Polycystisk ovariesyndrom – Diagnose

Se din læge, hvis du har typiske symptomer på polycystisk ovariesyndrom (PCOS) .

Din læge vil spørge om dine symptomer for at hjælpe med at udelukke andre mulige årsager og kontrollere dit blodtryk .

De vil også sørge for, at du har en række hormonprøver for at finde ud af, om den overskydende hormonproduktion er forårsaget af PCOS eller en anden hormonrelateret tilstand.

Du har muligvis også brug for en ultralydsscanning , som kan vise, om du har et stort antal follikler i dine æggestokke (polycystiske æggestokke). Folliklerne er væskefyldte sække, hvor æg udvikler sig.

Du har muligvis også brug for en blodprøve for at måle dit hormonniveau og skærm for diabetes eller højt kolesteroltal .

Diagnosekriterier

En diagnose af PCOS kan normalt stilles, hvis andre sjældne årsager til de samme symptomer er udelukket, og du opfylder mindst 2 af de følgende 3 kriterier:


  • du har uregelmæssige perioder eller sjældne menstruationer – dette indikerer, at dine æggestokke ikke regelmæssigt frigiver æg (ægløsning)
  • blodprøver, der viser, at du har høje niveauer af “mandlige hormoner”, såsom testosteron (eller nogle gange bare tegn på overskydende mandlige hormoner, selvom blodprøven er normal)
  • scanninger, der viser, at du har polycystiske æggestokke

Da kun 2 af disse skal være til stede for at diagnosticere PCOS, behøver du ikke nødvendigvis at foretage en ultralydsscanning, før tilstanden kan bekræftes.

Henvisning til en specialist

Hvis du får diagnosen PCOS, kan du blive behandlet af din læge eller henvist til en specialist, enten en gynækolog (en specialist i behandling af kvindelige reproduktionssystem) eller en endokrinolog (en specialist i behandling af hormonproblemer).

Din læge eller specialist vil diskutere med dig den bedste måde at håndtere dine symptomer på. De vil anbefale livsstilsændringer og starte dig med al nødvendig medicin.


Opfølgning

Afhængigt af faktorer som din alder og vægt, kan du blive tilbudt årlig kontrol af dit blodtryk og screening for diabetes, hvis du får diagnosen PCOS.