Polymyalgia rheumatica – Behandling

Steroidmedicin er den vigtigste behandling for polymyalgia rheumatica (PMR).

En type kortikosteroid kaldet prednisolon er normalt ordineret.

Prednisolon

Prednisolon virker ved at blokere virkningerne af visse kemikalier, der forårsager betændelse i din krop. Det kurerer ikke polymyalgia rheumatica, men det kan hjælpe med at lindre symptomerne.

Når det bruges til behandling af polymyalgia rheumatica, tages prednisolon som en tablet. De fleste mennesker får ordineret flere tabletter en gang dagligt.

Til at begynde med kan du ordineres en moderat dosis prednisolon. Dosis reduceres gradvist hver 1 til 2 måned.

Selvom dine symptomer skal forbedres inden for få dage efter behandlingsstart, skal du sandsynligvis fortsætte med at tage en lav dosis prednisolon i ca. 2 år.

Polymyalgia rheumatica forbedres ofte alene efter denne tid. Der er dog en chance for, at det vender tilbage, efter at behandlingen er stoppet. Dette er kendt som et tilbagefald.

Stop ikke pludselig med at tage steroidmedicin, medmindre din læge fortæller dig, at det er sikkert at stoppe. Hvis du pludselig stopper behandlingen med steroider, kan det gøre dig meget utilpas.

Bivirkninger af prednisolon

Cirka 1 ud af 20 mennesker oplever ændringer i deres mentale tilstand, når de tager prednisolon.

Du kan føle dig deprimeret og selvmordstanket , ængstelig eller forvirret. Nogle mennesker har også hallucinationer (ser eller hører ting, der ikke er der).

Kontakt en læge snarest muligt, hvis du oplever ændringer i din mentale tilstand.

Andre bivirkninger af prednisolon inkluderer:

  • øget appetit, hvilket ofte fører til vægtøgning
  • højt blodtryk
  • humørsvingninger, såsom at blive aggressiv eller irritabel over for mennesker
  • knoglesvækkelse (knogleskørhed)
  • mavesår
  • øget risiko for infektion, især med varicella-zoster-virus, som er den virus, der forårsager skoldkopper og helvedesild

Få øjeblikkelig lægehjælp, hvis du tror, du er blevet udsat for varicella-zoster-virus, eller hvis et medlem af din husstand udvikler skoldkopper eller helvedesild.

Risikoen for disse bivirkninger bør forbedres, efterhånden som din dosis prednisolon reduceres.

Få mere at vide om bivirkningerne af steroidtabletter .

Andre lægemidler

Nogle gange kan andre lægemidler kombineres med kortikosteroider for at forhindre tilbagefald eller tillade, at din dosis prednisolon reduceres.

Nogle mennesker ordineres immunsuppressiv medicin, såsom methotrexat. Det bruges til at undertrykke immunsystemet, kroppens forsvar mod infektion og sygdom.

Det kan hjælpe mennesker med polymyalgia rheumatica, der har hyppige tilbagefald eller ikke reagerer på normal steroidbehandling.

Din læge kan anbefale smertestillende midler, såsom paracetamol eller ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) , for at hjælpe med at lindre din smerte og stivhed, mens din dosis prednisolon reduceres.

Opfølgning

Du har regelmæssige opfølgningsaftaler for at kontrollere:

  • hvor godt du reagerer på behandlingen
  • hvis din dosis prednisolon skal justeres
  • hvor godt du klare eventuelle bivirkninger

Under disse aftaler vil du have blodprøver for at kontrollere niveauet af betændelse i din krop.

Opfølgningsaftaler anbefales normalt hvert par uger i de første 3 måneder og derefter hver 3. til 6. måned efter dette tidspunkt.

Kontakt en læge, hvis dine symptomer vender tilbage under nogen del af din behandling. Din dosis skal muligvis justeres.


Steroidkort

Hvis du har brug for at tage steroider i mere end 3 uger, skal din læge eller apotek sørge for, at du får et steroidkort.

Kortet forklarer, at du regelmæssigt tager steroider, og at din dosis ikke bør stoppes pludselig. Bær kortet med dig hele tiden.