mere tilbøjelig til at have indlæringsvanskeligheder, hvis de udvikler hydrocephalus.

Bevægelsesproblemer

Hjernen styrer alle muskler i kroppen med de nerver, der løber gennem rygmarven. Enhver skade på nerverne kan resultere i problemer med at kontrollere musklerne.

De fleste børn med spina bifida har en vis grad af svaghed eller lammelse i underbenene. De skal muligvis bruge ankelstøtter eller krykker for at hjælpe dem med at bevæge sig rundt. Hvis de har alvorlig lammelse, har de brug for en kørestol.

Lammelse kan også forårsage andre tilknyttede problemer. For eksempel, da musklerne i benene ikke bruges regelmæssigt, kan de blive meget svage.

Da musklerne understøtter knoglerne, kan muskelsvaghed påvirke knogleudviklingen. Dette kan forårsage forskudte eller deformerede led, knoglebrud, misdannede knogler og en unormal krumning i rygsøjlen ( skoliose ).

Blæreproblemer

Mange mennesker med spina bifida har problemer med at opbevare og føre urin. Dette skyldes, at nerverne, der styrer blæren, ikke dannes ordentligt. Det kan føre til problemer som:

På grund af infektionsrisikoen skal blære og nyrer regelmæssigt overvåges. Ultralydsscanninger kan være nødvendige såvel som test for at måle blærens volumen og trykket inde i det.

Tarmproblemer

Nerverne, der løber gennem rygmarven, styrer også tarmen og lukkemusklerne, der holder afføring i tarmen.

Mange mennesker med spina bifida har begrænset eller ingen kontrol over deres sphincter muskler og har tarminkontinens .

Tarminkontinens fører ofte til perioder med forstoppelse efterfulgt af episoder med diarré eller snavs.

Hydrocephalus

Nogle babyer med spina bifida har hydrocephalus (overskydende væske i hjernen), som kan skade hjernen og forårsage yderligere problemer.

Mange mennesker med spina bifida og hydrocephalus vil have normal intelligens, selvom nogle vil have indlæringsvanskeligheder, såsom:

  • en kort opmærksomhed
  • svært ved at løse problemer
  • svært ved at læse
  • svært ved at forstå noget talesprog – især hurtige samtaler mellem en gruppe mennesker
  • svært ved at organisere aktiviteter eller lave detaljerede planer

De kan også have problemer med visuel og fysisk koordinering – for eksempel opgaver som at binde snørebånd eller fastgørelsesknapper.

Nogle babyer har et problem, hvor hjernens nedre dele skubbes nedad mod rygmarven. Dette er kendt som type 2 Arnold-Chiari misdannelse og er forbundet med hydrocephalus.

Hydrocephalus kan forårsage yderligere symptomer hurtigt efter fødslen, såsom irritabilitet, kramper, døsighed, opkastning og dårlig fodring.

Læs mere om symptomerne på hydrocephalus .

Andre problemer

Andre problemer forbundet med spina bifida inkluderer: