Samtykke til behandling – Vurdering af kapacitet

Alle voksne formodes at have tilstrækkelig kapacitet til at beslutte deres egen medicinske behandling, medmindre der er væsentlige beviser for, at andet antyder.

Hvad er kapacitet?

Kapacitet betyder evnen til at bruge og forstå information til at træffe en beslutning og kommunikere enhver beslutning.

En person mangler kapacitet, hvis deres sind er svækket eller forstyrret på en eller anden måde, hvilket betyder, at de ikke er i stand til at træffe en beslutning på det tidspunkt.

Eksempler på hvordan en persons hjerne eller sind kan blive forringet inkluderer:

En person med en sådan nedsættelse menes at være ude af stand til at træffe en beslutning, hvis de ikke kan:

 • forstå oplysninger om beslutningen
 • husk disse oplysninger
 • Brug disse oplysninger til at træffe en beslutning
 • kommunikere deres beslutning ved at tale, ved hjælp af tegnsprog eller andre måder

Hvordan kapacitet vurderes

Da kapacitet undertiden kan ændre sig over tid, skal det vurderes på det tidspunkt, hvor samtykke er påkrævet.

Dette gøres normalt af en passende uddannet og erfaren sundhedspersonale, der enten er:

 • anbefale behandling eller undersøgelse
 • involveret i at udføre det

Hvis sundhedspersonalet føler, at du har kapacitet til at give dit samtykke, vil din beslutning blive accepteret, og dine ønsker vil fortsat blive respekteret, selvom du mister kapacitet på et senere tidspunkt.

Hvis sundhedspersonalet føler, at du ikke i øjeblikket har kapacitet til at give samtykke, og du ikke har truffet en forhåndsbeslutning eller formelt udpeget nogen til at træffe beslutninger for dig, skal de nøje overveje, hvad der er bedst for dig, inden de træffer en beslutning.


Respekt for personlige overbevisninger

Hvis nogen træffer en beslutning om behandling, som andre mennesker anser for at være irrationelle, betyder det ikke nødvendigvis, at de mangler kapacitet, så længe de forstår virkeligheden i deres situation.

For eksempel ville en person, der nægter at få blodtransfusion, fordi det er imod deres religiøse overbevisning, ikke antages at mangle kapacitet.

De forstår stadig virkeligheden i deres situation og konsekvenserne af deres handlinger.

Men en person med anoreksi, der er alvorligt underernæret og afviser behandling, fordi de nægter at acceptere, at der er noget galt med dem, betragtes som ude af stand.

Dette skyldes, at de betragtes som ikke fuldt ud at forstå virkeligheden i deres situation eller deres konsekvenser.

Bestemmelse af en persons bedste interesser

Hvis en voksen mangler kapacitet til at give samtykke, skal det sundhedspersonale, der behandler dem, træffe en beslutning om, hvorvidt behandlingen skal gå videre.

For at træffe en beslutning skal personens bedste overvejes.

Der er mange vigtige elementer involveret i at prøve at bestemme, hvad en persons bedste interesser er.

Disse inkluderer:

 • overvejer, om det er sikkert at vente, indtil personen kan give samtykke, hvis det sandsynligvis er muligt, at de kan genvinde kapaciteten på et senere tidspunkt
 • involvere personen i beslutningen så meget som muligt
 • forsøger at identificere eventuelle problemer, som personen ville tage i betragtning, hvis de selv tog beslutningen, herunder religiøs eller moralsk overbevisning – disse ville være baseret på synspunkter, personen tidligere udtrykte, samt enhver indsigt, som nære slægtninge eller venner kan tilbyde

Hvis en person opleves manglende kapacitet, og der ikke er nogen egnet til at træffe beslutninger om medicinsk behandling, såsom familiemedlemmer eller venner, skal en uafhængig talsmand for mental kapacitet (IMCA) høres.


Inddragelse af beskyttelsesretten

I situationer, hvor der er alvorlig tvivl eller tvist om, hvad der er i en uarbejdsdygtig persons bedste interesse, kan sundhedspersonale henvise sagen til Beskyttelsesretten til afgørelse.

Dette er det juridiske organ, der fører tilsyn med driften af Mental Capacity Act (2005) .

Situationer, der altid skal henvises til domstolene, omfatter:

 • sterilisering til prævention
 • donation af organer eller regenerativt væv, såsom knoglemarv
 • tilbagetrækning af ernæring og hydrering fra en person, der er i en permanent vegetativ tilstand eller minimalt bevidst tilstand

Ændringer i kapacitet

En persons evne til at give sit samtykke kan ændre sig. For eksempel kan de have kapacitet til at træffe nogle beslutninger, men ikke andre, eller deres kapacitet kan komme og gå.

I nogle tilfælde kan folk betragtes som i stand til at bestemme nogle aspekter af deres behandling, men ikke andre.

For eksempel kan en person med alvorlige indlæringsvanskeligheder være i stand til at beslutte deres daglige behandling, men ude af stand til at forstå kompleksiteten af deres langvarige behandling.

Nogle mennesker med visse sundhedsmæssige forhold kan have perioder, hvor de er i stand, og perioder, hvor de er ude af stand.

For eksempel kan en person med skizofreni have psykotiske episoder, når de ikke kan skelne mellem virkelighed og fantasi, hvor de måske ikke er i stand til at træffe bestemte beslutninger.

En persons kapacitet kan også midlertidigt påvirkes af:

 • chok
 • panik
 • ekstrem træthed (træthed)
 • medicin


Forhåndsbeslutninger og fuldmagt

Hvis en person ved, at deres evne til at give sit samtykke kan blive påvirket i fremtiden, kan de vælge at udarbejde en juridisk bindende forhåndsafgørelse , også kendt som en levende vilje.

Dette beskriver procedurer og behandlinger, som en person nægter at gennemgå.

Du kan også vælge at formelt sørge for, at nogen, ofte et nært familiemedlem, har varig fuldmagt (LPA), hvis du ønsker at forudse dit tab af kapacitet til at træffe vigtige beslutninger på et senere tidspunkt.

En person med LPA kan træffe beslutninger om dit helbred på dine vegne, selvom du på forhånd kan vælge at specificere de behandlinger, du vil have dem til at afvise.